Våra matvanor förändras ständigt. Borta är, i princip, råggröten utdrygad med bark och 1970-talets dallriga aladåb, medan pizzan och sushin verkar vara här för att stanna. Men i takt med att vi blir fler på jorden kommer vi också att behöva ändra våra matvanor för att maten ska räcka till alla. Här följer ett smakprov på vad vi kommer att äta i framtiden.
Syrsor: Äts i dag i omkring 80 procent av jordens länder och i Thailand är syrs- och insektsuppfödning redan en miljonindustri.
Buffalomaskar: Torkade maskar och larver är rika på protein, fett, kolhydrater, kalcium och järn. Dessutom är uppfödningen klimatsmart eftersom insekterna kräver ringa land- och vattenresurser.
Alger: Med 2 400 kilometer ksut tror forskare att Sverige kan bli självförsörjande på mineralrika alger, en ingrediens som redan används mycket i det japanska köket.
Manet: I Norge undersöker forskare om maneter går att äta. Med en konsistens mellan brosk och gummi skulle de i så fall kunna användas som till exempel grytbitar.
Konstgjord mat: I Kalifornien är molekylär gastronomi på alla investerares läppar, när det blir allt vanligare att tillverka konstgjord mat. Längst i sina försök har Impossible foods kommit som tillverkar en cheeseburgare enbart gjord på grönsaker.