Di Weekend VIN

Vineuropas vilda västern

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Collio och Goriška Brda karaktäriseras av nytänkande och experimentlusta.

Foto: TT

En turbulent nutidshistoria har gjort vindistrikten Collio och Goriška Brda i gränslandet mellan Italiten och Slovenien till en tummelplats för experimentsugna vinproducenter. Det är också det roliga med att vinturista här, skriver Di Weekends Per Styregård.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När Smithsonian Magazine 2015 publicerade artikeln The best Italian wine region you've never heard of, träffade de huvudet på spiken. Nästan. De missade att man egentligen inte kan prata om italienska Collio utan att prata om slovenska Goriška Brda. Gränsen som idag skiljer vindistrikten åt, den mellan Italien och Slovenien, drogs första gången 1947. Innan dess hade det här området alltid betraktats som ett och samma.

Efter att ha varit ett enat område under Bysantinska riket och Habsburgska monarkin, drogs frontlinjen just precis här 1915–1917 när Italien och Österrike-Ungern utkämpade tolv brutala fältslag som det fortfarande finns spår av i terrängen och folksjälen. Efter politisk turbulens under mellankrigstiden och andra världskriget, uppgick Slovenien i Jugoslavien, och blev slutligen självständigt 1991. Men det var inte förrän Slovenien gick med i EU 2004 som gränsen mellan de båda vindistrikten öppnades så att vinbönderna återigen kunde röra sig fritt fram och tillbaka.

Medan många andra europeiska vindistrikt utvecklades i relativt lugn, och skapade regelverk och traditioner, har den turbulenta nutidshistorien gjort Collio och Goriška Brda till en tummelplats för experimentsugna. Här gör man lite som man vill.

På senare år har orange viner fått mest medial uppmärksamhet. De hippa vinerna får sin unika färg när vitt vin drar länge med druvskalen. Det är symptomatiskt att det var just i gränslandet mellan Italien och Slovenien som den antika tillverkningsmetoden, ursprungligen från Georgien, först tog skruv i Västeuropa. Och de som startade – Josko Gravner, Stanislao Radikon och Dario Princic – håller visserligen till på den italienska sidan, men Josko Gravner har slovensk bakgrund, och Dario Princic har vingårdar på båda sidor.

Orange vin är dock bara en nisch. Här vid foten av de Juliska alperna med ett myller av småbyar, naturreservat och gröna skogsdungar är klimat och jordmån väl lämpade för vitvinstillverkning. Collio är lite av Italiens svar på Nya Zeeland, med en jättestor produktion av friska vita viner i vardaglig stil. Men det finns också vin med mer karaktär och personlighet.

Några av de mest påtagligt aromatiska kommer från italienska Cormòns och Friuli Isonzo, gjorda på druvorna friulano och ribolla gialla. Som sauvignon blanc i stilen, fast med mandel och vårblommor i stället för sparris och fläder i smaken.

Ett trettiotal producenter i Colli Orientali gör ett annat nischvin, röda Refosco di Faedis, som är en lokal klon av druvan refosco med smakturbo. Här finns mycket av allt och vinerna är dessutom lagringståliga. Då och då dyker de upp på Systembolaget, så håll utkik.

Vinprofil för arvet vidare

En ännu mer obskyr röd druva med minst lika stor potential är pignolo, fullmatad med färg, strävhet, frukt och toner av björnbär och plommon. Även den dyker upp på de svenska vinhyllorna titt som tätt.

Krögarstjärnan Joe Bastianich, som driver krogimperium med Mario Batali i USA och står bakom Eataly i New York, upptäckte tidigt Collio, och driver sin gård i här sedan 1997. Numera även med krog och hotell, Orsone, mitt i vinlandskapet.

Men det finns förstås också en massa vin av god kvalitet, ofta till relativt låga priser, i Slovenien. En del följer traditionen och jobbar med den lokala druvan rebula (ribolla gialla i Italien), medan andra låter sina viner macerera länge för att skapa vita eller orange viner med struktur och stor komplexitet. Det finns också de som framgångsrikt gör vin av internationella druvsorter som chardonnay och merlot.

Missa inte osvavlat, majestätiskt smakrikt rebulavin från producenten Movia, amforalagrat, orangefärgat vin från Erzetic, och skalmacererade cuvéer på pinot gris från Marjan Simcic. Det borde inte dröja länge innan samtliga dyker upp på Systembolaget.

För mer kändisspaning, ta en avstickare norrut till den slovenska kocken Ana Ros krog Hisa Franko. Hon valdes tidigare i år till världens bästa kvinnliga kock av World’s 50 Best Restaurants och är känd från andra säsongen av Netflix-serien Chef's Table.

Våga vidga dina vinvyer

Inte många vindistrikt i världen bjuder på ett sånt gytter av druvor, traditioner, nytänkande och unga vinmakarsjälar. Collio och Goriška Brda är den europeiska vinvärldens eget vilda västern.

Krogar och boende i gränslandet

  1. Osteria Gostilna Kosic. Ett stenkast från gränsen till Slovenien på den italienska sidan. Lyfter fram rätter och mattraditioner från trakten kombinerat med lokala viner från välfylld källare.
  2. Majerija House. Krog och bed & breakfast med egen sprit- och likörproduktion en bit in i Slovenien. Råvaror och vinkällare från kringliggande Vipavadalen.
  3. Orsone. Krog och boende nära Cividale del Friuli i Italien som drivs av amerikanske världskocken Joe Bastianich. Italiensk-amerikanskt kök, ofta med gästkockar från Del Posto i New York.