gradvall

Khruangbin – perfekt sommarsound

Med sina globala influenser skapar Khruangbin en ny sorts världsmusik, skriver Jan Gradvall. Han har också lyssnat på Raconteurs och Madonna.

»Fenomenet som knockar stjärnorna på poplistan«

En osannolik hybrid av country och hiphop har blivit 2019 års i särklass största låt i USA. har legat etta på ­Billboardlistan sedan början av april och växt till ett kulturellt fenomen.

Tv-geni blickar framåt

Känslan av att allting går åt fel håll. Sprickor i EU. Handelskrig. Reellt hot om kärnvapenkrig. Falska nyheter. Chocksiffror om psykisk ohälsa bland unga. Tv-geniet Russell T Davies tar all denna ångest om samtiden, världsläget, och trycker in det i en tv-serie.

Springsteen i toppform

Bruce Springsteens nya album är det bästa han har spelat in på 32 år, skriver Jan Gradvall som också delar ut toppbetyg åt Gyllene Tider.

»Därför behövs public service mer än någonsin«

Det är inget tankeexperiment längre. Det är allvar. När två av Sveriges tre största partier vill lägga ned public service, är det hög tid att public service blir bättre på att visa varför public service fortfarande behövs. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Virtuost på tv

Jan Gradvall imponeras av Phoebe Waller-Bridge, som ligger bakom brittiska Fleabag.

Lizzo – en sensation som varvar rapp och flöjt

På nya albumet har Lizzo hittat sin egen plats i musikvärlden, skriver Jan Gradvall. Han har också lyssnat på Vampire Weekend och Slowthai.

Miriam Bryant speglar kaoset i Göteborg

Håkan Hellström har varit den ­främste skildraren av Göteborg sedan Kent Andersson och Peter Birro. Håkan Hellström får nu konkurrens av Miriam Bryant.

»Ikoner i skottlinjen när det mullrar på nätet«

Att Madonna råkar sjunga falskt i en kvasieuropeisk plojskojtävling förändrar absolut ingenting av hennes gärning. Internet har dödat alla proportioner, skriver Jan Gradvall i en krönika.

Laleh låter bäst på svenska

Lalehs nya album är en ojämn upplevelse - allra bäst är sångerskan på svenska, skriver Jan Gradvall som också har lyssnat på Stray Cays och Edda Magnason.

De kreativa ställs mot väggen

har svensk biopremiär fredag 7 juni. Jan Gradvall har sett den.

Slutscenen starten på nya sagor

Historisk lärdom. Dagen efter sista avsnittet av en tv-serie hörs aldrig några positiva röster. Allt urartar till en tävling om att hata slutet mest.

»Tim Berglings tragedi kan ge hopp åt andra«

Jan Gradvall berättar om det intensiva arbetet med Tim Berglings sista Avicii-album och hur hans tragiska död ger liv åt ett samtal bland unga om psykisk ohälsa.

Perfekt popalbum av Molly Sandén

Molly Sandéns nya album är bärnstenen som kapslar in livet i huvudstaden försommaren 2019. Det skriver Jan Gradvall och ger albumet toppbetyg. Han har också lyssnat på rapparna Ison & Fille.

Nashville på rätt spår

Musikstaden Nashvilles förståelse för vikten att stödja de kreativa näringarna visar sig på olika sätt. Parallellt med att bygga ett Music City Center för 598 miljoner dollar, ser man till att guida turister till stadens viktigaste skivaffärer.

Esperanza Spalding – smakrikt och genialiskt

En ouvertyr som för tankarna till Leonard Bernstein eller Gil Evans i ett möte med Björk. Jan Gradvall har lyssnat på Esperanza Spaldings nya album. Han recenserar också The National och John Lundvik.

Svenska politiker lämnade svenska musiker i sticket

Alla utländska besökare som kommer till Stockholm för att ­beskåda en av världens ledande musikstäder blir grymt ­besvikna. Musikstaden Stockholm är en kuliss. Det finns ingenting där bakom. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Svartare än metal

Regissören Jonas Åkerlunds nya film handlar om hårdrocksälskande tonåringar i Norge. Jan Gradvall hyllar filmen.

Popkvinnorna tar plats

Kvinnorna som formande pophistorien är titeln på Anna Charlotta Gunnarsons nya bok. Jan Gradval har läst den.

Guldålder för Bob Hund

Bob Hund har ett ytterst ovanligt sound, fullt av rymd och tomrum och ljus. Det skriver Jan Gradvall om bandets nya album. Han har också lyssnat på Sunn O))) och Christina Hellström

»Lusten att lära sig nytt är bästa tillgången i livet«

Som vardagen ser ut för oss alla, med ständig oro över olika saker, finns det risk för att vi vandrar eller simmar genom livet med uppmärksamheten riktad mot fel saker. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Starka ord om en briljant musiker

Musikerbiografier brukar alltid framställa artisten i god dager genom att fokusera på de bästa sidorna. Håkan Lahgers bok om Christan Falk gör tvärtom – och blir just därför så stark och trovärdig.

Strålande R&B-grubbel

På sin nya strålande ep skildrar No Rome hur det är att vara ung och med en smartphone i handen försöka förstå vad livet går ut på. Det skriver Jan Gradvall som också har lyssnat på Pink och Olsson.

Machoreporterns privata krig

Nu kommer filmen om krigsreportern Marie Colvin. Jan Gradvall har sett den.

»Skickliga domare behövs – även utanför planen«

Mästerberättaren Michael Lewis är känd för bästsäljande böcker som , och Jan Gradvall har lyssnat på hans podcast om domare, inte bara inom idrottsvärlden, utan alla slags domare.

Inga fler artiklar tillgängliga