reportage

Tunnelseende i stor skala

En promenad inuti dansk-isländske, världsberömde Olafur Eliassons verk Your Rainbow Panorama är en färgsprakande dröm.

Nytt liv för Bauhauspärla i Tel Aviv

Tel Aviv är en modern, expansiv storstad vid Medelhavet, som enkelt nås med direktflyg från Stockholm. På det nya hotellet Poli House insuper vi ett stycke arkitekturhistoria.

Konsten och kapitalet sida vid sida

Konst har inte längre samma självklara plats på företagen. Samlingar säljs ut och konstföreningar läggs ned. Därmed tynar en betydelsefull krets av köpare bort – samtidigt som fler väljer en yrkesbana som konstnär. Men det finns företag där konst fortfarande värderas högt.

Miljard­rullning i fotbollens framtidsland

Kina har drabbats av fotbollsfeber. Men här finns inga lagtraditioner som gäller – pengar och politiskt inflytande styr sporten. Di Weekend har gått på ligamatch och hängt med managers, spelare och supportrar.

Exklusivt boende: Panorama i posthuset

Det gamla posthuset på Kungsholmen med sin väderstation på taket fick ett nytt liv som luxuöst livsstilsboende med en duplex på taket. Vi hälsar på hos designparet Anders och Christina Färdig.

Hen power – bevingad snilleblixt

Hönor har sprättat in i på äldreomsorgen. Att ta hand om hönor minskar depression och ökar välbefinnandet hos dementa och äldre. På ett ålderdomshem i norra England kläcktes idén Henpower, ett koncept som nu ska spridas över världen.

Från glans­dagarna till det bittra slutet

Under 16 dagar spelades dramat kring en av tidernas största konkurser upp i domstolen. Rättegången efter Saabkonkursen var precis som bolagets sista tid – en känslo-storm, kryddat med en maktkamp mellan förre styrelseordföranden Victor Muller och chefsåklagaren Olof Sahlgren. I dag, fredag, faller domen mot de tidigare cheferna, som enligt åklagaren borde skickas till fängelse.

Samtal i underjorden

Den kanadensiska forskaren Suzanne Simard var först med upptäckten att träd kommunicerar under marken. ”Det enda som kan bromsa klimatförändringarna är att vi förstår att vi människor är ett med naturen omkring oss”, säger hon.

Uppstickare tar in på storbolag

Den yngre generationen efterfrågar arbetsplatser där de inte behöver ”jobba ihjäl sig”. En ny undersökning visar att de stora företagen kan tappa mark till uppstickare som Google och Spotify när konkurrensen om rätt kompetens blir allt större.

Den ultimata affärsidén

Västerstad Får får lamm? Absolut, och hos Maycon Vinborg i Skåne kan ett vuxet avelsfår kosta upp emot 100 000 kronor styck. Det här är en ovanlig berättelse om en ovanlig entreprenörsresa, från en skoputsande pojke i Brasilien via affärsmannen Anders Walls landsbygdsstipendium till 700 dräktiga tackor och 400 lamm i Västerstad.

Anrik weekend i trendiga Oslo

Oslo njuter av ett uppsving på trendskalan, men så många nya hotell öppnas inte här. Femstjärniga, drygt hundra år gamla Hotel Continental lever dock upp till sitt rykte.

Magi i den persiska natten

Si-o-seh Pol, ”De 33 bågarnas Bro” i Isfahan, Iran, är inte lika känd som Brooklyn Bridge, Golden Gate Bridge i San Francisco eller Ponte Vecchio i Florens. Men den drygt 400 år gamla bron listas tillsammans med dem som en av världens vackraste.

En uppvisning i inramning

I vindsvåningen på Norrmalm har paret Rikard Persson och Tom Mårtensson skapat en egen värld fylld av konst och designobjekt.

Hotelltest: Skön hotellmiljö mitt i smeten

Litet, familjärt och med toppenläge. Boutiquehotellet Flora är ett prisvärt alternativ för helgresenären. Dagtid checkar den som har kontoret på fickan in i nya workspace.

Att vara geni är inte magi

Med rätt träning går det att uppnå förmågor som man tidigare trodde krävde särskilda gener. Enligt K. Anders Ericsson, den svenske psykologiprofessorn bakom ”10 000-timmarsregeln”, kan vem som helst bli en ny Mozart, Serena Williams eller Albert Einstein.

Älskade varmkorv

Allting har en ände utom korven som har två. I ena änden: finkorv, småskaligt och lokalt producerade charkuteriprodukter av en stjärnkock. I andra änden: fulkorv, industriellt tillverkad, men med oväntad framgång. Sibylla var Årets franchisekedja 2016 – och expanderar nu utomlands.

Här lever den amerikanska pensionärs­drömmen

Världens största äldreboende är större än Uppsala, kostar minst 1 miljon kronor att ta sig in på och räknar golfbanehålen i hundratal. Trots en galopperande epidemi av könssjukdomar har det konstgjorda samhället blivit en av USA:s snabbast växande städer. Di Weekend tog golfbilen till den amerikanska drömmens avslutande kapitel.

Hög trivselnivå trots lågsäsong

Sol, sandstränder, tång, korsvirkeshus och konstrundor. Österlen är sommar. Eller vinter. Om du tar en tur till östra Skåne off-season så möter du samma charm, samma välkomnande, samma vyer som under semestertider i denna landsända. Åtminstone om du checkar in på Karlaby kro.

Miljonerna tickar iväg

Genève Klockan vilar tungt på handleden. Jag höjer armen och skakar den hastigt. Sedan sätter jag klockan mot örat och lyssnar. Det är alltså så 4 miljoner kronor låter. Di Weekend har besökt Salon International de la Haute Horlogerie, i Genève, mässan där världens mest exklusiva klockor visas.

Publiken installerar sig i svarta lådan

Publiken kliver, bokstavligen, rakt in i konstverket: ett stort svart rum med ett lysande rutnät från golv till tak. Sedan är det bara att välja en solstol, luta sig tillbaka och uppleva den tyska konstnären Hito Steyerls installation Factory of the Sun på Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn.

Guldläge för Trumps hotell

I dag svär Donald Trump eden för att bli USA:s 45:e president. Hans intåg i Washington var dock säkrat på annat sätt redan före valet. I oktober slog han upp portarna för Trump International, ett lyxhotell i huvudstadens hjärta. Di Weekend har checkat in på hotellet.

Bali bortom beachen

De klargröna risfälten, den färgstarka kulturen, stränderna och de imponerande vyerna bäddar in oss i en värld som inte liknar någon annan. Di Weekend har besökt ön Bali i Indonesien.

Sri Lanka på rätt spår

Sri Lanka med sin vackra, varierade natur, sina sköna stränder och dramatiska historia är inte rakt igenom ett enkelt resmål. Men för en resa som griper tag och ger en upplevelse utöver det vanliga är landet värt all extra ansträngning. Sri Lanka ger tillbaka, med besked.

Bilden av en mänsklig kamp

Den världsberömde kinesiske konstnären och dissidenten Ai Weiwei har flyttat in ett flyktingläger till Soho på Manhattan.

Här odlas den nya julmaten

Framtidens matfisk kommer inte från havet. Med den idén vill de två studentkompisarna bakom företaget Gårdsfisk utveckla världens mest hållbara och miljövänliga fiskodling. Resan dit börjar på land, i en nedlagd bondgård i Skåne.

Inga fler artiklar tillgängliga