Di Weekend REPORTAGE

Inga sura miner på idylliska Ulvön

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

HELIGT BLICKFÅNG. Kyrkan är en av Ulvöns sevärdheter. Och missa inte det gamla kapellet, som ligger rakt nedanför. Det är Norrlands äldsta bevarade träbyggnad, byggd av Gävlefiskare 1622.

Ingen plats är så förknippad med surströmming som Ulvön på Höga kusten. Den industriella produktionen har sedan länge upphört och ön är i dag främst ett idylliskt turistmål med ett anrikt hotell.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Båten från Köpmanholmen lägger till i Ulvöhamns västra ände. Under promenaden genom det lilla samhällets huvudgata till hotellet passerar vi Ulvö Lilla Salteri, som ligger i en av alla dessa pittoreska röda sjöbodar. Där bedrivs småskalig tillverkning av surströmmingen Ulvöprinsen. Det mest kända varumärket, Röda Ulven, har fått sitt namn från den röda granit som utmärker ön men produceras på fastlandet.

Det var Gävlefiskare som under 1500-talet anlade Ulvöhamn, strategiskt beläget och väl skyddat på den norra änden av det sund som skiljer de båda ulvöarna åt. Tar man sig upp på någon höjd kan man blicka ut över öppet hav. Vi befinner oss alltså i havsbandet, bortom horisonten ligger det svensktalande Österbotten. Det märks i hotellets gästhamn, där det ligger båtar som uppenbarligen korsat Östersjön.

Surströmmingen fick sitt publika genombrott när den började förpackas i plåtburkar på 1890-talet. Plötsligt kunde surströmming levereras till hela landet. I samma veva, 1905, uppfördes Ulfö Badhotell, ursprunget till dagens hotell.

På den tiden hade Ulvön cirka 350 bofasta invånare. I dag är 42 personer skrivna på ön. Den mest kända av sommargästerna är förre NHL-proffset och modoiten Markus Näslund, som köpte sin stora villa vid inloppet till sundet av Fjällrävens grundare Åke Nordin.

I raden av träkåkar med sjöbod längs huvudgatan är sällan eller aldrig någonting till salu, de går i arv från generation till generation.

Lågmälda seglargäng i restaurangen

Senast hotellet bytte ägare var 2008. Då byggdes det också ut med en flygel till 26 dubbelrum. Den nyrenoverade restaurangen tar över 100 gäster. Här finns också konferenslokaler och på sommaren tillkommer 80 båtplatser, vilket märks i baren på kvällen när seglargängen skålar. Men något störande festande är det inte fråga om. Ulvön är lite som Sandhamn fast utan bratsen.

Det familjeägda hotellet är öppet året runt, utom i januari. På vintern sägs det vara alldeles tyst när isen ligger och man varken hör hav eller fåglar. Men det är på sommaren som Ulvön visar sig från sin bästa sida. När utomhustemperaturen inte riktigt räcker till kan man trösta sig med att poolen mellan hotellet och bryggan är uppvärmd.

Från vårt deluxerum med balkong har vi utsikt över poolen och hamnen. Det blir inte av att vi tillbringar särskilt mycket tid på balkongen. Skärgårdsmiljön och vackert väder lockar till uteliv.

Rummet är väl tilltaget med en sittgrupp med bäddsoffa närmast balkongen. Mörkläggningsgardinerna skyddar mot den ljusa norrländska sommarnatten. Färgerna är i modern stil grått, brunt, beige och vitt. Väggar klädda med brädor i delar av rummet ger en rustik känsla.

Sunt original i Sunne

Lokal köttbit räddar middagen

Restaurangen med intilliggande bar och uteservering för frukost och eftermiddagsdrink har vidsträckt utsikt. När kvällssolen sänker sig från en blå himmel är det förstås fönsterbord som lockar. Därför blir det tokigt när servitrisen vill placera oss inne i lokalen, dessutom bredvid en småbarnsfamilj. Vi som har förbokat ett gourmetpaket, en femrättersmeny, för att kunna njuta av det bästa köket har att erbjuda.

Först efter en diskussion får vi som vi vill. Sedan blir vi sittande. När första rätten äntligen anländer inser vi att vi har blivit blåsta på den inledande aptitretaren, en gazpacho på rödbeta – en servicemiss som sänker humöret. Först när den sista rätten kommer in finner mungiporna sitt rätta läge. Kvällens bästa rätt är en köttbit från en stut från Rhenbergs ranch i Gideåberg i samma landskap, Ångermanland. Den fantastiska köttsmaken räddar måltiden. Därtill är tillbehören utsökta, kål och en persiljerotspuré och de ingredienser som när de serveras ihopvispade blir en bearnaisesås.

Den lika älskade som avskydda surströmmingen finns inte på menyn, åtminstone inte under vår vistelse. Den serveras på grannkrogen Almagränd. Men den mest genuina upplevelsen erbjuder Ulvö Lilla Salteri, där den självutnämnde surströmmingskungen Ruben Madsen håller hov. Vi gör ett besök mitt på dagen när det är öppet för lunch och gör upp om att komma tillbaka nästa dag för middag – tror vi. Ett missförstånd gör att vi nästa kväll står framför ett stängt salteri.

”Det var inte bra”, säger Ruben Madsen beklagande, och skickar med oss en burk Ulvöprinsen hem som plåster på såren. När den omisskännliga doften snart sprider sig över Stockholms innerstad betyder det att det är tredje torsdagen i augusti och därmed traditionsenligt surströmmingspremiär.

 

Hotell Ulvö, Ulvö Hamn

Spahotellet är ett guldkorn på stranden

Pris: Dubbelrum från 1 195 kronor. Priserna varierar beroende på säsong. Se hemsidan. Antal rum: 26.
Adress: Ulvöhamngata 105, Ulvöhamn.
Telefon: 0660-22 40 09.
Webbplats:
ulvohotell.se

Miljö: 4
Avkoppling: 4
Mat: 4
Service: 3
Prisvärt: 4

Total poäng: 19