gradvall

Hon är trea på topplistan

När ska den besvärande manliga dominansen bland låtskrivare slutligen brytas? frågar sig Jan Gradvall.

Länge leve Lamix

Lamin ”Lamix” Mbergans debut-ep får full pott av Jan Gradvall. Han har har också lyssnat på Bo Sundström och Justin Timberlake.

»Begåvningar som jag inte skulle klassa som normala«

I skolan tillhörde de sällan de mest sociala. Tvärtom var det de många ensamma timmarna som gjorde att de blev så bra på vad de gör och vågade gå sin helt egen väg. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Oslagbar tv-start

Snowboardstjärnan Shaun White är en av berättarrösterna i Netflixreklam för vinter-OS.

Filmskräck under ytan

"En av de bästa filmer jag har sett”, skriver Jan Gradvall om The Shape of water som har premiär den 14 februari.

En stor röst från ett tidigare liv

Samtliga sånger låter som de hittats i en dammig koffert på vinden. Jan Gradvall har lyssnat på Sarah Klangs debutalbum. Han har också lyssnat på Imperial State Electric och Janice.

»Superhjälten som betyder mest för det svarta USA«

På onsdag nästa vecka är det biopremiär för Black Panther – en svart superhjältefilm som förväntas bli en av de två-tre filmer som drar in mest pengar av alla i USA under 2018. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Smarta drag på jobbmötet

100 tricks to appear smart in meetings – Jan Gradvall har läst en tankeväckande bok.

Stephen Hawking-punk

Låtar som är supersmarta och så primitivt explosiva att trion verkar försöka återskapa the big bang. Jan Gradvall har lyssnat på Dream Wife.

Cantopopens stora förebild

The Cranberries-sångerskan Dolores O’Riordan är den kanske största inspirationskällan för genren Cantopop, skriver Jan Gradvall.

»Så skapas ett samhälle som är rikt på riktigt«

Ett samhälle där medmänniskor tillåts falla igenom kommer att krackelera. Ett samhälle där man däremot, med hjälp av skattepengar, ser till att precis alla får vara med och bidra kommer att bli starkare. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Stilister som blev modeikoner

Om kläder och författarskap handlar boken Legendary authors and the clothes they wore.

Tonårsperfektion

Texten till titelspåret, American teen, är absolut tonårsperfektion. Det skriver Jan Gradvall om Khalids nya album. Han har också lyssnat på ny punkmusik: Spice Boys, No Age och Hurula.

Tv-makaren med Bach i hörlurarna

Armando Iannucci inspireras av klassisk musik när han skriver manus till tv-serier. Jan Gradvall har läst hans bok Hear me out.

»Amerikansk politik är den nya popmusiken«

”Musikscenen är för fragmentiserad för att mobilisera unga till någon form av samlad rörelse”, skriver Jan Gravall i en krönika.

Systrarna lämnar sina rötter

Klara och Johanna Söderberg, First Aid Kit, är på väg att skap en egen musikalisk genre, skriver Jan Gradvall. Han har också lyssnat på Richard Dawson och Baxter Dury.

Det våras för jazzen

Hur många känner till att den äldsta jazztidskriften i världen är svensk? Orkesterjournalen grundades i oktober 1933 och är fortfarande aktiv. En osannolik bedrift i den ombytliga tidningsvärlden. Amerikanska DownBeat grundades 1934.

Skoningslöst och lysande

En skoningslös rollprestation - Jan Gradvall hyllar Frances McDormand i den bioaktuella filmen Three billboards outside Ebbing, Missouri.

Jan Gradvall: »Sitcom har påverkat min kärlek till språk och livet«

”När vi träffades tillbringade vi kvällarna hemma i min etta och kollade på avsnitt av Skål!” Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Popvärlden kommer till Stockholm

Songwriting Camp har blivit en viktig del av Stockholm som ett centrum för internationell popmusik. Det är ett låtskrivarläger på Pop House Hotel, en del av ABBA-museet, där unga låtskrivare och producenter från hela världen samlas en helg för att skriva låtar och bygga nätverk.

Tidig punkhälsning från Klippan

Boken Ett skivbolag i varje by kartlägger en viktig del i svensk pophistoria, skriver Jan Gradvall.

Lysande tv i väntan på hyllade storfilmen

Den 12 januari är det svensk biopremiär för Steven Spielbergs flerfaldigt Golden Globe-nominerade och Oscartippade The Post.

Björn Skifs - 50 år med feeling

Han har också lyssnat på Bell Witch och Gang Of Youths.

»Nystarta med singeln som berör än i dag«

”Singeln med Strawberry Fields Forever och Penny Lane är Beatles finaste stund”, skriver Jan Gradvall.

Olle Ljungströms gloria på sned

I den retuscherade versionen av Olle Ljungströms karriär gjorde han stor musik ända fram till sin för tidiga död, endast 54 år gammal. I själva verket slängde han bort de sista 15-20 år av sitt liv, med halvfärdiga och undermåliga album som resultat, skriver Jan Gradvall.

Inga fler artiklar tillgängliga