Hoppa till innehållet

Vinodling en strålande idé för Fukushima

Fem år efter katastrofen kämpar nordöstra Japan fortfarande med återhämtningen. En vingård är det senaste försöket att locka tillbaka turisterna.

Personal vid tankar för radioaktivt vatten vid Fukushimas kärnkraftverk.
Personal vid tankar för radioaktivt vatten vid Fukushimas kärnkraftverk.Foto: AP

I mars 2011 svepte en trippelkatastrof över nordöstra Japan. En kraftig jordbävning utlöste en tsumani som inte bara skapade förödelse längs kusten utan också en av de allvarligaste kärnkraftsolyckorna i historien.

Närmare 20.000 människor omkom i katastrofen och cirka 150.000 fick tvångsevakueras när strålningen från härdsmältan i Fukushima gjordes deras hem obeboeliga.

Japans regering har satsat hundratals miljarder på att bygga upp den hårt drabbade regionen som ändå inte återhämtat sig ekonomiskt.

Nu finns en förhoppning att katastrofområdet ska bli förknippat med vinproduktion, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Vintillverkaren Akiu startade i slutet av 2015 med stöd från Mitsubishis katastroffond en vingård bara 5 mil utanför Fukushima och 1,5 mil från staden Natori som slogs sönder av nio meter höga tsunamivågor.

Visserligen saknas både rätt klimat och jordmån för att för odling av vindruvor, men det uppvägs av entusiasm och att Japan upplever en vinboom med ett växande sug efter lokala viner. Vinförsäljningen i Japan har ökat med 35 procent på fem år, och i dag finns det flera stora producenter av japanska viner.

Vingården Akiu blir en liten spelare men ska i höst börja skörda sina första pinot gris- och merlotdruvor.

Förhoppningen är också att locka turister till de tre glesbygdslänen i norr.

"Om du skapar en vingård finns det en dominoeffekt. Besökare kommer hit och stödjer det lokala näringslivet”, säger Chikafusa Mohri, mannen bakom vingården Akiu till Bloomberg.

Akiu är också ett turistmål, berömt för sina varma källor. Men det är flest äldre turister som kommer och badar och strömmen av besökare bara krymper. I maj blir det dock mer fart när G7-länderna ska hålla ett ministermöte i Akiu.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera