Di Weekend GRADVALL

Amerika hör sig själv berätta

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jan Gradvall ha lyssnat på fältinspelningar från 1920- och 1930-talen och imponeras av musikhistorien.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När grammofonskivor slog igenom i USA början av 1900-talet, så kallade 78-varvare, var målgruppen medelklass i storstäder.

När radion sedan fick sitt genombrott på 1920-talet slutade den publiken till stor del att köpa skivor. Grammofonbolagen tvingades att tänka om.

Inspelningsbussar skickades ut till avlägsna landsortsområden, framför allt den amerikanska södern, för att spela in artister som kunde tänkas locka nya oexploaterade målgrupper: landsortsbefolkning, arbetarklass, etniska minoriteter.

Bland de fattiga musiker som dokumenterades av dessa kringresande inspelningstekniker fanns The Carter Family och Robert Johnson. Så skapades grundvalarna till all den populärmusik – rock, pop, blues, country, soul, hiphop – som vi hör i dag.

Ränderna går aldrig ur

Denna historia berättas i American Epic, ett enormt ambitiöst dokumentärprojekt som sjösatts av bland andra musikern Jack White och skådespelaren Robert Redford. Det första avsnittet av de tre dokumentärfilmerna inleds med Robert Redfords speakertext som säger ”It was the first time America heard itself”.

American Epic har sänts på PBS i USA, BBC i Storbritannien och väntar på en svensk kanal.

Sony har också släppt en fantastisk box med fem cd:ar med dessa fältinspelningar från sent 1920-tal och tidigt 1930-tal, även den med samma titel. Det finns också en dubbel-cd, American Epic: The sessions med nytolkningar av dessa låtar av artister som Elton John, Nas, Beck och förstås Jack White själv.

Ökenpunkare slåss för sin frihet

Ingen som är det minsta intresserad av musikhistoria får missa denna historielektion.