Di Weekend GOLF

Golf: Majorstjärnan Pernilla Lindberg om supersegern

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

STORSLAGET. Pernilla Lindberg under finalrundan i ANA Inspiration på Mission Hills Country Club i Kalifornien i april i år.

Göran Söderqvist/TT

I höstas genomgick Pernilla Lindberg en mindre identitetskris på LPGA-touren: Skulle hon någonsin bli en vinnare? Svaret kom i april – när svensk damgolf fick se en ny majorstjärna tändas i Kalifornien.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”Hello world”. Aldrig har väl två ord fått så mycket genomslagskraft som när Tiger Woods stod inför sin proffsdebut på PGA-touren och mötte pressen 1996.

22 år senare kablades nya klassiska ­bilder ut genom tv-rutorna när Pernilla Lindberg efter ett segerhopp i Poppie’s Pond firade framför kamerorna iförd morgonrock.

Det var lite ”Good morning world”-stuk över det hela, även om Bollnäs-tjejen själv valde andra ord.

”Bilderna ger mig fortfarande ett leende på läpparna. Morgonrocken har jag ­hemma i lägenheten i Florida och den använder jag såklart. Det är coolt att inleda en dag med att ta på sig den”, säger Pernilla Lindberg.

Nionde året på touren

I början av april gjorde hon det som många trodde var omöjligt – besegrade Inbee Park i ett lika långt som omtalat särspel i ANA Inspiration. Därmed sällade hon sig till en skara av blågula major-vinnare med efternamn som Sörenstam, Nordqvist, Neumann och Alfredsson.

”Jag gör mitt nionde år på touren och har sakta gjort mig redo för den här typen av mentala utmaningar. Men jag var faktiskt imponerad över hur jag hanterade pressen. Att vara i ledningen i tre dagar och ­sedan gå ut i ett åtta hål långt särspel är en pärs, därför var det extra skönt att jag pallade för det”, säger Pernilla Lindberg.

FAKTA
Pernilla Lindberg

Ålder: 31 år.

Bor i: Orlando, Florida.

Familj: Sambo Daniel Taylor.

På tallriken: Mycket grönt.

I glaset: Vatten, grönt te eller rött vin.

På Spotify: Ed Sheeran eller Adele.

På tv: Netflix-serier, just nu Blue Bloods.

I bokhyllan: Tycker om att läsa självbiografier av framgångsrika idrottare eller entreprenörer.

Favoritbana Sverige: Barsebäck.

Favoritbana utomlands: Mission Hills i Kalifornien.

VISA MER

Att duellera mot någon som varit världsetta så många gånger, ger det en extra press på sig själv eller en boost att man inte har något att förlora?

”Självklart var hon favorit, men jag ­kunde gå ut med attityden att jag inte hade något att förlora. Jag visste att hon inte skulle göra bort sig och att det krävdes något spek­takulärt från min sida om jag skulle spöa henne. Jag kände mig väldigt bekväm och cool i situationen.”

Ett omtumlande dygn

Innan Pernilla Lindberg reste till Mission Hills Country Club hade hon aldrig vunnit en tourtävling som proffs. När hon väl ­gjorde det skedde det alltså i en major­tävling.

”Det var ett omtumlande dygn. När det var klart gick allt i ett i 3–4 timmar. Jag blev slussad runt klubbhuset till prisutdel­ningar, presskonferenser, intervjuer och foto­graferingar. När jag kom tillbaka till hotellrummet märkte jag att händerna bara skakade. Först då slog det mig: ’Wow, jag har verkligen gjort det’. Jag kunde knappt äta en tugga av lunchen, jag svävade på moln”, säger Pernilla Lindberg.

Efteråt sa du att du inte längre behöver tvivla på dig själv. På vilket sätt har du känt tvivel genom åren?

”Förra sommaren och tidigt på hösten spelade jag min sämsta golf på jag vet inte hur länge. Jag kunde inte se mig själv som en vinnare. Jag funderade på om jag hörde hemma på LPGA-touren. Det var lätt att hänga med huvudet just då. Men jag fortsatte att jobba på och i slutet av säsongen började det lossna.”

Ja, i november blev du fyra i Tour Championship …

”Jag hade chans att vinna på söndagen, och det blev vändningen. Patrik (Jonsson, tränare) tog massor av bilder på leader­boarden den dagen och sa efteråt att jag ­bevisat för mig själv att jag hör hemma i toppen. Han lovade att visa bilderna igen om jag skulle börja tvivla på mig själv igen. Men hittills har han inte behövt påminna mig om de där bilderna”, säger Pernilla Lindberg.

Inga stora inköp

Majorsegern i Kalifornien gav henne ett skönt pengaregn, motsvarande 3,5 miljoner kronor. Men pengarna i sig har inte ­påverkat hennes vardag.

”Jag vill inte köpa något för köpandets skull. Det som har förändrats är i sådana fall min inställning till världstoppen. Jag har skruvat upp min målsättning. Nästa gång jag går ut i ledning, jagar de som ­leder eller hamnar i ett nytt närspel kommer jag definitivt ha ANA Inspiration i bakhuvudet.”