Di Weekend GOLF

Golf: Superrookien drömmer om seger på hemmaplan

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

»När jag väl hamnade i samma situation i Kina gjorde jag inga stora gester sista nio hålen när jag sänkte puttar. Lite som Stenson – han kallas ju Ice Man. Klart man får lite extra puls, men jag försökte minska steglängden och andas lite långsammare. Det fungerade.«

-

Han har kallats superrookie och det definitiva genombrottet kom i aprili år med segern i Volvo China Open. Di Weekend Golf har träffat Nordea Masters kanske största dragplåster.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Alexander Björk fryser till mitt i steget och blir ståendes framför en tv-skärm i klubbhuset på Sand Golf Club. Några av hans kollegor flimrar förbi, det är torsdag och första ronden i Shot Clock Masters.

Under tystnad följer han kollegan Mikael Lundbergs rörelsemönster och preshot-rutin på en av greenerna. Ett digitalt ur räknar nedåt. Svensken sänker putten inom den 40-sekundersintervall som gäller.

”Att Europatouren testar slagklockor är ett bra initiativ. Det är nog många som får problem när de hamnar i tidspress. Vissa tar extremt lång tid på sig, och ibland kan det vara frustrerande att spela med dem”, säger Alexander Björk.

I vanliga fall är han själv en snabbspelande ­huvudrollsinnehavare i tv-rutan, men den här veckan har han tagit tävlingsledigt efter att ha missat cutten i kvalet till US Open. Nu laddar han batterierna genom att renovera det nyköpta ­huset i Jönköping.

”Jag gillar att titta på golf på tv, inte minst sändningar i efterhand de gånger som jag själv varit med. Jag använder tekniken som finns för att se hur jag beter mig i olika situationer. Ser jag stressad eller lugn ut? Kan jag behålla ett positivt uttryck utan att bli för uppumpad?”

FAKTA
ALEXANDER BJÖRK

Ålder: 28 år.

Bor: Jönköping.

Familj: Sambo, mamma, pappa, ­syster.

På tallriken: ­Hamburgare.

I glaset: Mjölk eller champagne.

På Spotify: Något med bra puls, oftast house.

På tv:n: Sport eller serier.

I bokhyllan: Lagom spännande deckare.

Kuriosa: Blev 2012 en av de första i golfvärlden att börs­notera sig. 200 investerare gick in med 272 000 kronor via en specifik sportbörs.

VISA MER
FAKTA
Röster om Alexander Björk

Jonas Jonason, personlig ­fystränare sedan 2015:

”Min uppgift är tydlig: att hålla Alexander i absolut toppform både nu och över längre tid. Hemligheten bakom all framgång är långa perioder av att vara skadefri och kunna följa sin träningsplan. I gymmet är Alexander extremt noggrann med en gnutta nyfikenhet. Ibland måste vi pussla för att få in det absolut viktigaste i hans redan fullbokade tävlingskalender, men oftare får jag hålla i bromsen för att tränings­dosen inte ska vara för hög. Alexanders positiva inställning föder energi till alla i hans närhet.”

Graham Crisp, tränare, coach och mentor sedan 2011:

”Anledningen till Alexanders ­framgångar och hans främsta egenskap som golfare är att han är en vinnarskalle; han vet vad han vill och han gör allt som krävs för att ta sig dit. Han har för­bättrat sig för varje år och det har gått lagom fort för att han ska ha kunnat vara redo för nästa steg. Som person är han lugn och ­sansad, lojal och trevlig – helt enkelt en fantastisk ­ambas­sa­-dör för svensk golf. Jag är över­tygad om att vi inte sett det bästa från honom ännu. Han har vad som krävs för att nå världstoppen.”

VISA MER

När han i slutet av april vann Volvo China Open tillbringade han kvällen ensam med en ham­burgare, ett glas vin och eftersändningen av tävlingen på Viaplay.

”Det blev som att återuppleva de sista hålen igen. Och jag såg faktiskt lika lugn ut som jag ­kände mig inombords”, säger Alexander Björk.

I fjol, under debutåret på Europatouren, fick han sitt genombrott och beskrevs som en ”superrookie”. Han slutade bland annat trea i Frank­rike samt femma och sjua i Sydafrika. Det kliv mellan Challenge Tour och Europatouren som många upplever som tufft kastade han sig över som vore det steget mellan ett klubbmästerskap i Växjö och ett distriktsmästerskap i Småland.

”Fast Challengetouren är en riktigt bra språngbräda och jag hade presterat där i några ­säsonger. Jag kände innerst inne att jag hade spetsen för att kunna leverera även på en högre nivå.”

En formidabel 65-rond

Söndagen den 29 april kom så betalningen efter många års slit på svenska och europeiska undertourer. Varken spanjorerna Otaegui och ­Campillo eller britterna Wallace och Smith kunde stå emot när Alexander Björk avslutade med en formidabel 65-rond.

”När jag vaknade den morgonen kände jag att jag skulle ta chansen den här gången, det var dags helt enkelt. Det utvecklade sig till ett birdie race där man var tvungen att spela en positiv golf för att vinna. Det passade mig bra.”

Efter 15 månaders acklimatisering till Europatouren, där Alexander Björk långsamt trängt ­undan tankemekanismer om att varje slag och ­varje putt innebär mycket pengar, var han plötsligt helt redo när han stod på 18:e greenen med en putt för seger.

”Det var en parputt från en och en halv meter, vilket ju inte är det bekvämaste avståndet. Men jag försökte intala mig att jag hellre har en sådan putt för en titel än en 30-centimetersputt för en tiondeplats. Man får inte vara rädd för att missa.”

Så du stod inte och tänkte på att putten var värd 4,5 miljoner kronor och din första tour­seger i Europa?

”Nej, det enda jag tänkte var att jag verkligen ville sänka putten i stället för att bara få den ­slagen. Så har det inte alltid varit. I Hong Kong (i november) var jag i en liknande situation i slutet och blev lite väl taggad. Jag stressade upp mig, gjorde ­enkla misstag och nådde inte hela vägen. Jag lärde mig mycket av det.”

Redan timmarna efter andraplatsen i Hong Kong beslutade sig Alexander Björk för att han skulle ha en annan approach nästa gång han hamnade i ett liknande läge.

”När jag väl hamnade i samma situation i Kina gjorde jag inga stora gester sista nio hålen när jag sänkte puttar. Lite som Stenson – han kallas ju Ice Man. Klart man får lite extra puls, men jag försökte minska steglängden och andas lite långsammare. Det fungerade.”

En enklare sving

För de som följt Alexander Björks golfkarriär på nära håll var det definitiva genombrottet i Kina ingen sensation i sig. Redan i unga tonår visade han vinnarskalle på svenska juniortourer och det dröjde inte länge innan han fick chansen att visa upp sig i den blågula landslagsdressen.

Manegen var krattad för något år eller två i Nordiska Ligan, sedan skulle Alexander Björk ta Europa med storm. Trappan mot toppen skulle dock visa sig bli något brantare än vad han själv tänkt sig.

”Det blev fem säsonger i Nordiska Ligan och det var mer än vad jag hade önskat. Jag kände att det var dags att gå vidare. Jag brukade ligga ­mellan tionde och tjugonde plats i penningligan, men kände att jag hade spetsen. Det var lite frustre­rande att jag inte riktigt tog nästa steg.”

Vad berodde det på?

”Svingen var inte tillräckligt stabil, det kunde hända för mycket och jag hade en tendens att ­sprida bollarna. Sedan dess har jag och min tränare ­Graham Crisp jobbat mycket för att skapa en så ­enkel sving som möjligt; att bara vrida upp och ­igenom. De lösa delar som fanns i svingen då har jobbats bort i dag. Men det har krävts hårt arbete.”

Alexander Björk har investerat otaliga träningstimmar i svingbås och inomhushallar i Växjö. Dessutom har han blivit fostrad och härdad av en bana, Växjö GK, som är känd för sin tuffa avslutning.

”Det 18:e är faktiskt ett av de svåraste hål jag någonsin spelat. Trots att jag har spelat så många ronder på hemmaplan har jag inte ens gjort tio birdies på det hålet. Det säger väl rätt mycket.”

Tuffast i världen alltså?

”Hehe, tja, det står sig rätt bra i konkurrensen. Men visst finns det andra avslutningshål som ­också kräver en viss insats. Som 18:e på Golf National, med sin spektakulära ö-green.”

Även om Alexander Björk inte erkänner det själv är det möjligtvis ingen slump att han just nämner avslutningshålet på årets Ryder Cup-bana i Frankrike. Efter segern i Kina har hans aktier till att komma med i Europalaget stigit.

”Jag har en realistisk chans, men vill inte tänka på det. Spelar man bra golf brukar bra saker ­komma automatiskt”, säger han kort och gott.

2014 stod du själv vid sidan av repen när ­Europa manglade USA?

”Jag spelade på Challenge Tour på den tiden och fick ett mejl där jag erbjöds två biljetter. ­Pappa hängde på till Skottland. Man ser faktiskt bättre på tv, men det var kul att följa de stora stjärnorna på nära håll. I dag är de mer som kollegor.”

Något minne som sticker ut?

”Framför allt atmosfären. Det var mer go och ramsor än under en vanlig tourtävling, det närmaste man kommer en fotbollsmatch. Sedan minns jag att Jamie Donaldson slog upp en ­wedge och knöt näven.”

Själv är Alexander Björk inget fan av stora gester. När andra lirare på touren taggar i gång sig själva genom att fistpump-fira en sänkt putt på fjärde hålet den första tävlingsdagen, försöker han själv bibehålla lugnet, oavsett om det går bra ­eller dåligt.

”Jag hade mer känslor som junior även om jag inte var något monster då heller. Det händer fortfarande att jag blir lack och måste ta ut ilskan på något sätt, men det är svårt med publik och ­domare i närheten. Ibland kan det räcka med ett slag mot bagen för att bli av med en negativ känsla.”

Är det inte svårt att vara tävlingsmänniska och aktiv i en sport där man så sällan faktiskt ­vinner?

”Jag pratade faktiskt om det för några dagar ­sedan. I fotboll vinner du kanske inte ligan, men det blir alltid ett visst antal segrar varje säsong. I golf kan du leda efter en rond, men sedan återstår det ytterligare tre dagar. Det är så mycket som ska klaffa för att du ska vara bättre än alla de andra en hel weekend.”

Fick råd att köpa hus

I Kina föll så pusselbitarna på plats. Vinst­checken blev ett välkommet tillskott i kassan.

”Jag och min sambo köpte hus i Jönköping ­samma vecka, så känslan efteråt var ju: ’gött, nu har vi råd’. Annars har jag väl inte unnat mig ­något speciellt. Efter första säsongen på Europatouren ville jag däremot belöna mig för att det gått så bra. Jag har lånat föräldrarnas bil i alla år, men nu har jag en Audi A5. Ingen ny bil eller ens en värstingmodell, men ändå.”

Hur har livet förändrats i övrigt efter segern i Kina?

”Framför allt kan jag planera tävlingsschemat på ett annat sätt. Det är lätt att tävla för mycket och slita ut sig när man jagar ett nytt tourkort, men nu har jag redan säkrat kortet för nästa år och är i princip klar för tourfinalen. Jag har optimerat schemat helt enkelt och tagit bort en del tävlingar från kalendern.”

Däremot har han inte avanmält sig från en av sensommarens höjdpunkter – Nordea Masters på Hills utanför Göteborg. Hur han känner inför det faktum att han är tävlingens kanske största dragplåster? Alexander Björk kastar en hastig blick ut mot tolvans böljande fairway där vattenspri­darna går för högtryck.

Sedan säger han bestämt:

”Det skulle vara väldigt stort att vinna en hemma­tävling. Det är något jag alltid har drömt om.”