gradvall

Bländande från litterärt New York

Att år 2019 rekommendera en amerikansk dvd känns som att få ett fax från sig själv på 1990-talet. Dessvärre är det enda sättet att se en av årets bästa filmer, skriver Jan Gradvall.

Gradvall: The Tallest Man On Earth når nya höjder

The Tallest Man On Earth är en virtuos på akustisk gitarr, en av de främsta fingerplockarna i världen, men nöjer sig inte med det utan experimenterar och utmanar sig själv. På nya albumet låter han befriad, skriver Jan Gradvall.

»Vikten av att tala om elefanten i rummet«

"Varje gång jag tittar mig i spegeln är jag medveten om att det är 35 år sedan jag var på rätt sida av BMI (Body Mass Index)", skriver Jan Gradvall i en krönika där han har läst två nyutkomna böcker om övervikt.

Livet är som en rysk docka

Vårens mest hyllade nya Netflix-serie är Russian Doll, skriver Jan Gradvall.

Utbrytarkungen håller hov

Genom sin musik – vacker, kraftfull, lekfull – ålar han sig ur tvångströjan. Det skriver Jan Gradvall om Prins Daniels debutalbum. Han har också lyssnat på Weyes Blood och George Strait.

Stalltips för bättre ledarskap

Tv-serien på SVT Play handlar om hästar. Jan Gradvall har sett den.

»Han är en av världens skickligaste tv-makare«

Donald Trump ägde rutan i varje scen. Precis om han gör i sin uppföljarroll som president. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Gradvalls favoritalbum av Scott Walker

Scott Walkers död är för mig en lika stor förlust som David Bowie och Prince, skriver Jan Gradvall.

Juice WRLD – halvfärdigt, uppriktigt, storslaget

Jan Gradvall hyllar Death race for love, - ett nytt album av rapparen Juice WRLD. Han har också lyssnat på These New Puritans och Lisa Miskovsky

Tv-giganten följer strömmen

Sir David Attenborough lämnar BBC - för Netflix.

»Ebba Gröns vision blev verklighet – 40 år senare«

Ebba Grön tände något i Rågsved i slutet av 1970-talet, men gnistan dog ut. I dag är förorten på rätt väg igen, mycket tack vare musikjournalisten Ametist Azordegan.

En studie i ondska och besatthet

En häpnadsväckande och väldigt otäck bok, som tar oss läsare med in i huvudet på både författaren, poliserna och mördaren. Jan Gradvall har läst Jag försvinner i mörkret av Michelle McNamara

Billie Eilish – störst i tonårsvärlden

Konstnärligt behärskar hon sitt uttryck totalt. Det skriver Jan Gradvall om 17-åriga Billie Eilish. Han har också lyssnat på album av Junior Brielle och Hozier.

»Actionrullen som blev en profetia«

– i dag känns den filmen som en beskrivning av samtiden. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Inflytande mer värt än guld

Forbes Magazine förkunnande förra veckan att 21-åriga skönhetsentreprenören Kylie Jenner , en del av Kardashian -klanen, har blivit världens yngsta ”selfmade” miljardär i dollar.

Full rulle för 70-plussarna

Rolling Stones turné är nu inne på tredje året. I sommar spelar 70-plussarna i Stones på 13 olika arenor i USA.

Nu fnissar ingen åt världsförbättrarna

Den ljusa och energifyllda musiken uttrycker motsatsen till texternas uppgivenhet och mörker. Jan Gradvall har lyssnat på Foals nya album. Han recenserar också Weeping Willows och Dave.

»Blod och Game of thrones– vem vill inte klicka på det?«

Reklambranschens storhetstid är över. Vad som däremot fungerar bättre än någonsin i digitala och sociala medier är pr. Det är därför hög tid att fler lär sig förstå byråernas strategier. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Murvlarna får ny roll i Hollywood

Den hyllade journalisten Mark Boal står bakom manuset till nya Netflix-filmen Triple Frontier. Murvlar anlitas allt oftare för att skriva filmmanus, konstaterar Jan Gradvall.

Solange är bländande

Hon dyker ner i soul, jazz och hiphop men simmar iväg till platser där ingen av dessa genrer varit förut. Det skriver Jan Gradvall om Solanges nya album.

Rena skräcken att slå debutrullen

Förväntningarna på Jordan Peeles nya film överträffar det mesta denna vår, skriver Jan Gradvall.

»Musik ska inte censureras«

Röster har höjts om att man ska tysta ned Michael Jacksons musik helt och hållet. Jag tycker det är fel. Det skriver Jan Gradvall i en krönika

Stilbildande hjärtesorg på film

The Heart is a drum är en sensationell ny svensk musikdokumentär, skriver Jan Gradvall.

Publikrusning till eldsjälshyllning

Kultur skapas inte ovanifrån utan underifrån. För utvecklingen och återväxten i svenskt kulturliv i modern tid har Tompa Eken varit viktigare än någon chef eller minister.

Our Native Daughters – en musikalisk urkraft

Parallellt med ilskan och den politiska glöden är musiken lika vacker som det amerikanska landskapet. Jan Gradvall har lyssnat på Our Native Daughters. Han recenserar också album av LCD Soundsystem och Gary Clark Jr.

Inga fler artiklar tillgängliga