Di Weekend BIL

Värstingar och vrak på bilmuseet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Louwman museum

En äkta Bondbil, en dassig Rolls-Royce, en Volvo med förbjudet ljus, den allra första Toyotan och en bil utklädd till svan. Det och mycket mer finns i världens äldsta privata bilsamling som visas på Louwman Museum i utkanten av Haag.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Runt om i Europa finns många sevärda bilmuseer. I stort sett alla bilmärken vårdar sina arv och har mer eller mindre påkostade museer. Här hemma i Sverige finns både Volvomuseet i Göteborg och Saabmuseet i Trollhättan. I Simrishamn finns den privata samlingen Autoseum.

I Nederländerna har två generationer av familjen Louwman sedan 1934 byggt upp en minst sagt imponerande samling. Louwman Group, som startade redan 1923, är i dag en stor bilimportör och tar in märkena Toyota, Lexus, Morgan, Daihatsu och Suzuki. Bolaget har en omsättning på runt 20 miljarder kronor och finns i flera länder, däribland Sverige.

Sverigecomeback för Toyota Camry

Louwman var först i Europa med att ta in Toyota och i samlingen finns ett exemplar av den allra första Toyotan, Toyoda AA. Den hittades av en tillfällighet i en lada utanför ryska staden Vladivostok och anses vara ovärderlig fast den mest ser ut som ett vrak.

Resten av de runt 250 bilarna är i betydligt bättre skick. Ungefär två tredjedelar av dem kan till och med ­köras. Louwman köper fortfarande in nytt, men säljer sällan.

Toyota Supra: återuppstånden körglädje Från hästvagnar till ufobilar

2010 flyttade museet till en fascinerande byggnad ritad av den amerikanska arkitekten Michael Graves. I samlingen finns hela bilhistorien från de första motoriserade hästvagnarna på 1880-talet och många säregna fordon som visar hur designavdelningarna gått loss och hur bilarna förändrats i både form och storlek genom åren. I entréhallen finns bilar som representerar olika länder. Även Sverige är med genom en Volvo PV 444 från 1952 som hade den speciella blinkerslampan på taket, kallad fixlight eller takgöken, som förbjöds 1953.

Museet har också en givande hemsida om man vill resa digitalt där det går att söka efter märke, land och årtal och där man kan få intressanta historier om varje bil.