Di Weekend GOLF

Golf: »Vissa män blir chockade«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Weekend Golf har ätit frukost med Lowa Lindvall.

Joey Abrait

Golfbanan ska inte vara en frizon för männen. Genom att sänka trösklar och motbevisa fördomar vill Green Queens Golf locka kvinnor till första tee. ”Vi vill göra golfen mer lättillgänglig”, säger ordföranden Lowa Lindvall .
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Är kvinnor i åldrarna 22–39 år en bristvara på svenska golfklubbar?

”Absolut. När vi kommer gåendes mot första tee i en stor tjejklunga blir vissa män chockade, de undrar vad som händer. På sin höjd är man van vid tre killar och en flickvän i en fyrboll. Då kan du förstå vilken sensation det blir med 20 kvinnor tillsammans.”

Varför är just den här målgruppen underrepresenterad?

”Allt för få vågar komma som ensam tjej eller som nybörjare till en golfklubb. Det finns en oro och en nervositet att göra fel. Man upplever att man måste klä och bete sig på ett specifikt sätt för att ens få komma ut på banan. Golfen är för stelbent helt enkelt, med för många paragrafryttare. Vi vill finnas där som en trygghet, en hand att hålla i.”

Hur arbetar ni för att sänka trösklarna?

”Vi vill tvätta bort gamla fördomar genom att motbevisa dem. Golf är både för tävlingsinrik­ tade och för dem som är ute efter det lättsamma och sociala. Det ena utesluter inte det andra. Vi ­lägger fokus på att ha kul tillsammans när vi träffas och jobbar för att göra golf mer lättillgänglig. Hjärtat i verksamheten ligger i vår privata medlemsgrupp på Facebook.”

Vad pratar ni om där?

”Vi uppmuntrar och inspirerar varandra, och postar inlägg om spontana rundor som vi spelar tillsammans. Det är lättare att hänga på någon än att ta initiativet att åka till en klubb själv. Ur ett jämställdhetsperspektiv har kvinnor generellt det svårare att ta sig ut på banan. För män är det ett sätt och en plats där man får vara för sig själv.”

Går man med i Green Queens för golfens, nätverkandets eller samhörighetens skull?

”Det varierar. Alla har olika mål och anledningar till varför de golfar, och varför de valt att gå med. Vi strävar efter att paketera en lösning som passar olika individer oavsett varför man valt att gå med i Green Queens.”

FAKTA
Lowa Lindvall

Ålder: 30 år.

Bor: I Sundbyberg.

Familj: Dottern Alwa, 2 år.

Gör: Nordic Account Fulfillment på Electrolux.

Aktuell: Som medgrundare och ord­förande för Green Queens Golf.

Frukost: Omelett, fralla med ost, yoghurt med bär, frukter och apelsinjuice på Clarion Hotel Sign i Stockholm.

VISA MER
När Svenskgolf.se uppmärksammade er ­satsning fick läsarna förhålla sig till rubriken ­”Härligt initiativ!” i en omröstning. 184 svarade ja, 386 svarade nej …

”Oj. Jag tror det handlar om att man missförstår vår verksamhet, att vi delar upp och ute­sluter folk när vi i själva verket arbetar för att akti­vera en specifik målgrupp. Vi spelar golf med kvinnor och män i alla åldrar. I år arrangerar vi en tävling för 72 tjejer och 72 killar på Kungsängen. Dess­utom bjuder vi in kvinnor i olika åldrar för events.”

Behövs det en golfklubb för enbart kvinnor?

”Vi är en klubb som samlar golfande kvinnor i åldrarna 22–39 år. Ordet klubb provocerar väldigt många. Vi menar klubb som i sammanslutning; vår klubb ligger under Cloud Golf Club. Det viktigaste är hur vi får ut kvinnor på banan, inte hur vi titulerar oss.”

För egen del slog du din första golfboll på ­Kallfors 2015?

”Ja, den ena bollen kom två meter och den ­andra var klockren. Jag var sjukt ojämn men fastnade för det sociala, och att man kommer ut i naturen. Vi var åtta tjejer som tog grönt kort samtidigt och direkt efteråt startade jag en Facebook-grupp och en ideell förening.”

Sedan dess har nätverket vuxit stadigt?

”Ja, från 80 medlemmar det första året till ­cirka 500 medlemmar i dag. 90 procent kommer från Stockholm, men vi har börjat satsa på ambassadörer i olika städer. Resan har bara börjat, vi vill få in många fler kvinnor till golfen.”

Du har hoppat bungyjump, genomfört en tjejklassiker, testat på Black Water Rafting och hoppat fallskärm. Golf verkar lågintensivt i jämförelse?

”Jag gillar när det händer grejer. Golfen är ett bra komplement. På golfbanan får jag en känsla av att jag kan släppa allt i vardagen. Jag har ett hektiskt liv i övrigt med heltidsjobb och småbarn, det är full rulle. När jag slår ut på första hålet hamnar jag i en frizon.”