Di Weekend GRADVALL

»Allt fler känner sig betydelselösa och övergivna«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Dagens framtidsjobb inom virtual reality och bioteknik kräver en utbildningsnivå som de flesta av jordens invånare inte har”, skriver Jan Gradvall.

Jens Meyer

”Som världen utvecklas behövs inte längre majoriteten av planetens befolkning.” Det skriver Jan Gradvall i en krönika.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Ingen musikartist har blivit symbol för framåtblickande och ständig utveckling som gruppen Beatles.

Det är därför inte överraskande att en visionär Beatles-låt ringar in en av de viktigaste frågorna inför framtiden. Men det blev inte All you need is love, eller Revolution, eller någon av de låtarna som man på 1960-talet uppfattade som de mest moderna.

Det blev den sorgligaste Beatles-låten av alla: ensamhetshymnen ­Eleanor Rigby.

När Paul McCartney skrev och sjöng ”All the lonely people, where do they all belong?” hade han ingen aning om att det 2019 skulle vara den fråga som oroar futurister mest.

Allt fler i världen upplever nu känslan av att vara betydelselösa och övergivna. En känsla som tyvärr är helt korrekt. Som världen utvecklas behövs inte längre majoriteten av planetens befolkning.

Yuval Noah Harari är en israelisk professor i historia och futurist, som intervjuades i Di Weekend 2017. Hans tre böcker ­Sapiens, Homo deus och 21 tankar om det 21:a ­århundradet har sålt i över tolv miljoner ­exemplar.

För några veckor sedan gästade Yuval Harari – mellannamnet Noah ­använder han bara på ­bokomslag – podden The TED Interview. Ett samtal som fascinerade och skrämde mig så mycket att jag nu lyssnat på det tre gånger.

The TED Interview leds av Chris Anderson som äger och driver TED, en medieorganisation som anordnar konferenser och vars komprimerande föreläsningar, TED Talks, blivit en viral succé. Poddens syfte för att fördjupa frågorna i TED Talks.

(Förvirrande nog finns det två Chris Anderson som båda diskuterar framtidsfrågor, båda med brittisk-amerikanskt påbrå, men den Chris Anderson som skrivit The Long Tail är en annan person.)

Yuval Harari lyfter i sina böcker, och även i poddsamtalet, fram att vad som gör människan unik bland alla varelser på jorden är vår förmåga att skapa fiktiva berättelser och att tro på dem. Du kan inte övertyga en schimpans om att om hon ger bort sin banan så kommer hon till schimpanshimlen.

Vad som gör dagens situation unik är att vi för första gången i mänsklighetens historia inte har någon gemensam ­berättelse som förklarar vart vi är på väg.

Under 1900-talet fanns det tre berättelser som förklarade allting: det förflutna, nuet och framtiden.

De tre historierna var fascism (kampen mellan nationer), kommunism (kampen mellan klasser) och liberalism (frihet är viktigare än allt ­annat).

Fascismen krackelerade efter andra världskriget, kommunismen under kalla kriget. Kvar fanns endast liberalismen, men även den har tappat sin lyskraft de senaste tio åren. Titta på hur fria marknadskrafter inte har ­lyckats hantera klimatkrisen.

Så vad händer nu?

Yuval Harari: ”Smarta människor i Silicon Valley, New York och Beijing planerar just nu för en fantastisk framtid med artificiell intelligens och bioteknik. Men när vanliga människor lyssnar på TED Talks om dessa ­saker känner de att de inte är delaktiga eller ens behövs. De är inte längre med i berättelsen om framtiden.”

Han profeterade om matrix, cyperspace och influencers

Intervjuaren Chris Anderson känner vid det här laget att samtalet om framtiden håller på att bli mörkare än vad hans TED-publik är van vid och ställer motfrågor. Men kommer det inte andra nya jobb i stället? Är det inte bra att AI gör att tråkiga och slitsamma jobben försvinner?

Men historieprofessorn Yuval Harari är inte här för att inspirera. I berättelserna på 1900-talet, fortsätter han, var hjältarna alltid vanligt folk. ­Roosevelt, Hitler och Stalin förenades av att deras länder inte hade ­någon framtid utan arbetare; människor var nationens byggnadsmaterial.

Att leva i 1930-talets Sovjet var ingen lek, men propagandaaffischerna som utlovade en ljusare framtid visade stålarbetare i heroiska poser. ­Arbetare behövdes.

I dag vittnar rapport efter rapport om motsatsen. Svensk Handels rapport Läget i handeln förutspår att 50 000 jobb försvinner i Sverige den närmaste tioårsperioden.

Att byta jobb blir också svårare. När teknologin revolutionerade jord­bruket behövdes inte längre 100 arbetare på en bondgård. Det räckte med två traktorer och ett par tekniker.

Men när dessa arbetslösa bönder flyttade från landsbygden till storstäder som Detroit och Stalingrad fanns i stället fabriksjobb som man kunde lära sig på några veckor.

Dagens framtidsjobb inom virtual reality och bioteknik kräver en utbildningsnivå som de flesta av jordens invånare inte har.

Att gå runt och känna att man inte behövs – att ingen kommer att sakna en när man slutar sitt liv som Eleanor Rigby – leder till en förtvivlan och ilska som kan riva sönder världen.

Hon lotsar Wallenbergarna in i AI-framtiden

GRADVALLS TRE VAL:

DOKUMENTÄR. Allting har ett pris (SVT Play). Långfilmslång dokumentär om konstmark­naden, befriande uppriktig om priser. Med underbart provocerande citat som: ”Det är viktigt att god konst är dyr”. Bland de intervjuade, världens bäste konstkritiker, Jerry Saltz. Konstnären ­Marilyn ­Minter, bilden, är också med i programmet.

DOKUMENTÄR. Shangri-La (Showtime). En av de mest originella musikdokumentärer som gjorts, ­tyvärr ännu utan svensk distribution. Fyra ­avsnitt om producentgurun Rick Rubin och hans overkligt vackra Malibu-studio Shangri-La (grundad av The Band) som mirakulöst klarade sig undan bränderna i Kalifornien i fjol.

REALITY-TV. Blown Away (Netflix). Ännu en realitytävling, men denna gång inte med ­amatörer utan professionella glasblåsare. Fascinerande och lärorikt att se hur de löser kreativa ­utmaningar på kort tid. Serien speglar balansgången mellan hantverk och risktagande.