gradvall

»Allt fler känner sig betydelselösa och övergivna«

”Som världen utvecklas behövs inte längre majoriteten av planetens befolkning.” Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

»Därför sopar Roger Federer banan med Tiger Woods«

Många känner till 10 000-timmarsregeln, som blev känd via Malcolm Gladwells tio år gamla bok och som ­citerats flitigt sedan dess. Nu är det dags att omvärdera den, skriver Jan Gradvall i en krönika.

»Tack för berättelserna och det skrivna ordet«

Nypublicerade juristen och föreläsaren Dona Hariri begrundar arbetet med att skriva en bok. "Tänk på det nästa gång du håller en bok i handen. Det kommer ge din läsning ett mervärde", skriver hon i en krönika.

Amie Bramme Sey: »Det kvinnliga samtalet har fått en ny status«

"Jag älskar att lyssna när kvinnor berättar", skriver Amie Bramme Sey och förklarar varför i en krönika.

Elin Unnes: »Chockad – skulle brudslöja och gerbera vara god smak?«

Är vi på väg in i floristernas postmodernism? Håller blommors kulturella associationer på att försvinna?, skriver Elin Unnes i en krönika.

Miriam Bryant – pop med blåmärken

Andfådda och bultande sånger som kan mäta sig med Håkan Hellström. Jan Gradvall hyllar Miriam Bryants nya minialbum. Han har också lyssnat på Black Keys.

2019 års bästa – hittills

Vill du under ­sommaren försöka ta igen den populärkultur du missat? Här är det bästa. Ett koncentrerat av vad det talats om januari–juni.

»Mamma satte sig alltid vid min sängkant och läste«

Under åren har jag ofta fått frågan hur jag blev journalist och hur jag hamnade där jag är i dag. Jag tror det beror på stigfinnaren Hjortfot. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Khruangbin – perfekt sommarsound

Med sina globala influenser skapar Khruangbin en ny sorts världsmusik, skriver Jan Gradvall. Han har också lyssnat på Raconteurs och Madonna.

»Fenomenet som knockar stjärnorna på poplistan«

En osannolik hybrid av country och hiphop har blivit 2019 års i särklass största låt i USA. har legat etta på ­Billboardlistan sedan början av april och växt till ett kulturellt fenomen.

Tv-geni blickar framåt

Känslan av att allting går åt fel håll. Sprickor i EU. Handelskrig. Reellt hot om kärnvapenkrig. Falska nyheter. Chocksiffror om psykisk ohälsa bland unga. Tv-geniet Russell T Davies tar all denna ångest om samtiden, världsläget, och trycker in det i en tv-serie.

Springsteen i toppform

Bruce Springsteens nya album är det bästa han har spelat in på 32 år, skriver Jan Gradvall som också delar ut toppbetyg åt Gyllene Tider.

»Därför behövs public service mer än någonsin«

Det är inget tankeexperiment längre. Det är allvar. När två av Sveriges tre största partier vill lägga ned public service, är det hög tid att public service blir bättre på att visa varför public service fortfarande behövs. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Virtuost på tv

Jan Gradvall imponeras av Phoebe Waller-Bridge, som ligger bakom brittiska Fleabag.

Lizzo – en sensation som varvar rapp och flöjt

På nya albumet har Lizzo hittat sin egen plats i musikvärlden, skriver Jan Gradvall. Han har också lyssnat på Vampire Weekend och Slowthai.

Miriam Bryant speglar kaoset i Göteborg

Håkan Hellström har varit den ­främste skildraren av Göteborg sedan Kent Andersson och Peter Birro. Håkan Hellström får nu konkurrens av Miriam Bryant.

»Ikoner i skottlinjen när det mullrar på nätet«

Att Madonna råkar sjunga falskt i en kvasieuropeisk plojskojtävling förändrar absolut ingenting av hennes gärning. Internet har dödat alla proportioner, skriver Jan Gradvall i en krönika.

Laleh låter bäst på svenska

Lalehs nya album är en ojämn upplevelse - allra bäst är sångerskan på svenska, skriver Jan Gradvall som också har lyssnat på Stray Cays och Edda Magnason.

De kreativa ställs mot väggen

har svensk biopremiär fredag 7 juni. Jan Gradvall har sett den.

Slutscenen starten på nya sagor

Historisk lärdom. Dagen efter sista avsnittet av en tv-serie hörs aldrig några positiva röster. Allt urartar till en tävling om att hata slutet mest.

»Tim Berglings tragedi kan ge hopp åt andra«

Jan Gradvall berättar om det intensiva arbetet med Tim Berglings sista Avicii-album och hur hans tragiska död ger liv åt ett samtal bland unga om psykisk ohälsa.

Perfekt popalbum av Molly Sandén

Molly Sandéns nya album är bärnstenen som kapslar in livet i huvudstaden försommaren 2019. Det skriver Jan Gradvall och ger albumet toppbetyg. Han har också lyssnat på rapparna Ison & Fille.

Nashville på rätt spår

Musikstaden Nashvilles förståelse för vikten att stödja de kreativa näringarna visar sig på olika sätt. Parallellt med att bygga ett Music City Center för 598 miljoner dollar, ser man till att guida turister till stadens viktigaste skivaffärer.

Esperanza Spalding – smakrikt och genialiskt

En ouvertyr som för tankarna till Leonard Bernstein eller Gil Evans i ett möte med Björk. Jan Gradvall har lyssnat på Esperanza Spaldings nya album. Han recenserar också The National och John Lundvik.

Svenska politiker lämnade svenska musiker i sticket

Alla utländska besökare som kommer till Stockholm för att ­beskåda en av världens ledande musikstäder blir grymt ­besvikna. Musikstaden Stockholm är en kuliss. Det finns ingenting där bakom. Det skriver Jan Gradvall i en krönika.

Inga fler artiklar tillgängliga