Hoppa till innehållet

VR i blickfånget

Verkligheten kan snart vara ett minne. Di Weekend besökte prylmässan CES i Las Vegas där virtuell och förbättrad verklighet, förkortat VR och AR, är på allas läppar - och på allas pannor.

TEKNIKNÖRDAR. Prylmässan CES i Las Vegas.
TEKNIKNÖRDAR. Prylmässan CES i Las Vegas.Foto: Foto: Bloomberg

Att en trend som virtuell verklighet står i full blom under prylmässan CES är ingen garanti för framtida succé. Hårdvaran är lovande, men den blir inte användbar förrän mjukvara i form av användbara program eller roliga spel kommit ikapp. Ett alternativ till VR är AR, som står för Augmented Reality, alltså förbättrad verklighet. Garmin har redan hakat på trenden med ett par cykelglasögon som kan ge vägbeskrivningar, och flera uppfinningar kommer säkerligen att göra verkligheten ännu bättre framgent.

 

Störst i det virtuella rummet är Oculus, som 2013 köptes av Facebook för 17 miljarder kronor. Förutom att lansera sin stora ansiktsmask under CES, har de tagit fram en enklare variant tillsammans med Samsung, som drivs av en instoppad smart mobiltelefon.

 

Taiwanesiska HTC har gått från telefoner till virtuell verklighet. Haussade masken ETC Vive är förstärkt med en kamera som fångar in omvärlden. Sensorer i händerna gör dessutom att VR-upplevelsen i deras inte bara följer huvudets rörelser. Något pris är ännu inte känt, men förhandsbeställningar väntas tas upp i februari.

 

Att fånga VR-verklighet på bild är en vetenskap i sig, och bland de många nya kameratillverkare som hakat på trenden märks snygga Panono 360, en boll full av kameror som kan sättas på en pinne. Priset ligger på närmare 14 000 kronor, men stativpinnen kostar å andra sidan bara 420 kronor.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Solcellerna sänkte föreningens elnota med 200.000 kronor

Renovering av tak och balkonger, relining av stammar och nya solceller på sex fastigheter. BRF Högalid i Trelleborg har genomfört minst sagt omfattande renoveringar de senaste åren. Till sin hjälp har de haft Riksbyggens ombyggnadstjänst.

– Det har varit en förutsättning för att få allt det här i mål, säger föreningens ordförande Björn Lindsjö.

EXTERN LÄNK: Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa till med underhåll eller renovering i bostadsrättsföreningen 

Få personer är nog lika insatta i sin bostadsrättsförening som Björn Lindsjö är. Ända sedan 1977 har han varit ordförande i BRF Högalid i Trelleborg. De senaste åren har varit särskilt händelserika för de sex huskropparna och de sammanlagt 153 lägenheterna.

– Vi har genomfört renoveringar för 65 miljoner kronor sedan 2017. En del av det har vi finansierat från vår kassa och andra delar har finansierats via lån, vilket var möjligt eftersom föreningen var väldigt lågt belånad tidigare, förklarar Björn Lindsjö.

BRF Högalid anlitar Riksbyggen för både sin tekniska och ekonomiska förvaltning, och dessa renoveringar kom därför inte som en överraskning. De var i stället en del av den långsiktiga underhållsplanen, där styrelsen tillsammans med Riksbyggen sett över både renoveringsbehoven och de ekonomiska förutsättningarna.

1,3 gigawattimmar solcellsel

– Tack vare den långsiktiga planeringen har vi kunnat göra alla dessa investeringar utan att chockhöja avgifterna. Det senaste året höjde vi till exempel bara avgifterna med fem procent trots det högre ränteläget, och det är vi väldigt nöjda med.

Ännu en anledning till de lindriga höjningarna ligger i installationen av solceller på föreningens tak. Sedan 2019 har de solcellerna producerat nästan 1,3 gigawattimmar el. Med tanke på elpriserna de senaste åren – inte minst i Skåne – har den egna elproduktionen gjort stor skillnad.

– Det första året efter installationen sänkte vi våra elräkningar med 200.000 kronor. Sedan dess har elpriserna stigit, så besparingen är troligen ännu större nu. Dessutom har vi sparat in klimatutsläpp motsvarande 498 ton koldioxid eller 14.000 planterade träd, säger Björn Lindsjö.

Att genomföra den här typen av omfattande renoveringar ställer stora krav på en styrelse. Därför tog BRF Högalid in hjälp i form av Riksbyggens ombyggnadstjänst. Den innebär att Riksbyggen hanterar hela processen, vilket gör att BRF Högalid har kunnat genomföra en rad förbättringar men bara behövt ha en enda kontakt för de olika åtgärderna. Därmed har styrelsen sluppit arbetet med att koordinera och samordna olika entreprenörer.

– Riksbyggen hjälper oss med alla underlag och rambeskrivningar, och det är de som upphandlar entreprenaden och sköter alla kontakter. Vi i styrelsen har träffat våra kontaktpersoner på Riksbyggen i och med regelbundna byggmöten för att gå igenom framstegen – men i övrigt hanterar de arbetet.

Fast pris på hela projektet

När bostadsrättsföreningar anlitar Riksbyggen får de också ett fast pris på hela projektet, det kan alltså aldrig bli dyrare för föreningen än planerat.

– Det är så klart oerhört värdefullt för en långsiktigt hållbar ekonomi. När vi skulle sätta upp solcellerna visade det sig till exempel att alternativet vi valt inte längre fanns i lager. I stället fick vi välja en dyrare modell, och den extra kostnaden stod då Riksbyggen för, säger Björn Lindsjö.

Björn Lindsjö är BRF Högalids ordförande.
Björn Lindsjö är BRF Högalids ordförande.

Riksbyggen tar så klart betalt för att hantera renoveringsprojekten. Men enligt Björn Lindsjö så är det en kostnad som föreningen sparar in på flera olika sätt.

– Ja, för det första slapp vi en extra kostnad om 600 000 kronor för de dyrare solcellerna. Men Riksbyggen är dessutom en mycket bättre upphandlare än vi skulle ha varit, och jag är övertygad om att det gjort skillnad på priset. Sist men inte minst står de också för garantin på arbetet.

Just den sista delen kan vara särskilt viktig på en skakig byggmarknad där mindre entreprenörer har ökad risk att gå i konkurs eller få ekonomiska problem. I Riksbyggens ombyggnadstjänst så ingår alltså garanti på arbetet.

– Skulle något hända så vänder vi oss helt enkelt till Riksbyggen själva, som avhjälper problemen. Det är så klart en oerhörd trygghet för oss som förening, utöver att det minskar risken för obehagliga överraskningar, säger Björn Lindsjö.

EXTERN LÄNK: Läs mer om hur er bostadsrättsförening kan investera i solceller

EXTERN LÄNK: Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning – hitta din ort 

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera