Hoppa till innehållet

Hög trivselnivå trots lågsäsong

Sol, sandstränder, tång, korsvirkeshus och konstrundor. Österlen är sommar.
Eller vinter. Om du tar en tur till östra Skåne off-season så möter du samma charm, samma välkomnande, samma vyer som under semestertider i denna landsända. Åtminstone om du checkar in på Karlaby kro.

MATEN I CENTRUM. Karlaby kro är en österlensk pärla med vackra salonger, förekommande service och välkomponerade rätter.
MATEN I CENTRUM. Karlaby kro är en österlensk pärla med vackra salonger, förekommande service och välkomponerade rätter.
MATEN I CENTRUM. Karlaby kro är en österlensk pärla med vackra salonger, förekommande service och välkomponerade rätter.
Reste sig ur askan. Stora delar av Karlaby kro förstördes i en brand våren 2002, men hotellet har återställts till dess urprungliga skepnad.Foto: Amanda Lindgren (Di)
De flesta av hotellrummen är mycket rymliga, alla har murade väggar och terrakottagolv.Foto: Amanda Lindgren (Di)
I orangeriet kan man vila hela eftermiddagen, ta några simtag i den något svala poolen och njuta av en immig vy mot hotellet och mot åkrarna utanför. Här är bara hotellgäster välkomna.
I orangeriet kan man vila hela eftermiddagen, ta några simtag i den något svala poolen och njuta av en immig vy mot hotellet och mot åkrarna utanför. Här är bara hotellgäster välkomna.Foto: Amanda Lindgren (Di)

I Karlaby finns nämligen en av de få österlenska gårdshotell som har öppet året om. Det ligger tio minuters bilfärd från Simrishamn, i en by som liknar många andra i trakten – ett vägkryss, ett fåtal mindre hus och en stor gård.

Karlsnäs gård har en flerhundraårig historia men fick sitt nuvarande utseende 1898 då Elna och Måns Andersson byggde de tre längorna. Måns var en uppburen bonde och blev invald till ledamot i landstinget i Kristianstad. Självklart skulle traktens lokalkändis låta sin familjegård ha granna och stolta längor.

Ett sekel senare blev deras stallar lyxhotell. I mangårdsbyggnaden finns ett av Skånes bästa kök, och det är maten som är den viktigaste anledningen till att Karlaby kro är värd en omväg.

Här bör man inte bara äta, utan också bo. Hotellet har flera stora eleganta rum med en fin vy över kulturlandskapet. Så här på vintern är det svårt för stadsbor att utröna vad åkrarna kommer att bjuda på, men vi gissar på raps, för vi är ju i Skåne.

Hotellets orangeri har en fridfull pool med bäddar runt omkring. Här finns också ett mindre spa med bastu och behandlingar (som bör bokas i förväg). Här finns också en självserveringsbar med tilltugg, öl, vin med mera med en lista där gästerna skriver upp vad de tar.

Det är sällsamt att ligga i spamiljön och kisa mot den nedåtgående vintersolen och skönja gamla möllor och åkerholmar. Orangeriet är en av de delar som klarade sig från den stora branden på Karlaby kro för 15 år sedan. Efter katastrofen byggdes hotelldelen upp igen exakt likadant, med stråtak, rustika bjälkar och vackert kakel.

Karlaby kro har haft några få ägarbyten sedan den invigdes 1990. Och det märks att den svenska landsbygdshotellvärlden är liten. Sophie Bonér Hindmarsh och Pär Bonér, som tog över Karlaby kro 2003 efter den första ägaren Tove Fridlund, sålde hotellet 2011. Nu har de återigen förvärvat Karlaby kro som hade gått igenom kämpiga krisår medan paret Bonér var borta i USA. Där drev de hotell i East Hampton utanför New York tillsammans med Jenny Ljungberg, känd som ägare till Häringe slott och som ingår i tredje generationen i ägarfamiljen till börsnoterade fastighetsbolaget Atrium Ljungberg.

Paret Bonér har fått Karlaby kro på fötter och driver etablissemanget med ett kärleksfullt styre, men om en hotelier inte hittar en chef cuisinier som håller måttet så fungerar det ändå inte. Ny köksmästare på Karlaby är Åhuskocken Greger Trollestad, som har danande Stockholmsår på KB och Pontus bakom sig.

Di Weekend ber att få in det skånskaste av allt vilt – hjort som serveras med morot och havtorn.

Vi beställer också bakad piggvar med champagnesås och till dessert blir det ost från get, både hård och mjuk, från mejeriet Vilhelmsdal vid grannbyn Tommarp.

Flera mellanverser dyker upp under kvällen, och som sig bör på en restaurang med ambitioner är det rätter som man inte fixar hemma, som torskskinn med brandade (eller lapskojs som det nog hette i skolmatsalen).

Det är ovanligt att ett förhållandevis litet gårdshotell som detta har en så stor à la carte-meny mitt i vintern. Erfarenheten är annars, även under högsäsong, att mindre hotell har en fast meny som det inte går att avvika ifrån.

Miljön är ombonad, liksom omhändertagandet. Det finns randanmärkningar som att den magnifika öppna spisen i mangårdsbyggnaden borde tändas när temperaturen ute ligger vid nollan och det österlenska mörkret åtminstone denna kväll inte släpper igenom något ljus från stjärnhimlen.

Och kanske hade det också varit bra om någon flink vaktmästare hade tagit hand om småreparationer som pockar. Samt att frukosttiderna när man väl kommer till hotellet stämmer med dem som står på webben.

Men detta tänker man inte på när man några dagar efteråt tittar på mobilbilderna från Karlaby kro, ett hotell som hade så otvungen inställning till service. Man kände för en stund att detta ställe är vårt! Men vi var gäster, och vi kommer tillbaka.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera