Di Weekend GOLF

Nu siktar Stenson på Ryder Cup

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jack Mikrut

Henrik Stenson , svensk golfs affischnamn, deltar inte i årets Nordea ­Masters. Han har nämligen en titel att ­försvara – på andra sidan Atlanten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det mesta talar dock för att vi ­kommer att få se honom i ­Ryder Cup på Le Golf National i ­Paris. Det blir hemmaplan för euro­péerna. Tryggt och behagligt.

Annat är det på amerikansk mark.

När Stenson 2008 ställde sig på ­Valhallas första tee noterade han en sak: ”Här verkar det vara lite mer ­jubel när USA:s team kliver upp”.

Publiken tjoade, skränade och skrek, allt för att bygga självförtroende hos det amerikanska lag som lidit tre raka Ryder Cup-nederlag.

Efter fyra hål var amerikanerna Phil Mickelson och Anthony Kim tre under par. Efter sex hål var de fyra upp. Då kom Nick Faldo ut på banan och höll ett kort men effektivt brandtal: ”Ni kan börja använda er magi när som helst nu!”

Efter tolvan hade publiken tystnat. Då var matchen plötsligt all square, ett resultat som stod sig.

Stenson och Ryder Cup är i det ­stora hela en bra kombo. Redan i sin debut 2006 avgjorde han till Europas fördel genom att sänka en putt på 15:e ­greenen mot Vaughn Taylor. 2014 vann han tre av fyra matcher och 2016 lyckades han besegra Jordan Spieth när övriga européer gick på knäna på söndagen.

”Om jag ser till de fräckaste min­nena och roligaste veckorna under karriären så är Ryder Cup absolut i topp. Det är alltid en sån oerhörd stämning. ­Spelarna är taggade till tusen och ­publiken är uppumpad”, säger Henrik Stenson själv.

I september lär den 42-årige sven­sken vara en av de tolv européerna som ska försöka återta pokalen från USA.