Di Weekend BIL

Vilken kioskvältare!

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jack Mikrut

En gammal ombyggd telefon­kiosk ute i skogen på vägen mot Furillen på norra Gotland ­in­hyser Sveriges ­minsta bibliotek.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I Sverige är telefonkiosker numera lika sällsynta som vilda mysk­oxar. Kioskerna hade sin storhetstid under 1980-talet, då det fanns drygt 40 000 ­telefonkiosker utplacerade över hela landet. Mobiltele­fonens intåg har resulterat i nära total ­telefonkioskdöd.

Bokälskaren Lars Oldne hade länge funderat på vad han skulle göra med alla sina böcker som tog för mycket plats i hans hem utanför Lergrav.

”Jag såg en annons om att det fanns en telefonkiosk till salu i Roma för 1 500 kronor. Då fick jag idén om ett mini­bibliotek”, berättar Lars Oldne.

Kiosken fraktades till Lergrav och fick nytt utseende.

Hjälteduo med högtflygande planer

Inuti kiosken finns en platsbyggd ­hylla från golv till tak. Lars Oldne har även tillverkat en liten stämpel och stämplar ­böckerna med texten ”Lergravs Bibliotek”.

Meningen är att förbipasserande tar en bok och själva lämnar något nytt i ­hyllan. Det har dock visat sig att de flesta besökare främst tar med sig böcker. Det gör ingenting alls, tycker Lars Oldne. Det finns gott om litteratur att fylla på med.

”Håkan Nesser, som bor här i närheten, skänkte nio signerade böcker till biblio­teket strax efter att vi öppnade för ett par år sedan. Dessa försvann bara efter någon dag”, säger Lars Oldne och skrattar.

Checka in cirkuslivet