Di Weekend GOLF

GOLF: Svårslagen i long drive

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

VÄRLDSMÄSTARE. Sandra Carlborg har fem VM-guld i long drive.

Simon Helgesson

I tonåren nötte hon wedgar i hopp om att finslipa närspelet och nå hög Europanivå. Numera pangar en adrenalinstinn ­Sandra Carlborg drivar – och blott en kvinna i världen har någonsin lyckats slå längre.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vad är tjusningen med att slå långt? Sandra Carlborg vill vända på frågan.

”Vad slår en perfekt drive? Att få ta i och svinga fritt är underbart.”

Redan 2009 insåg hon att hon hade mer än bara lite extra glöd i bössan. Det var då hon bärgade sin första VM-titel i long ­drive och till­delades rubriken ”Sandra slår ­längre än ­Tiger” i Göteborgs-Posten.

”På senare år har konkurrensen hårdnat rejält. De unga tjejerna jagar mig, men det är faktiskt superkul. Det gör att sporten ­växer och att jag måste träna hårdare och bli ännu bättre om jag ska fortsätta vinna”, säger Sandra Carlborg.

Senast hon klev upp i teeboxen, inför fullsatta läktare i ett VM, presenterades hon av speakern som ”the sweet swinging swede, five time world champion”.

”Där och då vet jag att jag slår inför miljontals tv-tittare samtidigt som musiken dånar i högtalarna. Adrenalinet rusar i kroppen. Det finns ett mål, slå så långt det bara går. Åtta bollar på tre minuter och den längsta räknas. Att ögonblicket senare stå där som vinnare var oslagbart.”

FAKTA
SANDRA CARLBORG

Ålder: 35 år.

Bor: Alingsås.

Familj: Sambon Simon, hunden Nova, föräldrar och bror (även han med longdrive-meriter).

På Spotify: Magnus Uggla.

På tv:n: The Blacklist.

I bokhyllan: Gillar att lyssna på alla typer av framgångsböcker.

Oanad talang: Att skriva berättelser – skulle gärna skriva en bok.

Främsta meriter: Fem VM-guld i long drive.

Kuriosa: Under en longdrivetävling kan hon komma upp i en sving­hastighet på 120 mph, och med en vanlig standardspeldriver på golfbanan 114 mph (snittet på damtouren är 94 mph och på herrtouren 113 mph).

VISA MER

Till skillnad från många tourgolfare, som i största mån vill undvika störnings­moment, uppskattar Sandra Carlborg när publiken för oväsen.

”Ju mer, desto bättre. Jag blir uppumpad och det ger mig extra adrenalin att slå långt.”

GOLF: Världsmästaren fikar efter mer

I åtta år var hon världsrekordinne­havare på 357,7 meter, men 2017 övertogs tronen av Phillis Meti.

”Vi tävlade i Denver 1  500 meter över ­havet i perfekta förhållanden. Jag var en av fyra tjejer som slog över 400 yards (366 ­meter). Men jag vill såklart ta tillbaka ­rekordet. Jag har fått mycket hjälp av ­exproffset Helen ­Alfredsson, med att bli mer tydlig och ­bestämd, samt lita på mig själv på och utanför tee­boxen.”

Alla klubbar har en medlem som ”slår längst i världen”. Hur ofta blir du utmanad av hobbydrivare?

”Haha, det händer ... På events och uppvisningar kommer det ofta fram herrar som tror att de slår mycket längre än vad de gör. Då är det perfekt att jag har med min ’flightscope’ (ett mätverktyg) och det blir upp till bevis. Extra kul är det när folk ­kommer fram och säger att vi har specialklubbor, och att det är anledningen till att vi slår så långt.”

Vad händer då?

”Jag brukar låna ut mina klubbor och säga: ’Varsågod’. Klubbor med 5–7 graders loft och 48 inch långa slås inte av sig ­själva. Jag älskar att inspirera ungdomar och ­damer och utmana herrar.”

GOLF: Julia Engström på ny nivå

Som proffsgolfare på Ladies European Tour nådde Sandra Carlborg som bäst en 14:e plats. Som hardhitter har hon kommit betydligt längre.

Om Alingsås golfande stolthet går för en ny VM-titel i Texas i september?

Tja, kan hon slå längre än Tiger?