Di Weekend GOLF

Nördarnas favorit lär ut svingen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Weekend Golf har ätit frukost med golfinfluencern Östersundsbon Max Persson

Jesper Frisk

Han är något så ovanligt som en svensk influencer i det digitala svingbåset. Östersundsbon Max Persson har ­ingenting emot att utbilda golfare på 100 mils avstånd, skärm till skärm.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Till skillnad från andra golfcoacher ­lägger du mycket kraft och energi på att synas på Youtube och i sociala medier. Hur kommer det sig?

”Jobbar man med golf i och runt Östersund är säsongerna korta och intensiva. Vi tutar och kör september ut, sedan är det skidjackan på. När jag flyttade upp hit förstod jag att jag behövde för­sörja mig under vinterhalvåret, och samtidigt marknadsföra mig själv. Många internationella tränare har sysslat med onlinecoachning sedan 2010 – men i Sverige var jag först ut att satsa på allvar.”

Ett par år senare har du Sveriges största You­tube-kanal för golfvideos, med drygt 6 000 prenumeranter. Vilka är dina tittare?

”Det intressanta är att bara 4–5 procent av de som tittar är under 28 år, de som från början var min tilltänkta målgrupp. I stället finns den stora massan bland golfare som är 55 plus, eller till och med 65 plus. Kärnbasen av dem som tittar på mina videor är inte sällan lite nördigt lagda. De har ­ingenting emot att jag vill förklara tydligt och ­ingående.”

Varför ska man konsumera golftips på det här sättet?

”De allra flesta står på rangen och har lite halvpanik över att drivern inte går rakt eller långt. ­Vissa golfare vill gärna ha ’quick fixen’, det lilla tipset som räddar en, men många respekterar sin golfsving mer än så. Det krävs ju att man investerar tid för att bli bättre på riktigt. Med golfvideor kan man lära sig mycket.”

Precis som på en ”vanlig” lektion?

”Ja, skillnaden är väl att man måste kunna tåla att tränaren faktiskt kan gnälla lite på dig när ni ses på riktigt för en lektion, om man hårdrar det. Vi är ju ett sorts personliga tränare, vi också.”

Blir ni fler influencers i det digitala svingbåset?

”Nej, på Youtube är bara jag och Marcus ­Edblad aktiva såvitt jag vet. På andra plattformar finns det kollegor som åtminstone försöker. Det är rent ut sagt konstigt att inte fler tränare upptäckt Youtube. Om man som golfare kan få tips på ett annat grepp eller en annan svingtanke via ett klipp, vad kan då en fysisk lektion ge? Vi tränare måste visa att vi finns.”

FAKTA
MAX PERSSON

Ålder: 29 år.

Bor: Östersund.

Familj: Sambo.

Gör: Golfcoach på Östersund-Frösö Golfklubb och ­Storsjöbygdens ­Golfklubb.

Aktuell: Ansvarig för Toppform i Svensk Golf 2020 och personen bakom Sveriges största plattform för golfinstruktioner online, via MXPGolf.se.

Frukost: Baguette med kyckling- och fetaoströra och svart kaffe på Gunnarssons Special­konditori i Stockholm.

VISA MER
Samtidigt är det väl svårt att utbilda golfare på distans?

”Ja, det är inte helt lätt att ge tips på 100 mils avstånd. Givetvis hade jag velat ha golfaren framför mig istället. Men många golfare tar sällan, ­eller aldrig, en lektion ens av sin lokala tränare. Jag vill se en förändring på det planet.”

Är nya golfare i behov av moderna tränare?

”Absolut. Det ställs högre krav på oss i och med att informationen blir allt mer tillgänglig. Många har teoretiska kunskaper redan när de kommer till sin första golflektion. Det vi ofta behöver göra är att ge spelare struktur och en förståelse för vad som är viktigt för just dem själva. Det är inte svårt att hitta information om svingen, men det är ­svårare att veta vad du faktiskt behöver. Just det är vår uppgift.”

Vi dyker ner i kaninhålet och skapar vår världsbild Hur är en dålig golflektion?

”Om tränaren är otydlig är risken att eleven ­tänker på för mycket samtidigt. Det gäller att ­hålla det basic. En klassisk golflektion är trots allt fortfarande bara 25 minuter.”

Är den tiden för kort?

”Om jag fick bestämma skulle lektionerna snarare vara 50 till 90 minuter långa. Då kan man verkligen djupdyka i svingen. Men då går också priset upp, och för många är det ekonomiska en stor faktor. Det måste vi ha respekt för.”

GOLF: Stjärna med utstuderad sving Är det en egoboost rent personligen för dig att synas på Youtube och Facebook, och att höras i poddar?

”Jag ser det mer som ett modernt sätt att nå ut med mitt budskap. Jag vill skapa en fin och bra ­relation med golfare runt om i Sverige.”