Hoppa till innehållet

Ölutbudet ett angenämt kaos

Di Weekends Per Styregård tipsar om den bästa ölen till oktoberfesten.

FOLKLIGT. Den 183:e oktoberfesten i München i år.
FOLKLIGT. Den 183:e oktoberfesten i München i år.Foto: Foto: TT

Den här krönikan börjar med en bekännelse. Jag har aldrig varit på oktoberfest i München. Det kanske är märkligt med tanke på all den lättdruckna, smakrika ölen och det goda, sydtyska köket, men det har liksom aldrig blivit av. Kanske finns en rädsla i bakhuvudet för att bara få välja mellan de sex lokala bryggeriernas öl som serveras under -stadens festligheter.

Men nu är ju september och oktober ölmånader av stora mått inte bara i München utan globalt. Oktoberfesttappningar kranas ut från såväl gigantiska ölkonglomerat som små pikobryggerier. Och inför den maltdoftande säsongen har Systembolaget släppt lös en osedvanligt stor mängd ölsorter med olika särdrag och stil – från lättklunkad, tysk oktoberfestöl och lankig, internationell lager till chokladig, brittisk stout och lokalbrygd, snipig fruktöl.

Den allsmäktiga IPA-trendvinden har bytts ut mot ett mer spännande men samtidigt svår-navigerat virrvarr av trender på ölmarknaden. -Gamla ölsorter från när och fjärran dammas av, helt nya öl ser dagens ljus, obskyra bryggerier samarbetar till höger och vänster, och en del producenter försöker med varierande framgång knyta produktion och råvaror till autenticitet, hållbarhet och kvalitetstänkande. Även om man som konsument har hygglig koll på vad som skiljer altbier från geuze och porter, har olika bryggare ibland radikalt olika uppfattning om hur en öltyp ska smaka, vilket gör att två öl av samma typ från två brygghus kan vara helt olika. Ölutbudet är ett angenämt kaos.

Dessutom finns en trend mot större medvetenhet kring råvarornas ursprung och kvalitet, inte bara smakmässigt. Det är ju så att många mikrobrygder betraktas och saluförs som lokalt hantverk, utan att några av råvarorna, förutom vattnet, kommer från den närmaste trakten eller ens från Sverige. Så småningom kommer bryggare kunna välja bland lokala humlesorter och mältat korn från trakten. Men ölbranschen har inte kommit så långt än.

En ölsort som etablerat sig stort i ölälskar-Sverige är saison eller farmhouse ale. Även om vad som buteljeras under det namnet kan -variera, finns ofta en viss koppling till originalet. Saison bryggdes på belgiska landsbygden under den kalla årstiden, för att användas som törstsläckare för lantarbetare under sommaren. Av förståeliga skäl låg alkoholhalten då ganska lågt, kring 3–4 procent, men den har sedan dess krupit upp och ligger i dag oftast på ytterligare några procent.

Saison har också fördelen av att ha en lätt fruktig, ganska frisk, lite lätt jästig karaktär. Lägg därtill att det inte är särskilt hårt humlat och därför inte så beskt, vilket gör det till ett ganska idealiskt öl att dricka till maten.

Nyligen lanserades både belgiska saison--klassikern Moinette Biologique från bryggeriet Dupont, och svenska varianter som Brekeriet Saison från skånska Brekeriet och Södvik Säsong 2016 från Eskilstuna Ölkultur.

Fruktöl på hallon är inget nytt, men på sistone har flera bryggerier i Norden lagt sig till med en hallonöl i portföljen. Med tanke på att hallon på våra breddgrader innehåller under-bara aromer, frågar man sig: ”Varför först nu?”. Inget hallonöl har ännu imponerat stort på mig, de har alla fel och brister, men Brekeriet gör som vanligt ett inte alls oävet försök med sin -Brekeriet Hallon.

En av de mest välkomna trendvindarna drar mot öl där malten snarare än humlen spelar -huvudrollen. En hel del brittiska öltyper har den profilen, men det är även del av nordisk öl-bryggartradition. Bland svenska mikrobryggerier som hakar på finns Helsingborgs Bryggeri med sitt Evil Red, gjort på en blandning av fyra maltsorter, varav en havremalt. Liksom de -flesta öl från mindre lokala bryggerier, säljs de främst lokalt.

Barley wine blir säkert aldrig någon stor-säljare på svenska ölhyllor, men långsamt finns i alla fall fler att välja på: alkoholstarka, söta, maltiga och matiga på alla sätt och vis smak-mässigt. Clown Shoes Crunkle Sam från Massachusetts i USA är så full av torkade tropiska frukter, karameller, marmelad, -värmande alkohol, citrustoner och mörkt bröd att det är rena vuxen-karamellen. Och långtifrån något att släcka törsten med på oktoberfesten.

 

STYREGÅRDS VAL: Oktoberfestöl

  1. Spaten Oktoberfestbier. 5,9 %, Tyskland (11281) 21,90 kronor (500 ml). Hygglig slätstrukten men ändå hel, ren och frisk med ett litet, svagt bett i beskan och toner av säd.
  2. Brewers Special Oktoberfest. 6,8 %, Finland (11843) 19,70 kronor (330 ml). Speciell i karaktären, lite brödigare, lite apelsinskal, en del earl grey-te. Inte för alla, men har personlighet.
  3. Samuel Adams Octoberfest. 5,5 %, USA (11261) 20,90 kronor (355 ml). Ren, klassisk märzen-stil vilket innebär kopparröd färg och en massa maltiga, knäckiga smaker utan att vara söt.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Nu kan AI hjälpa din BRF att spara tid och kapa kostnader

Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.
Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.

Debatten går het om huruvida AI kommer att ta våra jobb. Men de flesta av Sveriges BRF-styrelser skulle nog uppskatta lite avlastning. Genom en ny tjänst från Riksbyggen kan du med bara några knapptryck skapa en skräddarsydd underhållsplan för din fastighet – komplett med uppskattade kostnader för de kommande 50 åren.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Replano från Riksbyggen

En välskött underhållsplanering är många bostadsrättsföreningars dåliga samvete. Stammar, rörledningar, fönster, fasad, tvättstugan: att hålla koll på fastighetens alla delar tar mycket tid i anspråk. Samtidigt förstår de flesta fördelarna med att planera i förväg, snarare än att behöva släcka bränder.

– En bra underhållsplanering ger styrelsen större möjligheter att konkurrensutsätta och upphandla leverantörer. Dessutom kan föreningen samordna insatser, vilket både sparar pengar och minskar störningarna för alla som bor och verkar i fastigheten. Men framför allt handlar underhållsplaneringen om att kunna lägga en långsiktigt hållbar budget, säger Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.

Underlättar för mindre föreningar

Större bostadsrättsföreningar tar ofta in hjälp med underhållsplaneringen, medan mindre föreningar hanterar den själv för att spara tid och pengar. Men risken då är att planen blir för kortsiktig och för oprecis, konstaterar Anna Rosén.

För att hjälpa mindre föreningar har Riksbyggen därför lanserat en ny digital prenumerationstjänst, Replano, som gör det möjligt att ta fram en skräddarsydd underhållsplanering på bara några minuter.

Replano – som främst är utvecklad för föreningar med upp till 50 lägenheter – bygger på AI-teknik, automatiserad datainhämtning från tredje part och Riksbyggens samlade data och kunskap från de 3 000 BRF:er som de hjälper med teknisk och ekonomisk förvaltning.

Det som också är speciellt är att användarna får tillgång till tjänsten månadsvis, där första månaden är kostnadsfri och möjligheten finns att säga upp när som helst.

Snabbt och enkelt att göra sin egen plan

Underhållsplanen skapas i tre steg, förklarar Anna Rosén. Det första är att Replano samlar in den externa data som behövs.

– Tjänsten hämtar in data från bland annat Lantmäteriet och föreningens årsredovisning, och under de få minuter som detta tar så får ni också svara på några frågor om det underhåll som skett hittills. Kan ni inte svaret på de frågorna så gör tjänsten i stället en uppskattning baserat på byggår och en rad andra faktorer.

I nästa steg tar Replano hjälp av karttjänster och AI för att göra så kallad mängdmätning.

– Vi har lärt AI:n att med hjälp av publika karttjänster mäta storleken på bland annat tak och fasader, vilket är väldigt viktigt för att kunna uppskatta kostnaderna som är förknippade med olika åtgärder, säger Anna Rosén.

Det sista steget är att göra en kostnadsberäkning. Replano beräknar underhållsbehovet utefter modern branschstandard – ett stambyte ska till exempel göras var 45 år. Sedan presenteras en underhållsbudget.

– Replano bevakar priser på material och entreprenadtjänster, och kan baserat på det uppskatta föreningens underhållskostnader, både per år och per kvadratmeter. Dessutom ger tjänsten en rekommendation på hur stort årligt sparande som krävs för att ligga i fas, förklarar Anna Rosén.

Rådgivning ger extra stöd

Genom verktyget uppdateras underhållsplan och kostnader löpande. Men ibland behöver man mer hjälp och rådgivning och då erbjuder Replano tillgång till Riksbyggens fulla tjänsteutbud, framhåller Anna Rosén:

– Vi har stor kompetens och erfarenhet inom teknik, juridik och ekonomi – och jag vet att rådgivningen ger ett viktigt extra stöd till våra föreningar. I Replano kan man boka ett videosamtal med en expert direkt i tjänsten och få hjälp, säger hon.

EXTERN LÄNK: Passar Replano er BRF? Gör ett quiz

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera