Hoppa till innehållet

Bländad av historien

De ikoniska bilderna från rymden har för evigt satt varumärket Hasselblad på världskartan. Den första Hasselbladskameran som lämnade jorden gjorde det dock helt utan inblandning från Victor Hasselblad själv. I höst öppnar Hasselbladstiftelsen en ny permanent utställning med föremål som har varit i rymden.

3 juni 1965. Astronauten Edward White blir den första amerikanen som genomför en rymdpromenad. I 23 minuter befinner sig White utanför rymdfarkosten Gemini. En sju meter lång säkerhetslina och navelsträng, surrad med guldtejp, förbinder astronauten till r
3 juni 1965. Astronauten Edward White blir den första amerikanen som genomför en rymdpromenad. I 23 minuter befinner sig White utanför rymdfarkosten Gemini. En sju meter lång säkerhetslina och navelsträng, surrad med guldtejp, förbinder astronauten till rFoto: NASA/Hasselblad
Astronauten Alan L. Bean, månlandarpilot på Apollo 12, med en behållare fylld med måndamm i handen, fotograferas med en ”Hasselbladare” på bröstet av astronauten Charles ”Pete” Conrad Jr. Det är ​den 20 november 1969.
Astronauten Alan L. Bean, månlandarpilot på Apollo 12, med en behållare fylld med måndamm i handen, fotograferas med en ”Hasselbladare” på bröstet av astronauten Charles ”Pete” Conrad Jr. Det är ​den 20 november 1969.Foto: NASA/Hasselblad
Ett av de första stegen på månen. Fotavtrycket är Buzz Aldrins från Apollo 11-expeditionen då han och Neil Armstrong den 20 juli 1969 för första gången tog en månpromenad.Foto: NASA/Hasselblad
Det starka solljuset reflekteras i månlandaren Antares under den åttonde bemannade rymdfärden i Apolloprogrammet, tillika den fjärde bemannade expeditionen till månen och den tredje av dessa som fullföljde uppdraget och landade på månen – Apollo 14. Astronauterna liknade ljusreflektionerna på månen vid diamanter.Foto: NASA/Hasselblad
23 april 1972. Kommandomodulen ”Casper” närmar sig månlandaren ”Orion”. Astronauterna John W. Young och Charles M. Duke Jr befinner sig på månlandaren medan astronauten Thomas K. Mattingly II befann sig i en omloppsbana runt månen under tre dagar då arbetet på månens yta pågick.Foto: NASA/Hasselblad
Astronauterna Edward H. White II (vänster) och James A. McDivitt inuti Gemini IV i väntan på att lyfta. Det var under deras resa som den första rymdpromenaden genomfördes – och fångades på bild med Edward Whites Hasselbladare.Foto: NASA/Hasselblad
En av de första jorduppgångarna som fotograferats från månens yta under Apollo 11.Foto: NASA/Hasselblad
Kamerans skapare Victor Hasselblad.Foto: PRESSENS BILD
Ett unikt föremål som kommer att ställas ut är det så kallade Månarmbandet.Foto: TT
Hasselblad Center ska öppna ny permanent utställning. Vd Christina Backman och arkivarie Elsa Modin plockar fram rariteterna ur skåpen.
Hasselblad Center ska öppna ny permanent utställning. Vd Christina Backman och arkivarie Elsa Modin plockar fram rariteterna ur skåpen.Foto: Marie Ullnert
Innehåll från RiksbyggenAnnons

Nu kan AI hjälpa din BRF att spara tid och kapa kostnader

Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.
Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.

Debatten går het om huruvida AI kommer att ta våra jobb. Men de flesta av Sveriges BRF-styrelser skulle nog uppskatta lite avlastning. Genom en ny tjänst från Riksbyggen kan du med bara några knapptryck skapa en skräddarsydd underhållsplan för din fastighet – komplett med uppskattade kostnader för de kommande 50 åren.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Replano från Riksbyggen

En välskött underhållsplanering är många bostadsrättsföreningars dåliga samvete. Stammar, rörledningar, fönster, fasad, tvättstugan: att hålla koll på fastighetens alla delar tar mycket tid i anspråk. Samtidigt förstår de flesta fördelarna med att planera i förväg, snarare än att behöva släcka bränder.

– En bra underhållsplanering ger styrelsen större möjligheter att konkurrensutsätta och upphandla leverantörer. Dessutom kan föreningen samordna insatser, vilket både sparar pengar och minskar störningarna för alla som bor och verkar i fastigheten. Men framför allt handlar underhållsplaneringen om att kunna lägga en långsiktigt hållbar budget, säger Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.

Underlättar för mindre föreningar

Större bostadsrättsföreningar tar ofta in hjälp med underhållsplaneringen, medan mindre föreningar hanterar den själv för att spara tid och pengar. Men risken då är att planen blir för kortsiktig och för oprecis, konstaterar Anna Rosén.

För att hjälpa mindre föreningar har Riksbyggen därför lanserat en ny digital prenumerationstjänst, Replano, som gör det möjligt att ta fram en skräddarsydd underhållsplanering på bara några minuter.

Replano – som främst är utvecklad för föreningar med upp till 50 lägenheter – bygger på AI-teknik, automatiserad datainhämtning från tredje part och Riksbyggens samlade data och kunskap från de 3 000 BRF:er som de hjälper med teknisk och ekonomisk förvaltning.

Det som också är speciellt är att användarna får tillgång till tjänsten månadsvis, där första månaden är kostnadsfri och möjligheten finns att säga upp när som helst.

Snabbt och enkelt att göra sin egen plan

Underhållsplanen skapas i tre steg, förklarar Anna Rosén. Det första är att Replano samlar in den externa data som behövs.

– Tjänsten hämtar in data från bland annat Lantmäteriet och föreningens årsredovisning, och under de få minuter som detta tar så får ni också svara på några frågor om det underhåll som skett hittills. Kan ni inte svaret på de frågorna så gör tjänsten i stället en uppskattning baserat på byggår och en rad andra faktorer.

I nästa steg tar Replano hjälp av karttjänster och AI för att göra så kallad mängdmätning.

– Vi har lärt AI:n att med hjälp av publika karttjänster mäta storleken på bland annat tak och fasader, vilket är väldigt viktigt för att kunna uppskatta kostnaderna som är förknippade med olika åtgärder, säger Anna Rosén.

Det sista steget är att göra en kostnadsberäkning. Replano beräknar underhållsbehovet utefter modern branschstandard – ett stambyte ska till exempel göras var 45 år. Sedan presenteras en underhållsbudget.

– Replano bevakar priser på material och entreprenadtjänster, och kan baserat på det uppskatta föreningens underhållskostnader, både per år och per kvadratmeter. Dessutom ger tjänsten en rekommendation på hur stort årligt sparande som krävs för att ligga i fas, förklarar Anna Rosén.

Rådgivning ger extra stöd

Genom verktyget uppdateras underhållsplan och kostnader löpande. Men ibland behöver man mer hjälp och rådgivning och då erbjuder Replano tillgång till Riksbyggens fulla tjänsteutbud, framhåller Anna Rosén:

– Vi har stor kompetens och erfarenhet inom teknik, juridik och ekonomi – och jag vet att rådgivningen ger ett viktigt extra stöd till våra föreningar. I Replano kan man boka ett videosamtal med en expert direkt i tjänsten och få hjälp, säger hon.

EXTERN LÄNK: Passar Replano er BRF? Gör ett quiz

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera