reportage

Snustorrt som skumpa och chablis

Nästa gång du letar efter en torr inledning på måltiden, ett skaldjursvin eller något torrt och läskande i baren, tänk efter en extra gång. Det finns inte bara champagne och chablis att välja på.

En uppvisning i inramning

I vindsvåningen på Norrmalm har paret Rikard Persson och Tom Mårtensson skapat en egen värld fylld av konst och designobjekt.

Med hjärta & hjärna

På Sensum serveras fint komponerade mellanrätter. Med så mycket gott på menyn är det svårt att välja.

Hotelltest: Skön hotellmiljö mitt i smeten

Litet, familjärt och med toppenläge. Boutiquehotellet Flora är ett prisvärt alternativ för helgresenären. Dagtid checkar den som har kontoret på fickan in i nya workspace.

Att vara geni är inte magi

Med rätt träning går det att uppnå förmågor som man tidigare trodde krävde särskilda gener. Enligt K. Anders Ericsson, den svenske psykologiprofessorn bakom ”10 000-timmarsregeln”, kan vem som helst bli en ny Mozart, Serena Williams eller Albert Einstein.

Älskade varmkorv

Allting har en ände utom korven som har två. I ena änden: finkorv, småskaligt och lokalt producerade charkuteriprodukter av en stjärnkock. I andra änden: fulkorv, industriellt tillverkad, men med oväntad framgång. Sibylla var Årets franchisekedja 2016 – och expanderar nu utomlands.

En lågmäld sushi-show

Att besöka Soyokaze är som att sitta i någons kök och få sushi serverad. Det är högklassigt och skickligt, men dyrt.

Den amerikanska pensionärsdrömmen

Världens största äldreboende är större än Uppsala, kostar minst 1 miljon kronor att ta sig in på och räknar golfbanehålen i hundratal. Trots en galopperande epidemi av könssjukdomar har det konstgjorda samhället blivit en av USA:s snabbast växande städer. Di Weekend tog golfbilen till den amerikanska drömmens avslutande kapitel.

Hög trivselnivå trots lågsäsong

Sol, sandstränder, tång, korsvirkeshus och konstrundor. Österlen är sommar. Eller vinter. Om du tar en tur till östra Skåne off-season så möter du samma charm, samma välkomnande, samma vyer som under semestertider i denna landsända. Åtminstone om du checkar in på Karlaby kro.

Lyxig retro i kvarteret

Trevlig atmosfär, men lite ojämnt i köket – Di Weekend har besökt en kvarterskrog på Söder med en skön Medelhavskänsla.

Miljonerna tickar iväg

Genève Klockan vilar tungt på handleden. Jag höjer armen och skakar den hastigt. Sedan sätter jag klockan mot örat och lyssnar. Det är alltså så 4 miljoner kronor låter. Di Weekend har besökt Salon International de la Haute Horlogerie, i Genève, mässan där världens mest exklusiva klockor visas.

Publiken installerar sig i svarta lådan

Publiken kliver, bokstavligen, rakt in i konstverket: ett stort svart rum med ett lysande rutnät från golv till tak. Sedan är det bara att välja en solstol, luta sig tillbaka och uppleva den tyska konstnären Hito Steyerls installation Factory of the Sun på Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn.

Guldläge för Trumps hotell

I dag svär Donald Trump eden för att bli USA:s 45:e president. Hans intåg i Washington var dock säkrat på annat sätt redan före valet. I oktober slog han upp portarna för Trump International, ett lyxhotell i huvudstadens hjärta. Di Weekend har checkat in på hotellet.

Bali bortom beachen

De klargröna risfälten, den färgstarka kulturen, stränderna och de imponerande vyerna bäddar in oss i en värld som inte liknar någon annan. Di Weekend har besökt ön Bali i Indonesien.

Sri Lanka på rätt spår

Sri Lanka med sin vackra, varierade natur, sina sköna stränder och dramatiska historia är inte rakt igenom ett enkelt resmål. Men för en resa som griper tag och ger en upplevelse utöver det vanliga är landet värt all extra ansträngning. Sri Lanka ger tillbaka, med besked.

Bilden av en mänsklig kamp

Den världsberömde kinesiske konstnären och dissidenten Ai Weiwei har flyttat in ett flyktingläger till Soho på Manhattan.

Här odlas den nya julmaten

Framtidens matfisk kommer inte från havet. Med den idén vill de två studentkompisarna bakom företaget Gårdsfisk utveckla världens mest hållbara och miljövänliga fiskodling. Resan dit börjar på land, i en nedlagd bondgård i Skåne.

I New Yorks kärlekstunnel

Tiotusentals post-it lappar bildar en färgsprakande vägg i tunnelbanan vid 14:e gatan under Union Square i New York. Donald Trumps valseger har fått stadens invånare att reagera starkt.

Nytändning på eldkrogen

Urnordisk matlagning men inga vikingaportioner på Ekstedt.

Portal är Årets affärskrog

I bland går det snabbt. På dagen fyra månader efter att Portal öppnade på Sankt Eriksplan i Stockholm belönas restaurangen med Di Weekends utmärkelse Årets affärskrog. Men så är inte krögaren och kocken Klas Lindberg någon nybörjare precis.

Det infekterade bråket om Nobel

Kommer ett Nobelhus byggas bredvid Nationalmuseum på Blasieholmen? ​I flera år har två mäktiga falanger grälat. På ena sidan: Nobelstiftelsen och familjerna Wallenberg och Persson, två inflytelserika donatorer. På andra sidan: Familjen Lundberg som äger fastigheterna i närheten, tillsammans med den historievurmande gruppen Bevara Blasieholmen, understödda av grannar i området – inklusive Kungen.

Shakernas shejker

Milkshakens motsvarighet till en Dagobertmacka är här. Freakshaken har skakat om dessertvärlden och får kaloriräknarna att slå i taket.

Vem blir nästa S-ledare?

De är båda skickliga maktspelare som stärkt sina positioner sedan de tog klivet in i regeringen. Anders Ygeman och Ardalan Shekarabi lyfts nu fram som Socialdemokraternas två stora framtidsnamn inför det förväntade ledarskiftet efter valet 2018. Di Weekend har gjort en djupdykning i partiets inre liv för att ta reda på vem som kan nå den yttersta makten.

Kontor utanför boxen

Londons ultramoderna stadsdel Docklands förknippas ofta med kontorshyror minst lika höga som husen. På Trinity Buoy Wharf, en udde bortom höghusen i stål och glas, ligger Container City.

Svängigt häng för riktiga new yorkers

Nyrenoverade The Roxy Hotel Tribeca på nedre Manhattan har utmärkt läge och underbara sängar. Dessutom är det ett hotell särskilt utmärkt för de New York-resenärer som gillar jazz. Tyvärr drar små detaljer ner helhetsintrycket.

Inga fler artiklar tillgängliga