Hoppa till innehållet

»Vi måste lära oss av tidigare misstag«

De närmaste 50 åren kommer att bli de viktigaste i historien och avgöra planetens framtid.
Det var professor Johan Rockströms huvudbudskap när Eat Stockholm Food Forum öppnade på måndagen.

NYA SAMARBETEN. Gunhild Stordalen tog initiativet till Eat. Hon är glad över att Eat har bidragit till en ökad förståelse för att världen måste ställa om till ett hållbart matsystem om Parisavtalet och FN:s hållbarhetsmål ska kunna nås.
NYA SAMARBETEN. Gunhild Stordalen tog initiativet till Eat. Hon är glad över att Eat har bidragit till en ökad förståelse för att världen måste ställa om till ett hållbart matsystem om Parisavtalet och FN:s hållbarhetsmål ska kunna nås.Foto: Amanda Lindgren (Di)

”Vi har sjabblat till det, och kämpar mot tiden. Vi står inför en brytpunkt och det ligger på våra axlar att lära oss av tidigare misstag”, sade Johan Rockström i sitt öppningstal ”State of the union”.

Tillsammans med Gunhild Stordalen – båda krönikörer i Dagens industri – är han grundare av Eat foundation, som syftar till att ta fram lösningar på utmaningarna som klimatet, hållbar utveckling och hälsa har gemensamma.

Det som från början var tänkt som ett lunchmöte har på fyra år vuxit till ett globalt forum. Mer än 500 gäster besöker i år Stockholmskonferensen, där över 80 olika föredragshållare deltar från 46 olika länder under två dagar. Bland annat deltog kronprinsessan Victoria under måndagens seminarier.

”Vi vet bättre. Nu är det dags att göra bättre”, sade kronprinsessan Victoria då, som talade om utarmningen av haven, och liknade haven vid ett gigantiskt kylskåp som successivt töms på mat och i stället fylls med kemiskt avfall och plast.

Årets tema är ”Food can fix it”, med innebörden att en omställning till ett hållbart matsystem är nyckeln till flera andra utmaningar, däribland klimatgasutsläpp.

Eat är Gunhild Stordalens idé från början, och hon gläds åt att Eat har bidragit till en ökad förståelse för att världen måste ställa om till ett hållbart matsystem om Parisavtalet och FN:s hållbarhetsmål ska kunna nås.

Ett mycket konkret resultat från Eat är samarbetet med den välrenommerade medicinska tidskriften The Lancet.

”Tillsammans har vi samlat 20 världsledande forskare för att sammanställa kunskapen om sambanden mellan mat, hälsa och miljö, och förhoppningsvis ge de första svaren på 2-gradersmålets motsvarighet för matsystemet. Det kommer att bli ett viktigt verktyg för beslutsfattare framöver”, säger Gunhild Stordalen.

De första resultaten presenteras våren 2018 i en specialutgåva av medicintidskriften The Lancet.

I oktober i år hålls den första regionala Eat-konferensen, där indonesiska Jakarta står värd för Asien-Stillahavsregionen.

Vilken av programpunkterna blir årets höjdpunkt?

”Från Silicon Valley, där matteknologi är det allra hetaste, kommer Uma Valeti från Memphis Meat som producerar köttbullar i ett laboratorium, och Caleb Harper från MIT använder matdatorer för att skapa autentiska växtförhållanden för alla typer av plantor inomhus. Från finansvärlden kommer Jeremy Coller, som pratar om investeringsrisker och möjligheter, inte minst i den konventionella köttindustrin.”

Hur reagerade du på president Trumps beslut att USA ska lämna Parisavtalet? Hur påverkar det Eats hjärtefrågor?

”För mig är detta ännu ett tragiskt exempel på utfallet av beslut baserade på alternativa fakta och fejkade nyheter. Samtidigt har jag aldrig känt mig mer optimistisk över att det kommer att lösa sig: på många ställen är förnyelsebar energi redan ett konkurrenskraftigt alternativ till fossilt bränsle, och det är inspirerande att se hur land som Kina och Indien, små och stora städer, och internationella företag nu rustar upp i klimatkampen. Eftersom matproduktion i dag är den enskilt största bidragaren till klimatgasutsläpp blir arbetet med Eat desto viktigare efter Trumps avhopp”, säger Gunhild Stordalen.

Redan på måndagsförmiddagen talade flera föredragshållare om avhoppet och möjligheten till en Trumpeffekt, där resten av världen reagerar kraftigare som motvikt. Men till slut uppmanade moderator Jeremy Oppenheim halvt på skämt, halvt på allvar, samtliga deltagare att sluta diskutera utträdet och inte ens nämna Donald Trumps namn.

”Vi behöver bara köra på med det vi behöver göra. Att prata om den där individen spär bara på narcissismen, det är exakt det han vill”, sa han.

Under tvådagarskonferensen med mat och hållbarhet i fokus serveras stora mängder mat till föredragshållare och delegater.

Vad serverar ni för mat under Eat och hur tänker ni kring maten?

”Ska vi klara att skapa förändring på global skala måste sunda och hållbara alternativ inte bara bli rimliga och lätt tillgängliga, utan också smaka och se fantastiska ut. Maten vi serverar är bokstavligen ”walk the Eat talk”. Lunchmenyn är ett resultat av en tävling bland alla kockarna inom Nordic Choice om att komponera den bästa menyn baserat på Eats principer om sund, hållbar och god mat.”

Årets vinnare, Emine Elmani som är kocklärling på Clarion Copenhagen Airport Hotel, skapade måndagens lunchmeny bestående av marinerad, persiljetäckt torsk med variationer av blomkål som tillbehör.

”Valet är baserat på en kombination av råvaror med minsta möjliga förbrukning av den resurs hon själv anser mest värdefull – vatten”, säger Gunhild Stordalen.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera