gradvall

Cardi B talar som världen gör

Cardi B är en fantastisk historieberättare, aldrig tråkig, skriver Jan Gradvall om hennes nya album. Han har också lyssnat på La Luz och Leslie Tay.

Knockout i filmvärlden

Filmvärlden på 2010-talet går att sammanfatta med ett ord: Marvel. ­Ingen annan är i närheten.

»Svensk tjänst säkrar rätten till kreativa lån«

Samplingar, musikaliska lån från andra artister, används i dag mest av etablerade artister, som har råd att anlita advokater. Jan Gradvall berättar historien om ett 30 år gammalt epokgörande album, en kostsam 12-sekunderssnutt – och hur en svensk nättjänst ska frigöra den ursprungligen kreativiteten igen.

Kajsa Grytt borrar sig genom huden

Kajsa Grytt behärskar sitt konstnärliga uttryck till fulländning, skriver Jan Gradvall. Han har också lyssnat på Tinashes och Kylies nya album.

Den blicken – det minspelet

Det finns bara en Al Pacino. I en tid när så många legender går bort får vi inte glömma bort att ­hylla de som fortfarande är aktiva.

Tom Waits toppalbum på g

Jan Gradvall väntar på återutgivning av Tom Waits album Rain dogs, ett album som han 1985 gav toppbetyg.

»Förmåga att vara ensam utvecklar kreativiteten«

Kan det till och med vara så att blyga människor blir bättre och mer intressanta på scen än de som är extroverta? Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Kents gitarrist gör comeback

Under namnet Byråkrat gör Martin Roos comeback som musiker.

Lyckliga timmen med Kacey Musgraves

Kacey Musgraves har – tillsammans med svenska Sarah Klang – gjort årets hittills bästa album. Det skriver Jan Gradvall, som också har lyssnat på Frida Selander och Lisa Stansfield.

Lysande om 11 september

Lawrence Wright, 70 år, är en av Amerikas främsta journalister. Denna månad är han dubbelt aktuell.

»Resultatet framför allt – då dör möteskulturen«

Svenskars bristande förståelse inför hierarkiskt ledarskap. Så många diskussioner om vad som utmärker en bra chef eller inte kan kokas ned till den meningen, skriver Jan Gradvall i en krönika.

Jireel drömmer stort

Jireel fyller 18 år i dag på skärtorsdagen och har precis som Adele valt att döpa sitt album efter sin ålder. Jan Gradvall har lyssnat på hans nya album.

»Superstylisten räddar stilvilsna affärsmän«

Dressed for success. Uttrycket har visat sig bli mer sant än vad nog Per Gessle och Marie Fredriksson i Roxette hade föreställt sig när de spelade in låten. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Davis & Coltrane – frihetens mästare

Den mytomspunna konsert med Miles Davis och John Coltrane på Konserthuset i Stockholm våren 1960 finns nu återutgiven och restaurerad i en ny box med fyra cd-skivor. Jan Gradvall har lyssnat på den.

Steven Spielberg: Jag ser tonvis med tv och serier

På onsdag 28 mars är det premiär för Steven Spielbergs , ytterligare en film där den i dag 71-årige regis­sören visar att han fort­farande har en hjärna lika nyfiken som en elvaårings.

Kristen ballad värdig U2

Den mest oväntade utveck­lingen i musikbranschen just nu? Fram­gångarna för djupt kristen musik från Australien och Nya Zealand.

»Skildring av fabriksdöden kryper under skinnet«

Ett enda beslut kan slå sönder en hel stad. Tänk om det som ­hände med General Motors i Janesville hade hänt med Saab och Linköping under min egen uppväxt? Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Maritza Horn – svidande vackert

Maritza Horns har en unik, jordig röst, fostrad av visor, skillingtryck och jazz. Det skriver Jan Gradvall som har lyssnat på Maritza Horns Ola Magnell-tolkningar.

Jan Gradvall: »Passionerat om konstens nyckelroll i historien«

Vad är du beredd att dö för? Jag skulle skriva under på att ­kultur är livsviktigt, bokstavligen livsviktigt, både för mig själv och för mänskligheten. Men jag är inte i närheten av modet och övertygelsen hos Khaled al-Asaad. Konstexperten som valde att offra sitt eget liv för att rädda oersättliga antika konstföremål.

Komplex bild av USA:s mest hatade

En sadist som kunde göra trippla piruetter. Jan Gradvall har sett filmen I, Tonya.

Råå – olikt allt annat i världen

Det låter förstummande vackert, olikt all annan musik i världen 2018. Det skriver Jan Gradvall om Råå, ett musikprojekt lett av Magnus Sveningsson, Jan Gradvall har också lyssnat på Erasure och Sheku Kanneh-Mason.

Filmaren hittar sin publik på Youtube

Inom musiken har en majoritet artister insett att det bästa sättet att få sitt verk spritt är att inte längre ödsla tid och kraft på distribution och försäljning. I stället lägger man ut musiken direkt på nätet – tillgänglig för alla.

»Cityakuten förändrade vårt sätt att titta på tv«

Vinterns minst väntade medienyhet är att det hippaste man kan se på tv plötsligt är över 20 år gamla avsnitt av Cityakuten. Det skriver Jan Gradevall i en krönika.

Soulstjärna lysande i biroll

Recenserar svenska filmkritiker en konstform eller en distributionsform? Frågan aktualiseras genom fyrfaldigt ­Oscarnominerade Mudbound.

93 minuter exakt tonträff

En fantastisk fin uppväxtfilm. Jan Gradvall har sett bioaktuella Lady Bird.

Inga fler artiklar tillgängliga