Hoppa till innehållet

Historia från golv till tak

När Lars Sjöberg som ung student bevittnade den hänsynslösa rivningen av centrala Stockholm blev det en vändpunkt i hans liv. Sedan dess har han har ägnat sitt liv åt att bevara historiska byggnader – som flygeln till Salaholms gods.

SALEN PÅ SALAHOLM. Salen som är husets mittpunkt stod ofta enkelt möblerad med bord och stolar längs väggarna för att snabbt anpassa rummet till behovet. Slagbord och halvmånebord i rokoko kunde i en snabb hantering bli ett större matsalsbord. En byst av Karl XIV Johan klädd som en romersk kejsare står framför fönstret.
SALEN PÅ SALAHOLM. Salen som är husets mittpunkt stod ofta enkelt möblerad med bord och stolar längs väggarna för att snabbt anpassa rummet till behovet. Slagbord och halvmånebord i rokoko kunde i en snabb hantering bli ett större matsalsbord. En byst av Karl XIV Johan klädd som en romersk kejsare står framför fönstret.Foto: Fredrik Sweger
GRÖNSKANDE PASSAGE. Allén som leder upp till Salaholm. En vacker och sovande miljö råder runt huset.
GRÖNSKANDE PASSAGE. Allén som leder upp till Salaholm. En vacker och sovande miljö råder runt huset.Foto: Fredrik Sweger
MIDDAGSFRID. Matrummet har en dov atmosfär vilket ger ett behagligt lugn för bordsgästerna. Tallrikshyllor är både praktiskt och elegant, istället för tavlor. Då förslagsvis med blåvitt kompaniporslin.Foto: Fredrik Sweger
Lars Sjöberg.Foto: Fredrik Sweger
STÄNK AV LANDSBYGD. I sängkammaren står en kakelugn från 1700-talet som troligtvis är tillverkad lokalt. Den typiska stänktekniken på kaklet var vanlig ute på landsbygden.Foto: Fredrik Sweger
PAMPIGT. Salaholm med vårdträdet i förgrunden. Från början, på 1600-talet, var fasaden bestående av liggtimmer och spån på taket.
PAMPIGT. Salaholm med vårdträdet i förgrunden. Från början, på 1600-talet, var fasaden bestående av liggtimmer och spån på taket.Foto: Fredrik Sweger

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera