»Småland – ja, hela Sverige – visar sig från sin allra bästa sida när vi peggar upp på första tee på parkbanan, en av två 18 håls golfbanor på Hooks Herrgård tre mil söder om Jönköping. Sedan förra vintern finns här också ett nybyggt spa i anslutning till herrgårdsbyggnaden.
Intrycket är att anläggningar av det här slaget mer eller mindre måste ha ett spa för att stå sig i konkurrensen om konferens- och weekendgäster. När Di Weekend gästar märks visserligen inget av det minskade intresset för golf, det är fullbokat på bägge banorna, men golf spelas ju hur som helst inte vintertid och då är förstås ett högklassigt spa en värdefull tillgång.
Omsättningen för Hooks Herrgård ökade förra året med 50 procent till 95 miljoner kronor, efter att åren dessförinnan ha legat kring 60 Mkr. Resultatet ökade samtidigt från 2,5 Mkr till 8,2 Mkr. Hur stor del av detta som kan tillskrivas den nya spaanläggningen framgår inte av bokslutet, men det framstår onekligen som en lyckad investering.
Golfproffs i ägarfamiljen
Hooks herrgård ägs sedan 1963 av familjen Edberg. Mest känd är golfspelaren Pelle Edberg. Med en familjemedlem som varit proffs i snart 20 år vore det konstigt om inte banorna höll riktigt hög klass.
Herrgården ligger vackert i den södra änden av Hokasjön. Längs sjöns ena strand löper parkbanan. Väderförhållandena och banans kondition är sådana att det inte finns några yttre omständigheter att skylla på när bollarna inte alltid landar där de ska. Men vad gör det när vi befinner oss på en så vacker plats? Vi lyckas i vart fall hålla oss borta från sjön, om än inte alla vattenhinder.
För den som bara vill promenera eller cykla finns fina stråk i omgivningarna.
Trots att det är tidigt på säsongen badas det från bryggorna utanför det nya Spa & Fitness. Det är visserligen naturligt att utomhusbassängerna och solstolarna är placerade mot sjön, men det innebär att de ligger i norrläge utan sol under delar av dagen. Det är ingen fördel.
I väntan på behandling slår sig gästerna ner i en välkomnande lounge. Vid bokningen bestämmer man bara en viss tid och valet av behandling görs tillsammans med terapeuten, samtidigt som man tar ett fotbad. Vi har valt helkroppsbehandling i 90 minuter och blir omsorgsfullt skrubbade, inpackade i spirulinaalger och sedan masserade. Det är professionellt genomfört med ett lagom personligt bemötande.
Den som bara vill utnyttja badmöjligheterna har flera bassänger med varierande temperaturer att välja mellan, varav alltså ett par utomhus, samt bastuanläggning. I den nybyggda anläggningen finns också ett gym.
Det är en lyckad tillbyggnad till den gamla herrgården från 1700-talet. Den låga långsidan mot sjön består av stora glaspartier och trapphuset/entrén som sammanbinder den nya byggnaden med den historiska är transparent.
Att det trots allt inte blir toppbetyg för miljön beror på att hotellrummen inte håller högre klass. Vi har fått ett stort rum i bra, soligt läge, men visst skulle det behövas fräschas upp. Det är laminatgolv och slitna ytskikt. Badrummet har visserligen renoverats men det är litet, i synnerhet duschutrymmet. Och schampo saknas. Nu tillbringar vi inte mycket tid på rummet, vi har ju kommit för aktiviteterna, men nog hade vi väntat oss lite högre standard.
Därtill är matsalen rätt trist. Läget är utmärkt och vi får fönsterbord mot sjön som ligger spegelblank, men interiören är inte särskilt inbjudande. Rent gastronomiskt är det konstigt att så få herrgårdsanläggningar hänger med i utvecklingen. Hooks herrgård är inte en av dem. Intrycket är att mat och dryck inte är prioriterat.
Förklaringen är, antar vi, att det är många gäster som ska serveras. Hook har över 100 hotellrum och 20 konferenslokaler. Då är det inte lika lätt att använda små lokala producenter – och smakar det så kostar det. Här vill vi ta tillfället att erinra om att även mat och dryck kan räknas till den rådande hälsotrenden. Ceasarsalladen i spaanläggningen får godkänt, men salladsbuffén i klubbhuset gör ingen dietist eller golfspelare på gott humör.
Huvudrätten andas 1990-tal
Kvällsmenyn i matsalen känns daterad. Förrätten är en räka, en bit tonfisk, en halv pilgrimsmussla med avocadokräm och mangopuré. Ett sammelsurium av ickesmaker, för att tala klarspråk.
Huvudrätten är en snålt tilltagen men ytterst vällagad bit oxfilé med tämligen smaklös potatiskaka och rödvinssås med baconlindade haricots verts. Hela rätten andas 1990-tal liksom efterrätten jordgubbsrulltårta med jordgubbsglass där den sötsura godisremmen står för twisten. Vår servitris är både trevlig och uppmärksam och bidrar till att det ändå blir en angenäm kväll.
Även i receptionen är bemötandet trevligt. Ett välment råd är att lägga lite mer tid och kraft på att upplysa gäster om vad som erbjuds i form av service och aktiviteter. Det är ett stort område och ett rikt utbud att ta del av under begränsad tid. Åtminstone för den som bara stannar ett dygn.