gradvall

Childish Gambino hetast 2018

Childish Gambinos This is America är årets bästa låt och bästa musikvideo. Jan Gradvall utser alla höjdare inom populärkulturen under 2018.

»Vägen alltid framåt för melodiernas Michelangelo«

För att övertyga sin omgivning, och kanske även sig själv, om varför man lägger svettigt många tusenlappar på att åka och se Paul McCartney live år 2018, måste man backa 500 år tillbaka tiden. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Kärleksballaden får nytt liv

är en av tidernas vackraste kärleksballader. Den hörs i bioaktuella filmen Widows.

Kane Brown – äkta country

Kane Brown framför sina countrylåtar med en auktoritet som för tankarna till sjulitershattar som George Strait. Det skriver Jan Gradvall, som också har lyssnat på nya album av Cecilia Nordlund & Fullmånen från helvetet och Anderson Paak.

Deprimerande – och så rolig

Ståuppkomiker brukar nästan ­alltid utmärkas av sin energi och att de är utåtriktade. Amerikansk-indiska Aparna Nancherla är precis tvärtom.

Svenskan som styr över den hetaste musikmarknaden

Den latinamerikanska marknaden står just nu för 21 procent av Spotifys 180 miljoner globala användare. Jan Gradvall har pratat med Mia Nygren som är Spotifys vd för Latinamerika, världens snabbast växande streamingmarknad.

Mästerlig filmkarriär utan slut

Ingen konstnär inom någon konstart kan mäta sig med Orson Welles karriär fram till 25 års ålder. Det skriver Jan Gradvall som sett en ny dokumentär om Orson Welles.

The 1975 gör årets bästa album

Då och då kommer det ­album som fångar och fryser tiden, skriver Jan Gradvall som ger nya albumet från The 1975 toppbetyg. Han har också lyssnat på Marianne Faithfull och Mariah Carey.

Kompositör i takt med tiden

Det är inte många konserter som avslutas med att kompositören får ta emot ett stipendium på 750 000 kronor. Det finns inte heller många kompositörer lika begåvade som Jacob Mühlrad, 27.

»Hollywoodsuccén som spränger fördomsvallar«

Ända sedan barnsben har jag fantiserat om att vara en rik amerikan. Efter att ha sett höstens mest oväntade filmsuccé vill jag nu i stället vara en rik asiat. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Julia Roberts är magnetisk

Verkligheten är inte vad den ser ut att vara. Jan Gradvall har sett serien Homecoming där Julia Roberts spelar en psykolog.

Kors, vilken röst!

Wow. Vilka låtar, vilken röst. Är det ett nytt ­album med Adele? Nästan. Det är ett nytt album med den kristna Adele. Jan Gradvall hyllar Lauren Daigle.

Århundradets bästa i lurarna

Med första världskrigets slut som utgångspunkt gör BBC en multimedial jättesatsning med rubriken Our Classical Century, 1918–2018.

Gradvall: »Tonsäker jakt på den optimala tv-musiken«

Som musikläggare har Thomas Golubic stor del i tv-succéer som "Six feet under" och "Breaking bad". Vad ligger bakom hans suveräna fingertoppskänsla? Tusentals och åter tusentals timmar av noggrant lyssnande.

Med blod på känslosträngarna

I genren gråhåriga män med elgitarrer som på ålderns höst föredrar akustiskt är detta 2018 års bästa album jämte Paul Wellers. Det skriver Jan Gradvall, som också har lyssnat på Dead Can Dance.

Maxat med fakta – och kvickheter

Vilka är problemen när ett företag blir så dominerande och överlägset som Amazon? Den bästa genomlysningen av Amazons strategi och metoder hittar man inte i The Economist utan hos en amerikansk ståuppkomiker.

Så blev Coldplay ett av världens hetaste liveband

Dokumentären , med biopremiär denna vecka, ger inblick i ett band som alla har hört, men nästan ingen vet något om. Den enda bandmedlem som allmänheten kan namnet på är sångaren Chris Martin.

»Medialt högmod att inte förklara de svåra orden«

Ord som sakpolitik och premisser och parametrar förklaras aldrig i svensk journalistik i dag, men hur många av Sveriges tio miljoner in­vånare förstår dem? Det frågar sig Jan Gradvall i en krönika.

»Köpkaffe är min protest i askesens tidevarv«

Fenomenet "Fire" – att spara ihop tillräckligt med pengar för att ­kunna leva på avkastningen, är lockande – men ändå inget för Jan Gradvall.

Efterlängtade versioner av Dylans mästerverk

Den nya Bob Dylan-boxen samlar alla studiotagningar av spåren på artistens ikoniska album .

Leslie Tay ger en alternativ Sverigebild

Filmaren Stefan Berg har skapat ­något unikt och livsfördjupande ­genom att följa Leslie Tay i Malmö.

Greta Van Fleet – räddarna i rocknöden

Greta Van Fleet låter inte lite som Led Zeppelin. De låter exakt som Led Zeppelin. Jan Gradvall förförs av rockbandet med det obegripliga namnet, och har dessutom lyssnat på Eric Clapton och Fredrik Nordström.

Klassikertips: Daft Punk

Daft Punks "analoga" album känns i dag profetisk, skriver Jan Gradvall.

»De bästa artisterna sysslar med kulturell appropriering«

Ett samtida Beastie Boys skulle bli hudflängda för att de ägnar sig åt kulturell appropriering

Robyn dansar i terapisoffan

Jan Gradvall ger högsta betyg åt Robyns bländande album. Han har också lyssnat på Christian Kjellvander och Eagle-Eye Cherry.

Inga fler artiklar tillgängliga