Hoppa till innehållet

Därför är wearables hittills en flopp

TV: Floppen för wearables, kläder gjorda av pappersmassa och virtuella provrum var några av ämnena som berördes när en namnkunnig expertpanel diskuterade fashion tech på ett seminarium arrangerat av Di och ASFB under modeveckan.

PANELEN REDO. Thomas Waldner, Sony Mobile, Nils-Krister Persson, Smart textiles i Borås, Henrik Huldschiner, Dagens industri, Peder Stubert, Virtusize och Emma Ohlson, ASFB, på Kulturhuset i går.
PANELEN REDO. Thomas Waldner, Sony Mobile, Nils-Krister Persson, Smart textiles i Borås, Henrik Huldschiner, Dagens industri, Peder Stubert, Virtusize och Emma Ohlson, ASFB, på Kulturhuset i går.Foto: Joey Abrait

Att mode och teknologi håller på att växa samman har det pratats om i flera år. Det kanske mest konkreta exemplet är den uppsjö av bärbar teknologi, så kallade wearables, som de senaste åren tagit plats på marknaden i form av klockor, ringar och halsband.

Och just det var ett av ämnena som togs upp under paneldiskussionen, som hölls på Kulturhuset i Stockholm på onsdagen och modererades av Henrik Huldschiner från Dagens industri.

Wearables nådde sin stora hajp i samband med att Apple Watch lanserades för ett drygt år sedan. Men någon stor försäljningssuccé har det inte blivit.

"Jag är inte förvånad. Senast i går läste jag att 32 procent av de tillfrågade i en undersökning inte ens vet vad man ska ha en smart watch till. Där måste man satsa på att utveckla ett användarvärde, så att produkten blir rätt...", sa Thomas Waldner, senior design manager på Sony Mobile i Lund.

"... och dessutom snygg, så att man ska vilja bära den", inflikade Emma Ohlson, generalsekretare för branschorganistionen ASFB, som arrangerar modeveckan i Stockholm.

Försök har gjorts. I fjol lanserade till exempel Sony, som har utvecklat wearables sedan 2006, ett smart armband i samarbete med den svenska modeduon Altewai Saome.

"Det har fungerat bra som marknadsföring. Men det svåra med mode och teknik är att det är två olika världar, en praktisk och en emotionell, som ska mötas och i dag är det mer av en kulturkrock än ett giftermål", sa Thomas Waldner, som fick publiken att skratta när han liknade dagens wearables med faxen.

"Det är överbryggande teknik, för i framtiden kommer vi att se helt andra lösningar än klockor och armband", sa han och fick medhåll av Peder Stubert, en av grundarna till tech-bolaget Virtusize:

"Samtidigt ska man komma ihåg att alla de här försöken med ringar, klockor och Google glass, banar väg för annan innovation. Så ingenting är förgäves", sa Peder Stubert.

Men det finns mer synergier att bilda, mellan de två blomstrande svenska industrierna tech och mode, det var alla paneldeltagare överens om. Inte minst när det kommer till att sudda ut gränserna mellan off- och online-handeln. Samt att utveckla nya smarta textilier, ett område Nils-Krister Persson, forskare på Borås Smart textile kunde ge lite mer inblick i genom att bland annat berätta om ett forskningsprojekt som går ut på att göra kläder av svensk skogsråvara.

"Jag gissar att sådana kläder finns i handeln om åtta år, men det kommer jag säkert få ångra att jag har sagt", sa Nils-Krister Persson.

Han fick också debattens slutord när Emma Ohlson undrade om han i framtiden inte kunde utveckla techmode som kan ladda mobiltelefonen.

"Det har vi redan utvecklat", blev svaret.

Vilket mobilabonnemang passar dig bäst? (extern tjänst)

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera