Hoppa till innehållet

Växande marknad

Warbro Kvarns mjöl efterfrågas av de absolut bästa bagarna. Nu intar de bryggerimarknaden med kultursorter av malt.

SKÖRDETID. Thomas, Hanna och Kerstin Björklund på Warbro Kvarn i Södermanland vittnar om hur marknaden för så kallade kulturgrödor växer.
SKÖRDETID. Thomas, Hanna och Kerstin Björklund på Warbro Kvarn i Södermanland vittnar om hur marknaden för så kallade kulturgrödor växer.Foto: Foto: Oskar Omne

De senaste årens trender inom mat har fått allt fler marknader att skifta fokus från kvantitet till kvalitet. Den svenska mjölmarknaden är inget undantag och Warbro Kvarn var först på fastlandet med den äldre kultursorten dinkel.

”Sedan 2003 har vi förädlat flera kulturgrödor, som ger mindre skördar med mer unika egenskaper, till bland annat mjöl och flingor. Eftersom vi var tidiga i branschen tog vi snabbt marknadsandelar och i dag tar vi fram drygt 500 ton spannmålsprodukter per år. Vi odlar inget, utan köper in skörd från kontraktsodlare”, säger Kerstin Björklund, grundare, ägare och vd för Warbro Kvarn.

Den totala produktionen omfattar kultursorterna dinkel, nakenhavre, naket korn, enkorn, emmer och de moderna sädesslagen vete och råg. Jämfört med andra producenter är det ett brett utbud och i dag är Warbro Kvarn en av Sveriges största producenter av kulturgrödor.

”Det finns fyra mindre aktörer på den svenska marknaden, men vi konkurrerar även med de större producenterna, som Saltå Kvarn, eftersom vi finns mot konsument”, säger Kerstin Björklund.

Warbro Kvarn klev in på den svenska mjölmarknaden när de mindre bagerierna blev allt fler. Och det var helt rätt tillfälle, enligt Kerstin Björklund.

”Till en början räckte det med att vara liten och ha en stenugn, men till slut behövde bagerierna nischa sig på mjöl för att vara unika.”

Det som fascinerar med de äldre sorterna är att de kräver mer av bagaren och har mer avancerade egenskaper jämfört med de moderna.

”Att baka med exempelvis enkorn tar flera timmar. Degen, som jäser på ett annat sätt, blir nästan orange och luktar nytorkat hö”, säger Kersin Björklund

”Några av dagens kunder är lyxrestaurangen Gastrologik och bagaren Sébastien Boudet, som älskar enkorn.”

För fyra år sedan flyttades produktionen från Warbro Kvarn till Linds Gård, där familjen bor, och i samband med flytten investerade de i två nya kvarnar.

”Då började grossisterna tro på oss och utvecklingen har gått spikrakt uppåt. Att vara kvar i den gamla kvarnen var inget alternativ. Vi tänkte att antingen lägger vi ned eller så flyttar vi”, säger Kerstin Björklund.

Flytten och investeringarna har gjort att Warbro Kvarn har kapacitet att öka produktionen av spannmål med 100 procent. Omsättningen, som under 2015 uppgick till 4,8 miljoner kronor, har ökat varje år, men inte i samma raska takt som produktionen.

”Det beror på investeringarna som produktionen har krävt för att vi ska kunna växa”, säger Hanna Björklund, ägare av Warbro Kvarn.

Som ett komplement till produktionen av spannmålsprodukter kommer Warbro Kvarn att börja producera malt på gamla kultursorter.

”Vi har precis investerat i en maltmaskin för drygt 7 Mkr och väntas komma i gång med produktionen under nästa år. Då blir vi först i Sverige med att ha en mindre helautomatiserad anläggning för maltproduktion och vi planerar ett brett utbud”, säger Kerstin Björklund.

Familjen kommer att väcka liv i maltsorter från 1930- och 40-talen som inte längre finns på marknaden.

”Vi kommer bland annat att erbjuda den tidigare utdöda sorten Balder som har kallats för världens bästa malt”, säger Thomas Björklund, ägare och produktionsansvarig på Warbro Kvarn.

Målsättningen är att producera tio ton malt i veckan och jämfört med spannmålsproduktionen är det en vinnande affär, enligt Kerstin Björklund.

”Vi kommer att få högre marginal på maltet än på mjölet av den enkla anledningen att folk är beredda att betala mer för en flaska öl än för en limpa.”

Förutsättningarna på marknaden gjorde det enkelt att få in externt kapital till det nya affärsområdet och för drygt en månad sedan tillkom nya delägare.

”Familjen äger fortfarande 50 procent, men den resterande hälften har precis sålts till vänner och fem affärsänglar som vi har kommit i kontakt med genom nätverket Sörmlandsnästet”, säger Kerstin Björklund.

”När vi berättade om satsningen på malt var det många som blev otroligt glada och ville investera.”

Bryggerimarknaden växer och sedan många år har flera bryggerier efterfrågat malt från Warbro Kvarn.

”Nu är vi redo och ser redan att bryggerierna vill specialisera sig på malt, precis som bagerierna gjorde med vårt mjöl för över tio år sedan.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera