Di Weekend GOLF

Golf: »Det är allt eller inget«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Då blir det garanterat ett svandyk ner i plurret, och jag lovar att simma hela vägen till 17:e greenen”, säger Kristoffer Broberg som går in för att vinna Nordea Masters.

Foto: Joey Abrait

I fjol fick han kyssa sin första pokal på Europatouren. I Nordea Masters kom han på 13:e plats. Men nusatsar träningsfreaket Kristoffer Broberg på att vinna på hemmaplan.
”Jag spelar aggressivt, det är allt eller inget”, säger han till Di Weekend Golf som träffar honom på Bro Hof Slott inför den stora golffesten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När Kristoffer Broberg sträcker fram näven för att hälsa gör han det med en illa dold grimas. Den nätta handskakningen avslöjar vad han har haft för sig de senaste dagarna. Huden i handflatan har spruckit, fingrarna bjuder på rejäla utbuktningar och varken skavsårsplåster eller tejp verkar kunna rädda dagen.

”Det svider och känns ömt när jag slår. Jag har otroligt ont”, säger Kristoffer Broberg.

De närmast mörbultade händerna är det samlade beviset på 24 timmars stenhård träning. Inom loppet av två dagar har han slagit uppskattningsvis 3 000 bollar på rangen och övningsområdet hemma i Haninge.

För honom är kvantiteten i sig ingenting ovanligt, problemet är att han inte har investerat den tid det krävs för att ta hand om sig.

”I vanliga fall avslutar jag dagen med att fila händerna med en grövre fotfil, ta ett ’handbad’ och smörja in händerna med kräm. Jag missade det i går, så nu får sprickorna läka ihop av sig själv”, säger Kristoffer Broberg.

FAKTA
Kristoffer Broberg

Ålder: 29 år.

Bor i: Vasastan, Stockholm.

Familj: Mamma, pappa, två bröder, en syster, flickvännen Camilla Lennarth (proffs på Ladies European Tour).

På tallriken: Pappas köttbullar.

I glaset: Cola Zero.

På Spotify: One dance med Drake.

På tv:n: Fotboll eller golf de få gånger jag kollar.

I bokhyllan: Den gapar tom.

Oanad talang: ”Ingen vad jag vet – men jag är bra på det mesta, hehe.”

Främsta meriter: En seger på Europatouren, fyra segrar på Challenge Tour, två segrar på Nordea Tour.

VISA MER
FAKTA
Nordea Masters
 • Scandinavian Masters spelades för första gången 1991, och kom till genom ett samgående mellan de två tidigare svenska proffstävlingarna Scandinavian Enterprise Open (SEO) och PLM Open. I dag spelas tävlingen under namnet Nordea Masters och är en av de publikmässigt största på Europatouren.
 • Arrangeras i år på Bro Hof Slott den 2–5 juni.
 • Prispotten uppgår till 1,5 miljoner euro (drygt 13,9 Mkr).
 • De senaste fem årens vinnare i NordeaMasters:
  Alexander Norén 2015
  Thongchai Jaidee 2014
  Mikko Ilonen 2013
  Lee Westwood 2012
  Alexander Norén 2011
VISA MER

På golfens Europatour är han välkänd som det där träningsfreaket som aldrig stämplar ut från jobbet när han kliver av den 18:e greenen. En 29-åring som verkar tycka att semester är ett skällsord. En gång unnade han sig sex dagar spelledigt, men det gör han aldrig om, det orsakade bara ”kaos i maskineriet”.

”Det första jag tänker på när jag vaknar är att jag snart får slå mina wedgar. Det är ju rätt sjukt egentligen. De flesta tränar bara för tävling men i min värld är det minst lika kul att träna”, säger Kristoffer Broberg.

Vi träffas på Bro Hof Slott tre veckor före Nordea Masters, Europatourtävlingen där stockholmaren Kristoffer Broberg gör sitt sjätte raka framträdande. Samtidigt som hans kolleger kuskar omkring i Marocko på jakt efter placeringar, prispengar och rankingpoäng har han valt att försöka träna sig tillbaka i form. För de som känner Kristoffer Broberg är detta inget nytt. Det eviga nötandet, med vetskapen om att genvägar till nästa seger saknas, personifierar honom.

”Jag har råd att tacka nej till att tävla ibland, att jag inte drar in några pengar den här veckan är ingenting jag oroar mig för. Spelet har känts för dåligt på sistone. Om man som jag har höga krav på sig själv är det bättre att stanna hemma än att dra iväg på tävling och göra bort sig. Jag spelar inte golf för att nöja mig med en 50:e plats som vissa andra. Det finns folk som tycker att: ’Wow, jag är en Europatourspelare’ men så går det ju inte att tänka. Då vill du inte spela golf – du vill bara ha ett jobb som ser bra ut på pappret. Jag vill vinna varje vecka.”

Tillbaka till den goa känslan

I resultatlistornas värld har det funnits ljusglimtar, som att han i Malaysia i år låg på åttonde plats med några hål kvar att spela efter knappt tre varv. Men skulle du göra en rundtur i Kristoffer Brobergs huvud hade du upptäckt ett kokande missnöje.

”Jag skiter fullständigt i om jag är topp tio om jag inte mår bra när jag slår en golfboll. Under våren har jag slagit snett med järnen, som egentligen är min styrka, och haft konstiga tankar när jag stått över bollen. Om jag hade tävlat den här veckan också hade jag bara blivit ännu mer lack, och grävt ner mig ännu djupare. Nu försöker jag hitta tillbaka till den goa känslan, och då är rangen ett bra ställe att vara på.”

Kristoffer Broberg har på många sätt gått sin egen väg från amatörvardag till ett liv som etablerat golfproffs. Han växte upp på övervåningen i en slottsflygel vid Haninge Golfklubb och när han inte hjälpte sin banarbetande pappa att klippa greenerna drillades han till att träna hårdare bara genom att titta ut genom fönstret.

”Såg jag en kompis på övningsfältet fick jag nästan ångest. Tränade han så var jag också tvungen att träna. Jag bodde verkligen i smeten.”

Kristoffer Broberg fick kämpa hårt för att ta sig igenom grundskolan. Innerst inne kände han att det var svårt att argumentera emot känslan varför han skulle sitta i skolan och lära sig derivera när han kunde stå på greenen och läsa puttlinjer.

”I första ring hoppade jag av skolan. Jag känner fortfarande att jag gjorde rätt val. Jag lär mig saker när det är roligt, jag tog exempelvis körkort på elva dagar, men skolan var aldrig rolig”, säger Kristoffer Broberg.

Golfen blev en skola i sig, och han konstaterar också att miljön varit fostrande i livet.

”Så här i efterhand förstår jag ju att golfbanan blev min räddning. I tonåren var det mycket kriminalitet och skit i mitt kompisgäng, och samtidigt gick det dåligt i skolan. All rastlöshet jag hade inom mig försvann när jag kom ut på golfbanan.”

Rastlösheten finns kvar

Redan på den tiden tränade han något kopiöst. 10, 11 eller 14 timmar om dagen… aldrig mindre. Kristoffer Broberg älskade känslan att stå och slå på golfbollar.

”En sen kväll hade det blivit becksvart ute. Då gick jag hem och bad pappa köra de 50 meterna till övningsgreenen och sätta på billyktorna så att jag kunde fortsätta träna.”

Drygt ett decennium senare är det ett fullfjädrat proffs som sitter framför mig vid ett bord på Bro Hof Slott. Men trots att han numera fyllt 29 år och lämnat ungdomen bakom sig, har rastlösheten aldrig riktigt försvunnit.

”Jag behöver golfen för att kunna koppla av. På banan och på övningsfältet får jag ur mig all energi. När jag väl lägger mig på kudden så somnar jag direkt.”

Är golfen en identitet i livet för dig?
”Ja, den är så viktig. Jag vågar inte ens tänka tanken på att jag skulle bli skadad. Det skulle vara jäkligt deprimerande om jag inte fick slå mina golfbollar.”

Kysste sin första pokal

Vi tar golfbilen ut till den del av tävlingsbanan, Stadium Course, där Nordea Masters ofta avgörs: hål 15–18 betecknas som något av banans amen corner. Det är vått på fairway, sprinkersystemet har duschat den 15:e fairwayen med vatten.

”Det är en fantastisk golfbana. Förhållandena är ’top notch’, trots att tävlingen ligger så tidigt på året. Jag hoppas att fairways och greener är riktigt hårda i sommar. Då trivs jag”, säger Kristoffer Broberg.

Som proffs slog han igenom på allvar 2012, då han under en varm augustimånad vann tre av fyra tävlingar på Challenge Tour. De flesta trodde att ”Kotte”, som han kallas, skulle fortsätta sitt segertåg på Europatouren året därpå men acklimatiseringen blev inte fullt så enkel.

”Det tar ett par år innan jag blir bekväm, så har jag alltid fungerat oavsett om jag varit nykomling på Nordea Tour, Challenge Tour eller Europatouren. Men när allt faller på plats blir det jävligt bra.”

I fjol fick han så äntligen kyssa sin första pokal på Europatouren, paradoxalt nog i Shanghai. Titeln i den penningstinna stortävlingen BMW Masters bärgades efter ett nagelbitande särspel mot amerikanen Patrick Reed.

”Det var så mycket nerver på sista greenen. Jag hade en putt från tre och en halv meter för seger, och det kändes så stelt att jag knappt kunde dra tillbaka puttern när jag skulle slå till bollen. Efteråt kom alla känslorna: glädje, lättnad, tårar… Jag har slitit så extremt hårt i 17 år och så plötsligt fick jag ett kvitto på att man faktiskt duger.”

Duger?
”Ja, jag har egentligen fortfarande inte fattat hur bra jag är på golf. Det spelar ingen roll vad min tränare, andra spelare eller kompisar säger. Kanske är det Tiger Woods som satt spår i skallen. Han bevisade ju att det går att vinna nästan varje vecka. Det vill jag också. Jag har svårt att vara nöjd om jag inte vinner.”

Allt eller inget

2015 var en genombrottssäsong i flera avseenden – även ekonomiskt. Kristoffer Broberg spelade in drygt 20 Mkr.

”Men jag svävar inte iväg för den sakens skull, jag är samma gamla ’Kotte’ som blir vansinnig om jag förlorar ett bet på banan för en hundring. Jag hatar att lägga ut pengar åt andra, till och med om det handlar om att jag förlorat en glass.”

Hur temperamentsfull är du nuförtiden?
”Helst vill jag inte visa att jag blir arg men det är svårt att dölja ibland, det är ju en del av mig. Jag kan slänga ur mig fula ord i stundens hetta. Jag får inte ut så mycket aggressioner av att skrika ’järnspikar!’. Men jag jobbar på det”, säger Kristoffer Broberg.

Samtidigt kommer aggressiviteten väl till pass i andra sammanhang?
”Jag spelar aggressivt, det är allt eller inget. Jag går för varje flagga, annars kan jag lika gärna skita i det. Attackerar jag en svår flagga från 200 meter så blir det jubel bland publiken. Varför ska man som åskådare följa någon som nöjer sig med att sikta mitt på greenen?”

En vassbåt tuffar på i dammen som omgärdar den 17:e greenen. Finslipning och röjning pågår inför golffesten i början av juni. Kristoffer Broberg får något speciellt i blicken när han kliver upp på tee, samma utslagsplats där kompisen och förebilden Alex Norén undvek vattenbesök och defilerade till seger i Nordea Masters 2011.

”Här slår man allt från wedge till järnåtta om det inte blåser storm. Hålet är inte svårt i sig, det är inramningen med en massa tält och publik som gör att pulsen går upp. Från hög ljudvolym till helt knäpptyst. Då är det svårt att inte få adrenalinpåslag”, säger Kristoffer Broberg.

Som junior traskade han runt på Kungsängens golfbana och följde lirare som Adam Scott, Graeme McDowell och Joakim Rask i samma tävling, som då hette Scandinavian Masters. Nu befinner han sig själv på andra sidan repen – mitt i händelsernas centrum på Bro Hof.

”Jag får ett starkare och starkare band till Nordea Masters för varje år som går. Att vinna här skulle vara typ som att ta en major. Det blir inte mycket coolare än att vinna framför svenska folket.”

Svandyk i plurret

Han kan räkna med mycket stöttning, inte bara från familjen och klubbmedlemmar utan också från kompisar.

”De har hotat med att kasta in bengaler och kottar om jag vinner. Haha, vi får väl se vad som händer. Det skulle oavsett bli en jäkla fest om de satte mig och Alex i samma boll.”

Du kom på 13:e plats i fjol. Och i år…?
”Går jag definitivt för seger. Då blir det garanterat ett svandyk ner i plurret, och jag lovar att simma hela vägen till 17:e greenen”, säger Kristoffer Broberg och ler.

När vi har avslutat intervjun tackar han vänligt nej till lunch. Det sista vi ser av hans ryggtavla är i stället när han raskt lommar bort mot rangen.