Di Weekend GRADVALL

Action med kvinnor i fokus

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

WONDER WOMAN. Gal Gadot.

Foto: Clay Enos

Wonder woman är den sortens storsatsning som inte får floppa. Filmbolaget hemlighåller siffror, men budgeten beräknas ligga på över 1 miljard svenska kronor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Om filmen regisserats av en manlig regissör hade en flopp inneburit timeout för den enskilde regissören. Men när filmen nu regisserats av en kvinnlig regissör så hade en flopp sannolikt inneburit timeout för kvinnliga regissörer av superhjältefilmer med miljardbudget över huvud taget. Så monstruöst ojämlik är fortfarande underhållningsindustrin.

Men regissören Patty Jenkins har lyckats på alla plan. Wonder woman har hyllats av både kritiker och publik. En vecka efter premiären visar siffrorna att Wonder woman kan innebära ett systemskifte i Hollywood.

Patty Jenkins, född 1971, har tidigare regisserat seriemördarfilmen Monster, som gav Charlize Theron en Oscar, samt flera avsnitt av tv-serien The Killing med Joel Kinnaman.

Urtråkig sommar för USA-biografer

Med Wonder woman visar Jenkins att hon är en lysande actionregissör. Den första halvtimmen av Wonder woman skriver filmhistoria. En halvtimme med enbart kvinnor i bild: amasonkvinnor på en grekisk ö som tränar för strid i en serie av bländande stridssekvenser.

Robin Wright är ännu bättre – ännu mer skoningslöst målmedveten – som amasonkvinna i Wonder woman än i House of cards. Israeliska skådespelaren Gal Gadot känns också mer självklar i rollen som Wonder woman än någon av de skådespelare som spelat andra DC Comics-superhjältar som Superman och Batman.