Di Weekend REPORTAGE

Panorama i posthuset

Vardagsrummet har en förträfflig utsikt och fungerar även som matsal och kök. Altandörren leder ut till terrassen som löper runt hela våningens utsida. Liggstolen LC4 fungerar bra med Gunilla Allards fåtöljer Cinema som har den rätta funkiskänslan.

Fredrik Sweger

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det gamla posthuset på Kungsholmen med sin väderstation på taket fick ett nytt liv som luxuöst livsstilsboende med en duplex på taket. Vi hälsar på hos designparet Anders och Christina Färdig.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

»Ett stenkast från Norrmälarstrand i Stockholm ligger det gamla posthuset på Fridhemsgatan och blickar ut över Rålambshovsparken och Västerbron. Huset ritades 1938 av arkitekten Erik Lallerstedt (farfar till restauratören Erik Lallerstedt), en slätputsad funkisfastighet med glasade utbyggnader och en indragen ingång med neonskylt ovanför. Den blåa texten ”Post” finns fortfarande kvar i dag trots att posten inte huserar här längre.

När designbutiksägaren Anders Färdig blev tipsad av arkitekten Love Arbén om det nya byggprojektet, en renovering av det gamla posthuset, blev han genast intresserad. Den mäktiga fastigheten med stora fönster var det många som hade haft ögonen på. Bostadsutvecklaren Oscar Properties, som specialiserar sig på äldre fastigheter, fick det som ett av deras första projekt.

Anders Färdig och hans fru Christina blev väldigt förtjusta i projektet, men när de fick höra att det även fanns en penthouse våning i två etage blev de riktigt begeistrade. Dessvärre var den tingad av en annan köpare, men efter viss väntan och diskussion blev den deras.

”Vi sålde vår rymliga villa i Bromma och köpte denna drömlägenhet med en av Stockholms absolut vidaste och mest hänförande utsikter”, berättar Anders Färdig.

”Man ser i stort sett hela Stockholm härifrån och det är en perfekt avkoppling efter jobbet att sitta här på terrassen, inte helt olikt villalivet vi hade. En rolig detalj är att SMHI hade en väderstation häruppe. På radion kunde man höra: ...och nu en väderleksrapport från SMHI Kungsholmen”, fortsätter han.

Ett liv med design

FAKTA
Här bor...

Anders och Christina Färdig, båda 65 år gamla. Två vuxna barn är uflugna.

Gör: Anders Färdig är ägare och vd för Design House Stockholm, ett förlag för skandinavisk formgivning som firar 25-årsjubileum i år. Företaget har 50 anställda och butiker i Stockholm, Köpenhamn, Berlin, London, New York och Osaka.

Bor: Våning högst upp i det gamla posthuset från 1938, ritat av Erik Lallerstedt.

Yta: 150 kvm i duplex med stora terrasser på båda plan. Här fanns tidigare en väderstation för SMHI.

VISA MER

Anders Färdig är en nestor inom Svensk design. De senaste 25 åren har han drivit Design House Stockholm som är ett förlagshus för design. Med den benämningen ville Anders visa att de är mer lättrörliga än en traditionell möbelproducent.

”I dag har vi produkter från över 60 formgivare och täcker de flesta områden, som möbler, belysning men även modeprodukter, och förstås designobjekt. Design house har gjort det möjligt för unga familjer och designintresserade att köpa objekt och möbler som har en hög kvalitet på formgivning och idé men som även är användarvänlig”, säger han.

Mer än bara dyra tyger

Formgivning och hantverk kom tidigt in i Anders liv, hans far och gudfar arbetade som chefer för de svenska glasbruken. Han själv var ägare till Boda Nova och Höganäs tills han sadlade om och ville lyfta fram alla de duktiga formgivarna i Sverige. Skandinavisk design började åter bli ett begrepp inom designvärlden och Anders såg en möjlighet att lansera det på ett internationellt plan. Istället för några fixstjärnor ville han presentera ett helhetskoncept, där den intresserade kunde botanisera och upptäcka olika produkter som passar just denne i deras butiker.

Den digitala utvecklingen har gjort att Design house Stockholm nu också har webshoppar hos några av de största leverantörerna i varje land.

I New York finns de i butiken hos MoMa, Museum of Modern art, som är en viktig förmedlare av design. Vid frågan om vilken produkt som har sålt mest svarar Anders utan att tveka:

”Blocklampan av Harri Koskinen är nummer 1, lanserad 1997 blev den en omedelbar hit som fortsätter att sälja. Nu med LED-lampa.”

Blocklampan är just en design som har en liten tvist, en glimt i ögat. En annan av de mest inkomstbringande föremålen är Lena Bergströms matta Björk som kom 2009, en ullmatta med läderskodda kanter som kan fås i olika färgkombinationer. Den är mycket omtyckt internationellt. Flera möbelproducenter och även Design house Stockholm lägger numera sin tillverkning i Sverige igen och framför allt då i Småland. Gnosjöandan frodas återigen.

För att driva denna typ av verksamhet bör man som Anders Färdig vara en god organisatör och affärsutvecklare, men samtidigt ha den känsla för vad som är relevant inom design.

Sökte och fann sin nisch

Som ett litet museum

Att leva som man lär är viktigt och i Anders och Christina Färdigs hem finns det en hel del av produkter från den egna butiken, dock med den skillnaden att de ofta är prototyper som skiljer sig lite grann från den färdiga produkten.

Utöver den rena modernistiska grunden som Oscar Properties gav våningen är den även som ett litet museum över designklassiker: Den klassiska chaiseloungen från Cassina, LC4 av Le Corbusier, Pierre Jeanneret och Charlotte Perriand, var en gåva från Anders Färdig till sin fru när hon var gravid, för att hon skulle kunna vila sin onda rygg. Nu står den kvar i gott samspråk med soffan från Minotti och Gunilla Allards fåtöljer Cinema.