Hoppa till innehållet

Här odlas den nya julmaten

Framtidens matfisk kommer inte från havet. Med den idén vill de två studentkompisarna bakom företaget Gårdsfisk utveckla världens mest hållbara och miljövänliga fiskodling. Resan dit börjar på land, i en nedlagd bondgård i Skåne.

Fiskbönder. Johan Ljungquists och Mikael Olenmark Dessalles, grundare av Gårdsfisk.
Fiskbönder. Johan Ljungquists och Mikael Olenmark Dessalles, grundare av Gårdsfisk.Foto: Foto: Lars Jansson
Mikael Olenmark Dessalles i odlingsladan. Ungefär ett halvår tar resan från yngel till 1,5-kilos matfisk för arten Clarias Gariepinus, afrikansk ålmal.
Mikael Olenmark Dessalles i odlingsladan. Ungefär ett halvår tar resan från yngel till 1,5-kilos matfisk för arten Clarias Gariepinus, afrikansk ålmal.Foto: Lars Jansson
Undersökningar visar att 90 procent av världens fiskbestånd redan är fullt utnyttjade eller överfiskade. Trålning i kombination med moderna ekolod dammsuger haven på fisk, enligt Anders Kiessling, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet.Foto: TT
Laxodling i norska Rongøy, nära Bergen. Odlingskassar i haven är praktiska, men bidrar till övergödning.Foto: TT
Sergey och Elena Gazeeva driver familjeföretaget Norrstyle Sweden som odlar stör i Enstaberga utanför Nyköping.Foto: Jack Mikrut
Det är inte bara fisk som odlas i lokalen. Banan, papaya, aloe och pumpa trivs i fukten.Foto: Jack Mikrut
”Det finns ett stort behov av kaviar och kött från stör, vi har redan fått förfrågningar från andra länder i Europa”, säger Elena Gazeeva.Foto: Jag Mikrut
På Julbordet. Rökt Clarias kan ätas som ett alternativ till den utrotningshotade ålen.
På Julbordet. Rökt Clarias kan ätas som ett alternativ till den utrotningshotade ålen.Foto: Lars Jansson

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera