Di Weekend GRADVALL

2019 års bästa – hittills

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Amy Harris

Vill du under ­sommaren försöka ta igen den populärkultur du missat? Här är det bästa. Ett koncentrerat av vad det talats om januari–juni.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Billie Eilish, When we all fall asleep, where do we go? – album

Musikens Greta Thunberg. 17-åriga Billie Eilish räddar popmusikens själ genom att inte lyssna på äldre, vägra vara snygg och skapar sitt eget universum av spindlar, spöken under sängen och ångesthantering. Samtliga spår på albumet har blivit hitlåtar. Spelar i kväll 28 juni på Lollapalooza-festivalen i Stockholm.

Leaving Neverland – dokumentär

Det mest intressanta är inte vem den handlar om (Michael Jackson) utan hur dokumentären skildrar en pedofils psyke och oändliga tålamod. Historien som berättas i Leaving Neverland är exakt densamma som i den av Stora journalist-priset ­belönade radiodokumentären Hästgården, om en ridlärar­pedofil, och HBO-dokumentären At the hear to the gold: Inside the USA gymnastics scandal, om en landslagsläkarpedofil. ­Förövaren är så brett omtyckt och dyrkad av föräldrar att det tar decennier innan någon tror på barnen.

Against the rules – podd

Två 00-talister årets starkaste röster

Michael Lewis – journalisten som skrivit de bästa böckerna om Wall Street, modern ekonomi och all slags sifferhantering prövar för första gången att göra en podcast. Och lyckas lika bra. Nio avsnitt där man lär sig något varje minut.

Chernobyl – tv-serie

Bilder är bättre än ord för att få oss att förstå innebörden av komplexa händelser. Att få oss att känna vad som hänt – med hela kroppen. Bildmästaren Johan Rencks tv-serie är lika vacker, otäck och oförglömlig som Francisco de Goyas bildsvit om krigets fasor.

»Musik ska inte censureras«

Störst av allt – tv-serie

Finns det någon tonåring i Sverige som inte sett Störst av allt? En isande skildring av ett Sverige där de rikare blir rikare, de fattiga blir fattigare, psykisk ohälsa bland unga skjuter i höjden och droger finns överallt. Att årets bästa svenska pop­artist, Molly Sandén, sjunger ­ledmotivet förhöjer zeitgest-­känslan ännu mer.