Hoppa till innehållet

Urdåligt för schweiziska klockjättarna

Det råder fortsatt bistra tider för schweiziska klocktillverkare vars export i januari backade för sjunde månaden i rad. Bakom tappet låg en kraftigt sjunkande efterfrågan i Hongkong och USA.

Breitlingklocka.
Breitlingklocka.Foto: AP

De schweiziska klocktillverkarna har det fortsatt tungt i spåren av fallande börser och ekonomisk oro. I januari landade landets klockexport på 12,8 miljarder kronor vilket var ett tapp på 7,9 procent jämfört med januari 2015.

Klockexporten drabbades hårt av att den schweiziska centralbanken i januari 2015 släppte francens växelkurstak mot euron. Åtgärden resulterade i att francen stärktes kraftigt och klockmakarnas produktionskostnader sköt i höjden.

Som lök på laxen har efterfrågan dessutom sjunkit rejält på nyckelmarknaderna Kina och USA. Exporten till Hongkong backade med 33,1 procent i januari medan exporten till Kina backade med beskedligare 1,9 procent. Exporten till USA backade i sin tur med 13,7 procent.

Den japanska marknaden visade dock styrka och exporten till soluppgångens land steg med 35,8 procent jämfört med januari 2015.

Under 2015 backade exporten med 3,3 procent vilket var första gången sedan 2009 som klockexporten backade på årsbasis.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera