Hoppa till innehållet

Slagkraftig herrgård

Med en ny spaavdelning är det inte längre bara golf i toppklass och småländsk skönhet som lockar besökarna till Hooks Herrgård. Men en omodern meny och rum i behov av uppfräschning drar ner betyget.

Badläge. På anläggningen finns -bassänger både utomhus och inomhus, och för den modige finns även Hoka-sjön.
Badläge. På anläggningen finns -bassänger både utomhus och inomhus, och för den modige finns även Hoka-sjön.
Badläge. På anläggningen finns -bassänger både utomhus och inomhus, och för den modige finns även Hoka-sjön.
Badläge. På anläggningen finns -bassänger både utomhus och inomhus, och för den modige finns även Hoka-sjön.
Sjöslag. Båda banorna på Hooks GK håller hög klass. Att spela 36 hål en helg kostar 890 kronor.
MINDRE RUM. Ingen sjöutsikt men mer ombonat än stora matsalen.
PAMPIGT. Huvudbyggnaden är från 1700-talet.
UPPFRÄSCHAT. Så här fint bodde inte Di Weekend, vi fick ett rum som inte renoverats.
UPPFRÄSCHAT. Så här fint bodde inte Di Weekend, vi fick ett rum som inte renoverats.

»Småland – ja, hela Sverige – visar sig från sin allra bästa sida när vi peggar upp på första tee på parkbanan, en av två 18 håls golfbanor på Hooks Herrgård tre mil söder om Jönköping. Sedan förra vintern finns här också ett nybyggt spa i anslutning till herrgårdsbyggnaden.

Intrycket är att anläggningar av det här slaget mer eller mindre måste ha ett spa för att stå sig i konkurrensen om konferens- och weekendgäster. När Di Weekend gästar märks visserligen inget av det minskade intresset för golf, det är fullbokat på bägge banorna, men golf spelas ju hur som helst inte vintertid och då är förstås ett högklassigt spa en värdefull tillgång.

Omsättningen för Hooks Herrgård ökade förra året med 50 procent till 95 miljoner kronor, efter att åren dessförinnan ha legat kring 60 Mkr. Resultatet ökade samtidigt från 2,5 Mkr till 8,2 Mkr. Hur stor del av detta som kan tillskrivas den nya spaanläggningen framgår inte av bokslutet, men det framstår onekligen som en lyckad investering.

Golfproffs i ägarfamiljen

Hooks herrgård ägs sedan 1963 av familjen Edberg. Mest känd är golfspelaren Pelle Edberg. Med en familjemedlem som varit proffs i snart 20 år vore det konstigt om inte banorna höll riktigt hög klass.

Herrgården ligger vackert i den södra änden av Hokasjön. Längs sjöns ena strand löper parkbanan. Väderförhållandena och banans kondition är sådana att det inte finns några yttre omständigheter att skylla på när bollarna inte alltid landar där de ska. Men vad gör det när vi befinner oss på en så vacker plats? Vi lyckas i vart fall hålla oss borta från sjön, om än inte alla vattenhinder.

För den som bara vill promenera eller cykla finns fina stråk i omgivningarna.

Trots att det är tidigt på säsongen badas det från bryggorna utanför det nya Spa & Fitness. Det är visserligen naturligt att utomhusbassängerna och solstolarna är placerade mot sjön, men det innebär att de ligger i norrläge utan sol under delar av dagen. Det är ingen fördel.

I väntan på behandling slår sig gästerna ner i en välkomnande lounge. Vid bokningen bestämmer man bara en viss tid och valet av behandling görs tillsammans med terapeuten, samtidigt som man tar ett fotbad. Vi har valt helkroppsbehandling i 90 minuter och blir omsorgsfullt skrubbade, inpackade i spirulinaalger och sedan masserade. Det är professionellt genomfört med ett lagom personligt bemötande.

Den som bara vill utnyttja badmöjligheterna har flera bassänger med varierande temperaturer att välja mellan, varav alltså ett par utomhus, samt bastuanläggning. I den nybyggda anläggningen finns också ett gym.

Det är en lyckad tillbyggnad till den gamla herrgården från 1700-talet. Den låga långsidan mot sjön består av stora glaspartier och trapphuset/entrén som sammanbinder den nya byggnaden med den historiska är transparent.

Att det trots allt inte blir toppbetyg för miljön beror på att hotellrummen inte håller högre klass. Vi har fått ett stort rum i bra, soligt läge, men visst skulle det behövas fräschas upp. Det är laminatgolv och slitna ytskikt. Badrummet har visserligen renoverats men det är litet, i synnerhet duschutrymmet. Och schampo saknas. Nu tillbringar vi inte mycket tid på rummet, vi har ju kommit för aktiviteterna, men nog hade vi väntat oss lite högre standard.

Därtill är matsalen rätt trist. Läget är utmärkt och vi får fönsterbord mot sjön som ligger spegelblank, men interiören är inte särskilt inbjudande. Rent gastronomiskt är det konstigt att så få herrgårdsanläggningar hänger med i utvecklingen. Hooks herrgård är inte en av dem. Intrycket är att mat och dryck inte är prioriterat.

Förklaringen är, antar vi, att det är många gäster som ska serveras. Hook har över 100 hotellrum och 20 konferenslokaler. Då är det inte lika lätt att använda små lokala producenter – och smakar det så kostar det. Här vill vi ta tillfället att erinra om att även mat och dryck kan räknas till den rådande hälsotrenden. Ceasarsalladen i spaanläggningen får godkänt, men salladsbuffén i klubbhuset gör ingen dietist eller golfspelare på gott humör.

Huvudrätten andas 1990-tal

Kvällsmenyn i matsalen känns daterad. Förrätten är en räka, en bit tonfisk, en halv pilgrimsmussla med avocadokräm och mangopuré. Ett sammelsurium av ickesmaker, för att tala klarspråk.

Huvudrätten är en snålt tilltagen men ytterst vällagad bit oxfilé med tämligen smaklös potatiskaka och rödvinssås med baconlindade haricots verts. Hela rätten andas 1990-tal liksom efterrätten jordgubbsrulltårta med jordgubbsglass där den sötsura godisremmen står för twisten. Vår servitris är både trevlig och uppmärksam och bidrar till att det ändå blir en angenäm kväll.

Även i receptionen är bemötandet trevligt. Ett välment råd är att lägga lite mer tid och kraft på att upplysa gäster om vad som erbjuds i form av service och aktiviteter. Det är ett stort område och ett rikt utbud att ta del av under begränsad tid. Åtminstone för den som bara stannar ett dygn.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Snart dags för årsstämma – fem tips för att säkra ekonomin i din BRF

Elin Rydbäck är Riksbyggens specialist på ekonomisk förvaltning.
Elin Rydbäck är Riksbyggens specialist på ekonomisk förvaltning.

Höjda räntor och stigande energipriser har slagit brett mot ekonomin. Även många bostadsrättsföreningar genomgår just nu ett stålbad. Men enligt Elin Rydbäck, Riksbyggens specialist på ekonomisk förvaltning, finns det flera sätt att ta kontroll över föreningens ekonomi under 2024.

– Det är verkligen inte för sent att börja nu – tvärtom, säger hon.

EXTERN LÄNK: Så kan Riksbyggen underlätta ekonomin i er BRF. 

Att sitta i en BRF-styrelse har varit mer utmanande än vanligt de senaste åren. Räntorna har stigit, elpriserna har varit volatila och de generella kostnadsökningarna har märkts på alltifrån städavtalet till hissjouren. Dessutom kanske lokalhyresgästerna har haft problem med att betala en hyra som föreningen egentligen skulle behöva höja.

– Ingen har nog missat att det varit extra tufft för många av Sveriges bostadsrättsföreningar. Och även om inflationen nu är på väg ner så innebär det inte att kostnaderna sjunker, bara att de inte stiger lika snabbt, säger Elin Rydbäck.

Hög tid att börja nu

Med 2023 i ryggen är det snart dags för årsstämma för Sveriges bostadsrättsföreningar. Enligt SCB har den genomsnittliga utlåningsräntan till svenska bostadsrättsföreningar långt mer än fördubblats på mindre än två år. Och även om räntetoppen kan vara nådd, sitter många föreningar med bundna lån som snart ska omförhandlas – till klart högre nivåer än för några år sedan.

– Kostnaderna kommer med andra ord att fortsätta öka kommande år, särskilt räntekostnaderna om man har lån som ska omförhandlas. För de föreningar som inte redan tagit ett långsiktigt grepp på sin ekonomiska planering så är det hög tid. Men det är verkligen inte för sent, tvärtom är det här arbetet extra värdefullt just nu.

Riksbyggen sköter den ekonomiska förvaltningen åt nästan 3 000 bostadsrättsföreningar i Sverige. Enligt Elin Rydbäck har dessa föreningar i allmänhet stått starka i turbulensen. Och det beror på att man arbetat väldigt långsiktigt med ekonomin.

– En bostadsrättsförening är på många sätt som vilket företag som helst. Föreningen har utgifter och inkomster och måste planera hållbart och långsiktigt. I de föreningar som vi hjälper så gör vi det på flera olika sätt, och kan se att föreningarna har gått in med en stabil ekonomi – ett långsiktigt sparande, god likviditet och fortsatt amortering.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Riksbyggens fastighetsförvaltning. 

EXTERN LÄNK: Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning – hitta din ort 

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera