gradvall

Jann Wenner – knockad av skvallret?

Jan Gradvall har läst en bok om Rolling Stones grundare Jann Wenner.

Mästerligt sound, Tove Lo!

Tove Los synthesizermättade produktioner blir bara enklare och enklare, skriver Jan Gradvall. Han har också lyssnat på Darin, Sara Parkman & Samantha Ohlanders och Vulkano.

»Tidsexperiment blev succé i tv-världen«

Se till att berätta historien i rätt ordning. Det är det mest grundläggande rådet för att skriva ett reportage eller att berätta en historia. Det är också det svåraste. Ofta kan det nämligen visa sig att fel ordning visar sig vara rätt ordning. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Febertopp!

Karin Dreijers nya album virvlar av rytmer och ljudeffekter, men längst där inne finns traditionella kompositioner, skriver Jan Gradvall som också har lyssnat på Mikael Wiehe och Margo Price.

Aha ... var det han som skrev hitlåtarna?

Gitarristen Pål Waaktaar-Savoy skrev flera av norska A-ha:s största hits, men hamnade i skymundan av trions frontfigur Morten Harket. I en ny bok talar popdoldisen ut.

Daterad humorfarbror överraskar

Lilla Fridolf? Den lilla misogyna farbrorn med samma temperament och kroppshydda som George i Seinfeld? Jan Gradvall omvärderar sin syn på den tecknade figuren efter att ha läst Lilla Fridolf: Alla årsalbum 1958-1970.

»Yrvaket forskarintresse för sömnens betydelse«

"Ingen jag känner eller har träffat är bättre än jag på att sova. Jag kan somna precis när som helst, var som helst", skriver Jan Gradvall och noterar att förbluffande lite forskning har gjorts om varför sömn är så viktig för människan.

Groteskt roligt

Humorgruppen Grotescos senaste skapelse Grotescos sju mästerverk är så briljant att Hasse & Tage sträcker ner händerna och gör en high five till sina efterträdare, skriver Jan Gradvall.

Snabbvägen till Kosmos

Neil deGrasse Tysons Astrofysik i ljusets hastighet är en bok ”för alla dem som inte hinner med att läsa tjocka böcker, men ändå söker en väg till kosmos”.

Gradvall: »Kraften i Dylans musik en kniv genom självgodhet«

Bob Dylans "kristna period" inleddes när han var 37 år och resulterade i några av de bästa låtar han någonsin spelat in. Musiken genomsyras av tillhörighet och gemenskap: motsatsen till den i dag dominerande jag-fixeringen, skriver Jan Gradvall i en krönika.

»Sam Smith gör pop för evigheten«

Sam Smiths nya album The Thrill of it all är oerhört välgjort. Precis varenda låt håller, varenda melodi bär, skriver Jan Gradvall som också har lyssnat på bland annat The Gothenburg Combo.

Jan Gradvall hyllar King Krule

Två av de mest konstiga - och bästa album - jag har lyssnat på i år. Så skriver Jan Gradvall om King Krule och Arca. Han har också lyssnat på Pink.

Mindhunter – spänning utan action

Den bästa tv-serien just nu är Mindhunter, skriver Di Weekends Jan Gradva..

Lysande om myterna kring Prince

Får man göra vad som helst med ett konstnärligt arv? frågar sig Jan Gradvall som har sett ett tv-program om Prince.

»1984 – ett omvälvande årtal i pophistorien«

Nya säsongen av Stranger things, en av de tv-serier som haft störst påverkan på populärkulturen de senaste åren, tar sin början i oktober 1984. Exakt då avslutades en pophistorisk epok och en annan påbörjades, skriver Jan Gradvall i en krönika.

Blixtrande tidlöst från Janka Nabay

Janka Nabays andra album är en blixt som slagit ned i ett kraftverk, skriver Jan Gradvall. Han har också lyssnat på Louise Hoffsten och Sven-Bertil Taube.

Korsbefruktande samtal

I den filmade samtalsserien Conversations, av svenske reklamkreatören Linus Karlsson, möts människor från olika världar och nya idéer föds.

»Existentialismen bortom baskern och låtsasciggen«

Varför är vi så omättligt fascinerande av Blade Runner? De som inte sett Blade Runner-filmerna – originalet från 1982 och den just nu bioaktuella uppföljaren – tror antagligen att det handlar om science fiction, action, scenografin, den oemotståndliga ytan.

Visionären St Vincent

St Vincent är en multibegåvning av ett slag som det inte dyker upp många av per rockgeneration, skriver Jan Gradvall. Han har också lyssnat på Liam Gallagher och Beck.

Legendariska E2-E4 live i Stockholm

Om man vill förstå den moderna musikens utveckling måste man ha hört albumet E2-E4 av den tyske elgitarristen Manuel Göttsching (finns inte på Spotify). Ett album inspelat 1981, utgivet 1984, som influerande techno och house.

Besatta av oss själva

I likhet med Andy Warhol så bara växer Cindy Shermans roll i konsthistorien. Hennes fotografier av sig själv, där hon hela tiden byter utseende, förebådar hela dagens selfiekultur. När vi i våra flöden på sociala medier spelar rollen av oss själva gör vi alla som Cindy Sherman.

»Ingen författare har betytt mer för mig«

"Ingen journalist eller författare har betytt mer för mitt skrivande och min personliga utveckling", skriver Jan Gradvall om Joan Didion. I dagarna har dokumentären Joan Didion: The center cannot hold premiär.

Future - hetast just nu

Future har röjt vägen för hela det Atlanta-sound som nu blivit populärmusikens centrum, skriver Jan Gradvall.

Sorgligt utan sentimentalitet

Journalisten Ariel Levy är aktuell med sin självbiografiska bok. Jan Gradvall har läst den.

Endorfin med sockervadd

Populärmusiken hade inte låtit som den gör i dag utan Shania Twain. Det skriver Jan Gradvall som har lyssnat på hennes nya album.

Inga fler artiklar tillgängliga