Di Weekend BIL

Jaguardödarens bil till salu

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jaguar E-Type "Quad Headlamp" Coupé från 1966 är en av endast tre med samma utseende som tillverkades. Men bilen, som nu är till salu, har också proveniens som räcker för ett helt . Hugh John Vaughan Campbell, den sjätte earlen av Cawdor, levde ett utsvävande liv och lämnade gott om material för skvallerpressen efter sig när han dog 1993. Han testamenterade sina egendomar, bland annat Cawdor Castle, till sin andra fru i stället för, som brukligt, till sin äldste son.

Jaguar

Excentriske earlens unika Jaguar E-Type från 1966 går under klubban
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den sjätte earlen av Cawdor, Hugh John Vaughan Campbell, var bra på att göra skrot av sina Jaguar-bilar. Så bra att han efter en handfull olyckor gick över till Ferrari. Men en av earlens Jaguarer, en mycket sällsynt E-Type, har överlevt till våra dagar. Nu ska den få en ny ägare.

Moderna bilar har massor av teknik och datakraft under skalet som gör dem bekväma och säkra, ibland på bekostnad av själ. Kanske är det en av anledningarna till att bilsamlare världen över letar med ljus och lykta och lägger enorma summor på gamla klassiker.

Helst ska bilarna ha en fin racinghistorik och vara tillverkade i få exemplar. Den Jaguar E-Type ”Quad Headlamp” Coupé från 1966 som auktioneras ut av H&H Classics nu den 17 oktober är verkligen en raritet, eftersom bara tre bilar med det här utseendet tillverkades. När det gäller racinghistoriken är det sämre, men bilens proveniens bör tilltala samlarna.

Extravaganta kläder och trimmade vrålåk

Att den sjätte earlen av Cawdor var förste ägare skänker onekligen aristokratisk glans. Och det hör till saken att Campbell hade ett speciellt förhållande till just ­Jaguar, och dessutom en mycket olycksbådande inställning till körning efter ymnigt alkoholintag.

Earlen var inte rädd för att sticka ut och bar scharlakansröda sammetsjackor och skor med hälar klädda i rött läder. Han beställde sin E-Type med trimmad motor och med däck och stötdämpare för racingbruk.

Han var föremål för flertalet skandalartiklar och inte sällan tog han ut svängarna för mycket. Den aktuella bilen fick exempelvis några bucklor i samband med en olycka 1967. I förhållande till sina föregångare i garaget klarade den sig dock bra, earlen hade nämligen i rask takt avverkat inte mindre än sex Jaguar E-Type före den olyckan.

Vintagebilar får nytt liv - med el

Dottern Lady Liza Campbell beskriver sin pappas bilkörning, och övriga excentriskhet, i boken Title Deeds: Growing up in Macbeth’s Castle.

”Det vanliga var att han kraschade på kvällarna, efter middagen. I stället för att upptäcka någon korrelation mellan att dricka alkohol och alla olyckor kom min far till en helt annan slutsats: E-Type var skräp och stötdämpningen farlig. Därefter körde han Ferrari.”

Hugh John Vaughan Campbell dog i cancer 1993 och testamentet väckte stor uppmärksamhet. Det blev nämligen känt att hans andra fru fick ta över ägorna i stället för den äldste sonen.

Ford GT – en brutalt bra investering Blygsamt pris i samlarkretsar

Den E-Type som överlevde honom, som nu säljs på H&H Classics auktion, väntas gå för omkring 50­000 pund, cirka 585000 kronor. I bilsamlarkretsar, där en Ferrari med rätt historik kan gå för hundratals miljoner kronor, är det småpotatis.

Å andra sidan är det sällan man kan köpa en bil som ägts av en Cawdor, en släkt som omnämns i Shake­speares Macbeth.

Det är också värt något.