gradvall

Nya röster om Bowie

Ännu en bok om David Bowie? Innan jag köper nya boken David Bowie: A Life (Preface) tittar jag i bokhyllan. Där står redan sju böcker om honom. Men jag skulle ändå vilja påstå att den här boken fyller ett tomrum.

Världen väntar

Lyssnarna har blivit färre, men musik har blivit större. Jan Gradvall har lyssnat på Rebecka Törnqvist nya album. Han recenserar också tre proggalbum, bland annat Per Gessles En vacker dag.

Kändisar pratar sex

Jan Gradvall har sett den nya Netflix-serien Big Mouth, som handlar om puberteten.

Den som flyttar till Berlin kan slippa Finspång

David Bowie på den absoluta toppen av sin karriär när han släppte allt han hade och gjorde en omstart. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Fredag hela veckan

Guld och honung strömmar ut ur högtalarna när Miike Snow och Style of Eye i Galantis vrider upp volymen på dansgolvet, skriver Jan Gradvall. Han har också lyssnat på Foo fighters och en nyupptäckt Neil Young.

Inspirerande läsning om den tredje kulturen

Babak Azarmi har tillsammans med artister som Erik Lundin, Cherrie och Mapei sammanställt sina erfarenheter av utanförskap i boken Third culture kids. Jan Gradvall har läst den.

Mike Judge drar ut på vägarna

En tecknad serie om gamla förbisedda countrylegender? Det är en idé som skulle kännas vansinnig om den lanserades av någon annan än Mike Judge, skriver Jan Gradvall.

»Nashvilles låtskrivare missionerar i Sverige«

”Vikten av mindre scener i städer, är helt avgörande för en stads musikliv och kreativitet.” Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Jëlly – årets starkaste debut

Repigt vackert – på Zlatan-skånska. Jan Gradvall har lyssnat på Jëllys debutalbum.

Sparks – lekfullt och spänstigt

”Så smart, fräsch, lekfull, icke-tråkig, spänstig och dynamisk att all annan popmusik låter konservativ vid en jämförelse.” Det skriver Jan Gradvall om Sparks nya album. Han har också lyssnat på LCD Soundsystem och The National.

Explosion i klichéer

”Det röks och snortas och svettas och mustaschas och högklackas och heltäckningsmattas.” Jan Gradvall har sett nya HBO-serien The Deuce om porrindustrin.

»Full koll – genom att inte hänga med«

Att vara bakom flötet borde vara ett ideal, inte något negativt, skriver Jan Gradvall. Att mentalt sitta på bryggan, långt från händelsernas centrum, har blivit det smartaste sättet att se igenom bruset, att skilja ut vad som verkligen är viktigt.

Beyoncé toppar ligan

Musikartisters intäkter från 2016 har sammanställts av Billboard.

Global popmusik utan gränskontroller

Goran Kajfeš Subtropic Arkestra är tillbaka med det avslutande albumet i en trilogi som "framstår som en av de kreativa höjdpunkterna i svensk musik under 2010-talet", enligt Jan Gradvall. Dessutom: Mogwai och Randy Newman.

Hassel rockar loss

Jan Gradvall har kollat på nya Hassel med Ola Rapace i huvudrollen. Och det är Nicke Andersson från Hellacopters som gjort den rockiga filmmusiken.

En grumpy old man har bäst koll på musiklivet

”Han var den första i USA, utanför EDM-sfären, som förutspådde Avicii.” Jan Gradvall skriver om Bob Lefsetz och hans betydelse för musikbranschen.

Tung rock utan tomgång

Queens of The Stone Age är det minst konservativa rockbandet i världen. Det skriver Jan Gradvall som har lyssnat på bandets nya album.

Supermatch slår Super Bowl

Världens bäste boxare mot världens bäste MMA-fajter.

Alla Marvelhjältar i ny tv-serie

Serietidningsimperiet Marvel har länge varit skickliga på att anordna superfajter mellan sina seriehjältar.

Mardrömmarna som blev framgångssagor

Jan Gradvall har läst två färska böcker om klassresor.

Opretentiöst på finmuseet

Podden A piece of work diskuterar konsten på MoMA på ett befriande opretentiöst sätt, skriver Jan Gradvall.

På tröskeln till det förflutna

Tänk att få möjlighet att besöka alla sina tidigare hem? Lägenheten där man föddes, huset där man tillbringade sin barndom... Den engelska journalisten Jude Rogers har lyckats genomföra just detta i en ny radioserie för BBC kallad Door stepping.

Mästerlige Monk

Tidigare outgiven filmmusik av Thelonious Monk får Jan Gradvall på fall. "Det är som att bokstavligen höra någon rensa sina tankar", skriver han. Dessutom: recensioner av Ryuichi Sakamoto och David Rawlings.

»Kulturen in i finrummet på Handelshögskolan«

Jan Gradvall besöker Handelshögskolan i Stockholm inför terminstarten, där en satsning på konst och humaniora märks över hela skolan.

Musikgiganter mot strömmen

Dokumentären The Defiant Ones, om musikbranschlegenderna Iovine och Dre, är en av de bästa musikdokumentärer Jan Gradvall någonsin sett.

Inga fler artiklar tillgängliga