Hoppa till innehållet

Oas i etage

Växtfantasten Peter Nilsson och pr-konsulten Karin Sturesson huserar i den gamla svetshallen vid Finnboda. Här har det industriella området fått nytt liv och blivit en av Stockholms mest spännande boendemiljöer.

Det generösa vardagsrummet med fem meter i takhöjd och stora spröjsade fönster. Matbord från second hand-butik, stolarna i rotting med stålben av Paolo Rizzatto.
Det generösa vardagsrummet med fem meter i takhöjd och stora spröjsade fönster. Matbord från second hand-butik, stolarna i rotting med stålben av Paolo Rizzatto.Foto: Fredrik Sweger
Enkelt och elegant. I vardagsrummet står soffan Tiki från Fogia på den marockanska mattan Beni Ourain. Soffbordet är ett loppisfynd. På väggen hänger privata och köpta fotografier från resor, bland annat från Kina och Japan. Även konstverk från Lennart Olausson syns i mixen.
Enkelt och elegant. I vardagsrummet står soffan Tiki från Fogia på den marockanska mattan Beni Ourain. Soffbordet är ett loppisfynd. På väggen hänger privata och köpta fotografier från resor, bland annat från Kina och Japan. Även konstverk från Lennart Olausson syns i mixen.Foto: Fredrik Sweger
De flerbladiga bambustammarna på uteplatsen för tankarna till Asien. Bord från Ikea, stolar design av Bouroullec.Foto: Fredrik Sweger
Fasaden är av varmförzinkad plåt, samt träfanérade laminatskivor längs kortändan. Den gula sicksackbambun fungerar bra som insynsskydd.Foto: Fredrik Sweger
En av Peter Nilssons favoriter just nu: Fritillaria crassifolia en typ av lilja lik den svenska kungsängsliljan.Foto: Fredrik Sweger
Vid träfanérväggen har Peter arrangerat så att en vintertry ska täcka en del av hörnan. Övriga plantor är klematis, rönnbärsapel, julros och fikon. Betongkrukan till vänster är Peters design.Foto: Fredrik Sweger
I vardagsrummet är takhöjden hela fem meter, vilket skapar en skön rymd. Skivhyllor gjorda av Cristian Calding. Vägghyllorna är parets egen design. Målningen har Lennart Olausson gjort.Foto: Fredrik Sweger
Sängkammaren en trappa upp ligger helt för sig själv. Överkast och kuddfodral från Posh living.Foto: Fredrik Sweger
Peter Nilsson och Karin Sturesson i det luftiga vardagsrummet med det stora fönsterpartiet i bakgrunden.Foto: Fredrik Sweger
På soffbordet i vardagsrummet står ett antal kaktusar. ”För att få kaktusar att blomma är det klokt att efterlikna deras naturliga cykel”, berättar Peter. Tändsticksaskar från HAY.Foto: Fredrik Sweger
Eftersom Peter Nilsson och Karin Sturesson kom in i ett tidigt skede i husets renovering, kunde de få igenom vissa interiörönskemål, såsom golvval och att helkakla köksväggen.Foto: Fredrik Sweger
I den lilla eleganta arbetshörnan står det småvaser från Kina. Blommorna i vasen är Rododendron. Barstolen är från HAY.
I den lilla eleganta arbetshörnan står det småvaser från Kina. Blommorna i vasen är Rododendron. Barstolen är från HAY.Foto: Fredrik Sweger

»Det är lätt att glömma bort vilken stor varvsindustri Stockholm hade vid Finnboda i nuvarande Nacka kommun. Den grundades 1878, hette Finnboda varv och fortsatte efter ett flertal diversifieringar och omstruktureringar till och med 1991 då företaget försattes i konkurs.

Men tack vare den kraftiga expansionen av bostadsbyggande i och omkring Stockholm var områdena Saltsjökvarn, Finnboda varv och Kvarnholmen förträffliga lägen längs med kusten och med utsikt mot Djurgården.

Den gamla svetshallen, uppförd på 1940-talet vid den forna varvsanläggningen, är ett av de finaste exemplen. Med sin strama form och imponerande fasad av stora och höga fönster i spröjs har byggnaden den rätta looken av industriromantik.

”Eftersom vi hade vistats i New York en del och inspirerats av ’loft living’ och äldre industrifastigheter som boende, letade vi efter något snarlikt. Då vi såg att HSB var involverade i Finnboda Docklands-projektet kontaktade jag dem i ett tidigt skede, berättar Peter Nilsson.

”Jag hade sparat i HSB sedan flera år tillbaka, vilket resulterade i att jag och min sambo Karin Sturesson hade förtur och möjlighet att få just den lägenhet vi ville ha.”

Utsidan i originalskick

Det var Nyréns arkitektkontor som hade vunnit tävlingen för området och arkitekt Dag Cavallius var ansvarig för den raffinerade lösningen att bygga etagelägenheter innanför de gamla fasaderna som var q-märkta.

Tack vare det fick arkitekten förhålla sig till den rationella fabriksstilen och skapa 40 etagelägenheter i två plan. Utifrån sett är svetshallen nästintill i originalskick, medan insidan är helt ny. Det är en stark kontrast att komma in på gården där fasaderna är klädda med varmförzinkad plåt och har partier av trälaminat i ockragult. Den övre delen påminner om stiliserade radhus.

”Vi var ute efter känslan av industri och rymd, men detta blev nu något ännu bättre och helt eget. Takhöjd på fem meter, egen uteplats och närheten till vattnet är vad vi verkligen uppskattar”, säger Peter Nilsson.

Han är landskapsdesigner, trädgårdsmästare och byggnadsingenjör och driver företaget I am your gardener. Han arbetar med att skapa trädgårdar och utemiljöer för både enskilda familjer, större bostadsföretag och kommuner. Som han uttrycker det själv: målsättningen är att skapa själfulla platser och tidlösa rum. Gröna rum som kan erbjuda både vila, reflektion och interaktion med natur.

Både på uteplatsen och i hemmet ser vi tecken på Peter Nilssons entusiasm för växter. Han blandar den klassiska monsteran med gul sicksackbambu vid terrassen.

”Jag vill helst låta växterna vara i sin naturliga miljö. Många av våra inomhusplantor är enorma i sin proveniens som Sydamerika och runt ekvatorn. Men även jag får anpassa mig till rådande klimat i Sverige, där vi ofta vill ha dessa inomhus, i mindre format. Men då låter jag dem gärna ta ordentlig plats i rummen.”

Tidigare arbetade Peter Nilsson som copywriter men ville sysselsätta sig med något som han kände var mer själfullt. Det var framför allt efter sina sejourer vid munkkloster i Nepal och Japan som påverkade i hans uppfattning om livet, arbetet och relationen till naturen.

Båtpendlar in till stan

Karin Sturesson pendlar varje morgon med båt – SL:s linje 80 sjövägen – från Finnboda Hamn in till Nybroplan för att komma till sitt jobb på pr-byrån Spotlight. Där är hon team leader och konsult med inriktning på affärsdrivande kommunikation. Hon leder även byråns innovationslabb.

Parets intresse för musik och fotografi är påtagligt och är också en röd tråd i inredningen. Karin Sturesson berättar gärna om fotografi och sitt ideella projekt:

”Jag är medgrundare av en nystartad internationell NGO, non governmental organization, som eter Creative Change. Den bedriver förändringsarbete genom kreativa yrken, med fokus på fotografi i Afrika”, berättar hon.

”Vi kommer att genomföra utbildningar inom fotografi och entreprenörskap samt tillhandahålla fotoutrustning till unga vuxna på plats, för att kunna bli professionella kreatörer. Bland andra fotografen Jens Assur ingår i den rådgivande styrelsen.”

Fritid är viktigt, men jobbet finns alltid närvarande. När det gäller semester reser paret mycket och numera gärna även till platser där Peter Nilsson kan hitta intressanta plantor, som i Andalusien eller i Karibien. Då gäller det att inte ta med för mycket, vilket han har fått erfara vid incheckning.

”Det har hänt att jag har fått betala för övervikt och även delat ut de växter som inte får plats till förtjusta medresenärer på flygplatsen”, berättar han.

Så är det att vara hängiven.

Innehåll från ÅlandsbankenAnnons

Undvik fallgroparna – så lämnar du över familjeföretaget till nästa generation

De senaste åren har regelverket för att överlåta företag inom familjen blivit mer gynnsamt. 

Men en generationsväxling kommer sällan utan utmaningar. Genom att planera och börja i tid kan du ändå undvika de största fallgroparna, förklarar Ålandsbankens expert.

EXTERN LÄNK: Ålandsbankens experter hjälper dig i komplexa frågor 

Plötsligt är den här – dagen då du känner att det är läge att ta ett steg åt sidan. Kanske har insikten kommit smygande: En dag måste ju företaget överlåtas till någon annan. Antingen till familjens yngre förmågor, eller via ett externt ägarskifte.

Genom att planera och göra rätt saker vid rätt tidpunkt har du möjlighet att stärka ditt företags förutsättningar och bygga en stabil grund för både kontinuitet och tillväxt – och inte minst att skapa så bra förutsättningar som möjligt för nästa generations ledarskap – konstaterar Fredrik Benson som är finansiell planerare på Ålandsbanken.

– Ett generationsskifte i ett familjeföretag väcker en rad olika juridiska frågeställningar, men det är också mjuka värden och känslor involverat i ett sådant beslut. Därför är det viktigt att ta ett helhetsgrepp som innefattar de ekonomiska, juridiska och de familjemässiga aspekterna, säger han.

Fredrik Benson, finansiell planerare på Ålandsbanken.
Fredrik Benson, finansiell planerare på Ålandsbanken.

Generationsskiftet tar 1-3 år

Fredrik Benson berättar att det viktigaste råd han kan ge är att börja planera i tid. 

– Ett lyckat generationsskifte tar oftast mellan ett och tre år, kanske till och med längre. Men många tror att det räcker med att prata igenom det över en söndagsmiddag. Vid ett ägarskifte måste du ta hänsyn till allas viljor, behov och kunskap – och det tar betydligt längre tid än så.

Gemensamt för många av de mest framgångsrika generationsskiftena ser han i att den tilltänkta efterträdaren har kommit in i verksamheten tidigt och fått lära sig hur det fungerar inifrån. På så sätt förbereds de för uppgiften och får praktisk erfarenhet samtidigt som deras kunskap och ledarförmåga kan sättas på prov. Detta är speciellt viktigt om företaget är centrerat runt den nuvarande ägaren. 

– Vissa företag är uppbyggda kring en enda person och om nästa generation inte har någon erfarenhet från verksamheten kan det snabbt gå utför efter ett ägarskifte. Om det inte finns någon naturlig efterträdare kan det vara bättre att sälja företaget till en extern part, och att göra det när företaget fortfarande har ett högt värde, säger Fredrik Benson.

Bortse inte från mjuka värden

Ingen familj är den andra lik och därför är också varje generationsskifte unikt. En vanlig situation är att det finns flera syskon i familjen, men att enbart ett av dem är intresserat av att ta över familjeföretaget efter föräldrarna. Ska de övriga syskonen kompenseras för det på något sätt? Och i så fall hur? 

Det behöver inte röra sig om företag i hundramiljonersklassen för att en sådan fråga ska skapa irritation och konflikt i en familj, framhåller Fredrik Benson. Därför betonar han att mjuka värden som dessa är viktiga att fundera över, och att det är angeläget att processen fram till skiftet är tydlig och formaliserad så att det inte kvarstår några frågetecken.

– Det finns ingen universallösning utan varje företagarfamilj måste hitta den lösning som passar just deras situation och förutsättningar. Det är också därför vi verkligen betonar vikten av att börja i tid, säger Fredrik Benson.

EXTERN LÄNK: Att välja Ålandsbanken kan göra skillnad 

Nya fördelaktigare regler

Ekonomiskt har det blivit mer fördelaktigt med generationsskifte inom familjen de senaste åren. Fram till 2019 beskattades, något förenklat, överlåtelser inom familjen nämligen högre än försäljningar till en extern part. Därefter ändrades lagstiftningen och nu gäller samma skatteregler i båda fallen. Överlåtelsen behöver dock uppfylla en rad kriterier för att få beskattas på det här sättet.

– De nya reglerna gjorde systemet betydligt mer rättvist, men reglerna är stenhårda med en rad kriterier som måste vara uppfyllda. Det är således fortsatt viktigt att planera ordentligt. Det här kräver specialistkunskap. Uppfyller du inte alla kriterier går det inte att göra ägarskiftet med de mer gynnsamma skattereglerna och det påverkar hur mycket pengar du får kvar att leva på efteråt, säger Fredrik Benson. 

EXTERN LÄNK: Ålandsbanken hjälper dig att projektleda din ekonomi 

 

Mer från Ålandsbanken

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ålandsbanken och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera