vin

Nya och gamla sommarklassiker

Ordet ”klassiker” borde egentligen vara helt utslitet, efter att ha använts så många gånger. Det fina med klassiker är att du bestämmer innebörden själv, skriver Per Styregård.

Vitt eller rött till grönt?

Hur matchar man vin och vegetarisk mat? Di Weekends vinkrönikör Per Styregård ger sina bästa tips.

Döm vinet efter färgen

Man kan lära sig väldigt mycket om ett vin bara genom att titta på det, skriver Di Weekends dryckeskrönikör Per Styregård.

De små odlarna är Champagnes bubblare

Vinpriser – mer än en komplex fråga

Varför kostar vissa flaskor vin 99 kronor och andra 199 kronor? Di Weekends Per Styregård ger sex ledtrådar.

Alkoholfria viner allt starkare

Di Weekends vinkrönikör Per Styregård ger Systembolagets alkoholfria vinsortiment en chans.

Viner att möta våren med

Di Weekends dryckeskrönikör Per Styregård om vårens nyheter på Systembolagets hyllor.

Till bords med Asterix och JFK

Per Styregård söker ny inspiration genom att titta bakåt i historien. Sitt ner vid middagsbordet tillsammans med Asterix och Obelix, Platon och John F Kennedy.

Snustorrt som skumpa och chablis

Nästa gång du letar efter en torr inledning på måltiden, ett skaldjursvin eller något torrt och läskande i baren, tänk efter en extra gång. Det finns inte bara champagne och chablis att välja på.

Våga vidga dina vinvyer

När satte du senast korkskruven i en flaska orange vin från Georgien? Eller en butelj mustigt rödvin från Marocko? Och när hällde du senast upp japanskt vin till sushin?

Med hjärta & hjärna

På Sensum serveras fint komponerade mellanrätter. Med så mycket gott på menyn är det svårt att välja.

Så blir 2017 för vinälskaren

Vin förefaller ibland vara en egen, parallellvärld av karaffer, årgångar, korkdefekter och suspekta druvblandningar. Men vår konsumtion påverkas högst påtagligt av globala och lokala händelser. Politik, etik, lagar och trender kommer att styra ditt vindrickande 2017.

Bli en mästare på matchning

Finns det nån lathund för att para ihop mat och vin? Ett sätt att få drycken och maten att falla så många som möjligt på läppen? Visst, det finns, även om ingen kan garantera att alla blir nöjda. Här är sju punkter att lägga på minnet.

Amerika och de goda smakerna

Hantverksöl och goda viner - Di Weekends Per Styregård vill lyfta fram den amerikanska dryckeskulturen.

Trenderna som definierade 2016

Aluminiumburkar, ekomärkningar och kändisar. Här är tio trender från dryckesåret 2016.

Drycken tar inte priset på Nobel

Få måltider har så många ögon riktade mot sig som Nobelmiddagen. Vad som läggs på faten och hälls i glasen, dukningen, blomsättningen, klädseln. Det är en unik möjlighet att visa upp vår kultur.

Nya smaker i adventstider

Början av december är inte bara glöggfest och adventsmingel. Då släpps också av tradition en rad viner på Systembolaget i lite högre prisklass. Ofta från välkända, ikoniska producenter, men också en del nya och oprövade kort.

Var kräsen med bubblet

Få drycker är så mytomspunna som mousserande vin i allmänhet och champagne i synnerhet. Bara ord som ”skumpa”, ”bubbel”, ”cava” och ”champagne” skapar så speciella förväntningar, att det rimligtvis är svårt för oss att göra en objektiv bedömning av vad dryckerna egentligen smakar. Smaklökarna har liksom redan bestämt sig.

Drickbart till det smakrika höstlammet

Lamm passar med en lång rad drycker, naturligtvis beroende på tillbehör och typ av kött, skriver Di Weekends Per Styregård.

Den viktiga lilla sötman

”Dra gärna ner på sockret i mat och dryck, men tänk på att naturligt söta viner kanske inte är de största bovarna i dramat”, skriver Di Weekend vinkrönikör Per Styregård.

Ölutbudet ett angenämt kaos

Di Weekends Per Styregård tipsar om den bästa ölen till oktoberfesten.

Hur platsen påverkar smaken

”Det är nästan alltid gott att klunka öl på vårt landställe, nästan oavsett maträtt på bordet”, skriver Di Weekends vinskribent Per Styregård.

Bli en bättre vinsamlare

Du är den ende som kan skapa en vinkällare som passar dig. Även om du är osäker på vilka viner du gillar, har ingen annan än du själv bättre koll på din smak. Du vet också vad du vill dricka vinerna till, hur länge du orkar vänta tills de mognat och hur mycket du vill lägga per flaska.

Somrigt gott utan procent

Alkoholfria drycker säljs som aldrig förr på Systembolaget, och utbudet är bredare och mer spännande än någonsin.

En låda vin till landet

Semestern väntar runt hörnet. Di Weekends Per Styregård frestar med drycker att läska sig med, att matcha måltiderna med, och som passar vid oväntade besök.

Inga fler artiklar tillgängliga