gradvall

Knockad av Hurulas miljonprogramalbum

Vad som knockar en är allvaret, den totala dedikationen. ­ Det skriver Jan Gradvall om Hurulas album Klass. Han har också lyssnat på Goran Kajfeš Tropiques och H.E.R.

Hollywoodjättar halkar efter

Listan på vilka filmdistributörer som har flest nominerar till Oscarsgalan natten till måndag ger en föraning om vart utvecklingen är på väg, skriver Jan Gradvall.

»Filmerna som får oss att förstå krig«

Vad som fick mig att inse min naivitet om andra världskriget var böcker. Sedan kom filmerna. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Så föds stjärnor

Mötet mellan Lady Gaga och Bradley Cooper i är ett av mest lyckade i modern tid. Ett halvår efter premiären fyller filmen fortfarande biosalonger och sound­tracket fortsätter att toppa listor.

Mabel mixar ett fulländat debutalbum

Vad som genom­syrar allt är Mabels personlighet och energi. Det skriver Jan Gradvall om nyutgåvan av ”Ivy to roses”. Han har också lyssnat på Krister Linder och Silvana Imams nya album.

Supernamn till svenska Lollapalooza

Den mest imponerande uppställning till en musikfestival i Sverige som jag har sett. Det skriver Jan Gradvall om Lollapalooza på Gärdet i Stockholm i sommar.

»Så tog hiphopkulturen makten i reklamvärlden«

Trots att hiphop var en utpräglat svart kultur, spred sig intresset på skolgårdar över hela Amerika. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Orden bakom guldtippade filmen

”If Beale street could talk” är ­nominerad till tre Oscar. Jan Gradvall har sett filmen.

Svenskt som Springsteen

En drömmare med en gitarr runt halsen, vars erfarenheter och bildspråk är lätt att ta till sig som svensk. Det skriver Jan Gradvall om Sharon Van Ettens nya album. Han har också lyssnat på Deerhunter och The Specials.

Bianca Ingrosso får 200 000 kr för en bild

Influencer, kändisdotter, realitystjärna, entreprenör, miljonär och den person vars -prat i P1 blev det mest populära online i programmets historia. Bianca Ingrossos liv går på högvarv och pengarna strömmar in och ut lika snabbt. ”Min motivation kommer från att göra av med pengar. Då behöver jag ju jobba mer”, säger hon.

»Det finns en logisk process i mitt oorganiserade kaos«

Kondo eller inte Kondo. Det är frågan för dagen. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Livet som deadlinekonstnär

Deadlinekonstnärer. Det är en värdig titel på en väldigt fin dokumentär om två amerikanska dagstidningskolumnister som skapade litteratur i realtid – mot en deadline.

John Foxx – underbart excentrisk

Ett kliniskt synthesizermästerverk. Det skriver Jan Gradvall om John Foxx album Metzmatic som nu återutges. Han har också lyssnat på Creep Show och Chris Carter, musik i John Foxx spår.

»Självinsikt vägen framåt för destruktiva musiker«

Definitionen av galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett nytt annorlunda resultat. Det är därför dags att vi slutar bli överraskade eller chockerande när artister får sammanbrott och faller igenom. Det kommer att hända igen. Det finns ett mönster.

Lika provocerande som geten

Själlös, konstlös – och bedårande. Jan Gradvall har sett Jordan Wolfsons ” Riverboat song”.

Hårdrockare väcker forntiden

Jan Gradvall hyllar metallbandet Tribulations senaste album Down below. Han har också lyssnat på Maggie Rogers och Joe Jackson.

Guldläge för Oscarsgalans konstigaste film

har svensk biopremiär i dag. Skådespelartrion Olivia Colman, Rachel Weisz och Emma Stone är alla så bra att de är kandidater till en Oscar.

Den osminkade sanningen om Studio 54

33 månader. Längre än så var inte världens genom tiderna mest kända nattklubb öppen. Nu kommer en dokumentär om Studio 54.

»Därför hänger jag utanför Gilbert & Georges hotell«

Jan Gradvall har varit ett fan av konstnärsduon Gilbert & George sedan mitten på 1980-talet. Här skriver han om varför det kan vara ok att hänga utanför deras hotell i Stockholm och följa efter dem på väg till Moderna museet.

Städa fram ”gnistrande glädje”

Nya Netflix-serien kan till ytan framstå som en förlängning av ljust och fräscht-trenden. Men den japanska organisationskonsulten Marie Kondo är mycket mer komplex och intressant än så, skriver Jan Gradvall.

Bad Bunny kan bli en av de största

Om det gick att köpa aktier i musikgenrer, investera stort i latin trap. Det skriver Jan Gradvall som imponeras av artisten Bad Bunny. Han har också lyssnat på koreanska girl crush-bandet Black Pink.

Ellen Degeneres lämnar inget åt slumpen

Ellen Degeneres är en mästare på att få det svåra att se enkelt ut. Jan Gradvall hyllar hennes återkomst till standup-scenen.

»Folkstormarna« som sänker journalistiken

Konflikter iscensätts, nyheter konstrueras. Så ser det numera ut varje vecka i svensk press. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Flamenco i ny skrud

Rosalía skapar modern pop och dansmusik utifrån flamencorytmer som gått i arv i generationer. Jan Gradvall har lyssnat på henne och dessutom Bill Ryder-Jones och Soccer Mommy.

Sann tv-magi i True Detective

I den tredje säsongen av banbrytande serien "True Detective" är den rätta stämningen tillbaka, skriver Jan Gradvall.

Inga fler artiklar tillgängliga