Hoppa till innehållet

Brittisk bjässe vårdar sin image

En brittisk upptäcksresande som har lyxat till sig. Land Rovers nya Discovery plöjer genom midjehögt vatten, tuggar sig fram över stock och sten och har plats för storfamiljen.
En imponerande bil på många sätt, förutom möjligen för miljösamvetet.

Discovery klarar att köra i 90 centimeter högt vatten. Sensorer i backspeglarna, vilket är tillval till grundpriset, mäter djupet.
Discovery klarar att köra i 90 centimeter högt vatten. Sensorer i backspeglarna, vilket är tillval till grundpriset, mäter djupet.Foto: Foto: Karin Olander
Discovery klarar att köra i 90 centimeter högt vatten. Sensorer i backspeglarna, vilket är tillval till grundpriset, mäter djupet.Foto: Karin Olander
Släpet kom in mellan konerna med backa-med-släp-hjälpen inkopplad. Men det är ingen magisk lösning och ganska förvirrande i början att tänka tvärtom mot hur man brukar.Foto: Karin Olander
Den mindre ratten i mittkonsolen kan ställas in så att den tar över styrningen när man backar med släp. När man rattar med den i stället för den vanliga ratten svänger släpet åt det håll man svänger och man får tänka bort spegelvänd styrning.Foto: Karin Olander
Lastutrymmet är bäst i klassen med 2 500 liter. Den invändiga skivan håller packningen på plats, men måste fällas ner så man slipper lyfta högt när man packar. Nedfälld fungerar den som sittbänk.Foto: Karin Olander
Mycket rymlig kupé där sätena kan fällas även från pekskärmen i fram. Gott om plats för sju vuxna även på tredje raden.Foto: Karin Olander
Den kör bokstavligen över stockar utan problem. Markfrigången är över 28 cm.Foto: Karin Olander
Inredningen är modern med klassiska inslag. Det finns många förvaringsfack.Foto: Karin Olander
Nya Discovery har bantat nästan ett halvt ton, men är fortfarande en kolossKarin Olander.
Nya Discovery har bantat nästan ett halvt ton, men är fortfarande en kolossKarin Olander.Foto: Karin Olander
Innehåll från EKNAnnons

Svenska bolaget räddar amerikanska tak – växer så det knakar

Moa Mossberg är kundansvarig på svenska ABECE som gör maskinsystem för tillverkning av takpannor i betong.
Moa Mossberg är kundansvarig på svenska ABECE som gör maskinsystem för tillverkning av takpannor i betong.

När orkanerna river taken av Floridas villor får Nyköpingsföretaget ABECE fullt i orderboken. Så här rodde de hem en affär värd 100 miljoner kronor med hjälp av statliga EKN, Exportkreditnämnden.

EKN finns till för alla svenska företag, stora som små, i alla branscher – läs mer

Florida innehar rekordet som USA:s mest orkandrabbade delstat; av de 301 orkaner som slagit mot USA mellan 1851 – då man började räkna – och 2022, har 120 träffat Florida. För de flesta är orkanerna synonyma med allvarliga skador och stora förluster. För tillverkare av takpannor är de en guldgruva.

– Florida har i många år varit en ”sold out market”, vilket innebär att takpanneproducenterna säljer slut på allt de hinner tillverka. Orkanerna bidrar absolut till det, liksom faktumet att det byggs så många villor här. Det finns helt enkelt gott om tak som kan flyga av, säger Moa Mossberg, kundansvarig på svenska ABECE som gör maskinsystem för tillverkning av takpannor i betong.

Från smedja till storspelare

Efter orkanen Ians härjningar år 2022 bestämde sig ägaren till en av dessa takpanneproducenter, Crown Roof Tiles, att det var dags att expandera. Ägaren ville fördubbla sin produktionskapacitet med en ny fabrik, och för produktionslinjen vände han sig till just ABECE – ett företag som startade som smedja i Nyköping 1919 och började utveckla sina maskinsystem på 60-talet. Affären skulle landa på drygt 100 miljoner kronor, mer än hälften av ABECE:s omsättning.

– För utomstående kan det låta konstigt att Crown Roof Tiles vände sig till oss med en så stor affär. Men vi har hållit på med det här så länge och drivit utvecklingen så pass att vi idag har en världsledande marknadsposition. Det är främst vi och ett italienskt företag som levererar de här systemen globalt – och jag vågar säga att vi är mycket bättre än italienarna, säger Erik Lindeberg, vd för ABECE.

Erik Lindeberg, vd för ABECE.
Erik Lindeberg, vd för ABECE.

Samarbetar med EKN

ABECE:s storaffär med Florida innefattar att bygga en hel produktionslinje, skeppa den över Atlanten, montera den på plats och utbilda personalen. Sedan ska det gå som på löpande band: I en produktionslinje från ABECE kommer sand, cement och vatten in – och härdade, målade och paketerade betongpannor kommer ut. Maskinsystemet producerar 140 pannor per minut – det blir 50 000 pannor på ett skift – och automationsgraden är hög.

– Vi har varit på plats sedan i augusti 2023 och är nu i slutskedet: Vi trimmar in systemet och snart är de uppe i full produktion. Då har de en av de bästa produktionslinjerna i världen, säger Erik Lindeberg.

Eftersom investeringen var så pass stor ville kunden i Florida köpa produktionslinjen på avbetalning, något som hade varit svårt för ABECE att erbjuda på egen hand. Därför ansökte de om en garanti från statliga EKN, Exportkreditnämnden, vars uppdrag är att stötta svensk export.

– Med garantin kunde vi erbjuda kunden en avbetalningsplan på tre år samtidigt som vi får betalt direkt av vår bank, detta genom ett lån med EKN:s garanti som säkerhet. Kunden betalar i praktiken sedan av till vår bank via oss – och skulle de av någon anledning inte kunna betala är det EKN som tar risken, säger Moa Mossberg.

95 till 98 procent av ABECE:s omsättning kommer från export och därför är den här typen av samarbeten vanliga för företaget. Kunden får en attraktiv finansieringslösning samtidigt som ABECE direkt kan återinvestera betalningen i sin nästa affär.

– Vi håller redan på att bygga nästa linje som ska till England – det är så vi kommer att gå från 175 till 200 miljoner kronor i omsättning i år, avslutar Erik Lindeberg.

Kolla om EKN kan hjälpa er att få JA från banken

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera