Di Weekend GOLF

Golf: Vassast på svenska greener

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I UR OCH SKUR. Stefan Ljungdahl kollar på väderappen flera gånger per dag.

Foto: Jack Mikrut

Trots tidiga morgonar och ett ovanligt förhållande till väderappar trivs landskapsingenjören Stefan Ljungdahl med sitt jobb på Halmstad Golfklubb. I år blev han dessutom utsedd till Årets greenkeeper i Sverige.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Du blev nyligen utsedd till Året greenkeeper – varför blev blev du det?
”Vi har haft några bra säsonger i rad och står oss bra konkurrensmässigt. Det var jättekul att få priset. Det är många fler än jag som jobbar med banan, så jag vill inte ta åt mig hela äran. Alla som jobbar här är lika viktiga – intrycket som en besökare får börjar redan när man möter dem som jobbar i receptionen.”

Varför valde du att bli en greenkeeper?
”Jag tror att det började locka mig i högstadiet. Jag började jobba på en kyrkogård och upptäckte att den typen av jobb passade mig. Jag fick arbeta utomhus mycket och samtidigt få några månader ledigt på vintern för att resa. Det passar mig också att börja tidigt på morgonen och få gå hem lite tidigare på eftermiddagen.”

Är du en morgonmänniska?
”Jag svär som alla andra när klockan ringer vid kvart i fem. Men jag tycker om att vara i gång tidigt. Särskilt när det är bra väder.”

Du är landskapsingenjör från början, vilken nytta har du av den utbildningen i ditt arbete?
”Som banchef har du ansvar för ekonomi, arbetsledning och personalfrågor. Jobbet är långt ifrån bara gräsklippning om vi säger så. Det har varit bra för mig att ha den teoretiska förankringen. På Halmstad GK har vi dessutom mycket skog runt banan som vi måste ta hand om.”

Vilket är ditt favorithål på Halmstad GK?
”Det är tolfte hålet på södra banan. Karaktären tilltalar mig. Det ligger nära havet och utslaget ligger högt upp, med en smal trädridå som går tvärs över hålet. Det är väldigt vackert.”

FAKTA
Stefan Ljungdahl

Ålder: 39 år.

Familj: Fru Annelie och sönerna Oscar, 7, och Gustav, 5.

Yrke: Greenkeeper på Halmstad GK, som består av två banor.

Bor: Halmstad.

Bakgrund: Född i Halmstad. Gick naturbruksgymnasium. Utbildade sig landskapsingenjör på Sverige Lantbruksuniversitet i Alnarp i Skåne.

Andra intressen: Hemrenovering, vara ute i naturen, jakt, löpträning.

Golfhandikapp: 18.

VISA MER

Vad tittar du på när du kommer till en golfbana för första gången?
”Man får alltid ett första intryck när man kommer till en ny bana och det är viktigt att det är bra. Men jag är nog lite yrkesskadad. Mitt stora problem är att när jag åker till någon annan bana för att spela golf är att jag tittar på allt annat och glömmer bort att koncentrera mig på spelet. Det som är viktigast på en bana är greenerna, är de fina så kommer man undan med mycket annat.”

Att arbeta med växtlighet kräver relativt långa tidsperspektiv. Är det svårt att koppla bort jobbet när du kommer hem?
”Jag har blivit bättre och bättre på det. Men man tänker ju på jobbet både före och efter arbetsdagen. Jag har verkligen blivit ’väderskadad’. Jag kollar på väderprognoser flera gånger varje dag. Och det har inte direkt blivit bättre med alla appar som finns tillgängliga. När sedan apparna visar olika kan det bli jobbigt...”

När var du som mest nöjd med banorna på Halmstad GK?
”Jag var väldigt nöjd när vi arrangerade lag-EM förra året. Vi fick tävlingsbanan i riktigt fint trim då. Allt var nedklippt och vi fick bra fart på greenerna, runt elva på stimpmätaren (det verktyg som används för att bedöma hur snabb bollen rullar på greenen, reds anm). För att komma dit krävs det att man jobbar målinriktat i några veckor och att man har tur med väder och vind. Har man vädret med sig är jobbet ganska enkelt – har man det emot kan det vara tungt.”

Om dina söner skulle fråga dig om du tycker att de ska välja greenkeeper som yrke, vad svarar du då?
”Det skulle jag tycka vore jätteroligt. Men de får bli vad de vill. Om de vill hålla på med ballett eller hästhoppning får jag intressera mig för det. Nu är de mindre intresserade av att åka till banan än vad de var tidigare. Jag får nästan tvinga dem. Men intresset kanske kommer tillbaka.”

Ordspråket säger ju ”gräset är alltid grönare på andra sidan”. Stämmer det?
”Nej, gräset är aldrig grönare på andra sidan.”