Hoppa till innehållet

Tv-program i 360 grader

Tekniken för virtual reality för spel och underhållning utvecklas i rasande takt. Som första svenska tv-kanal hoppar TV4 på tåget och sänder till hösten en ny tv-serie inspelad i 360 grader.

VIRTUAL REALITY PÅ HÖG NIVÅ. Pär Lernström har sex stycken Goprokameror monterade på huvudet och ytterligare sex stycken på ställningen fäst på kroppen.
VIRTUAL REALITY PÅ HÖG NIVÅ. Pär Lernström har sex stycken Goprokameror monterade på huvudet och ytterligare sex stycken på ställningen fäst på kroppen.Foto: Joey Abrait

På en explosiv marknad av ny teknik för virtual reality, VR, försöker nu de traditionella mediebolagen prova sig fram hur de ska ta sin del av kakan. För spelvärlden är VR väletablerat, här tävlar företagen om att snabbast få fram den bästa och billigaste tekniken.

Headsetet Oculus Rift startade tack vara en Kickstarter-kampanj så sent som 2012, då grundarna drog in 2,5 miljoner dollar på en månad. Två år senare köpte Facebook Oculus Rift för enorma två miljarder dollar. Nu finns en uppsjö av olika tekniklösningar, Oculus har till exempel skapat Gear VR som går att kombinera med alla Samsung Galaxymobiler med ett pris på bara drygt tusenlappen. Google cardboard, Playstation VR och det mer avancerade HTC Vive är alla på marknaden.

Att få känslan av att kliva in i olika fantastiska scenarios är en gränslös marknad för all sorts underhållning. Nu satsar TV4 på en tv-serie helt filmad i 360 grader.

”Tanken är helt enkelt att tittaren ska få vara med om upplevelser utöver det vanliga”, säger programledaren Pär Lernström.

Hans produktionsbolag Oh-deer står bakom idén till serien ”Veckans 360”. TV4 har tidigare testat att använda tekniken för ”Idol”, ”Så mycket bättre” och under sändningar från Stockholm Open. ”Veckans 360” är dock ett renodlat VR-format. Pär Lernström ska testa 15 olika extrema upplevelser, som att flyga helikopter, möta vilda djur, spela proffshockey och klättra på höga höjder.

Tittaren ska få ta del av detta med 360 graders vinkel, genom antingen att titta på mobil, dator eller ett VR-headset. Programmet kommer att sändas på de kanaler som har 360-funktionen, som genom TV4:s Youtubekanal och Facebooksida.

”Det här är ett seriöst VR-projekt med hög ambition. TV4 har ju gjort flera mindre insatser, men det här kommer att bli spektakulärt”, säger Pär Lernström.

Serien kommer att spelas in antingen med uppriggad kamera som filmar Pär Lernströms reaktioner och omgivningen, eller en kamera på en annan person som får fungera som levande stativ. Programmet klipps sedan inte på traditionellt sätt, utan händelsen filmas komprimerad och klar.

”Det är det svåra, att leva ut hela scenariot utan klipp. Det är ett nytt sätt att göra underhållning och är svårt när man är van vid att kunna redigera mera i efterhand. Vi kommer att få lära oss vartefter de här kommande månaderna vad som funkar”, säger Pär Lernström.

Tittaren kan sedan styra över vad han eller hon tittar på.

”Det är hela poängen, med tekniken och projektet, att tittaren ska styra själv. Längre fram kanske vi kan göra det med interaktivt, kanske sända live. Det finns olika vägar att gå. Men i det här formatet görs det bandat och tittaren får välja eget fokus i 360-miljön”, fortsätter han.

Planen är att ”Veckans 360” ska sändas i 15 avsnitt till hösten. Längd på avsnitten avgörs av innehållet, men ungefär tre till tio minuter. Ett fallskärmshopp får exempelvis ta några minuter uppladdning, sedan hoppet och en stund efterspel.

Finns det publik för den här sortens program?
”Det vet vi inte, det är det ingen som gör. Det finns absolut en hunger efter VR, men hur och vad vi ska göra blir något av ett experiment i början. Det viktiga är att innehållet blir bra. Det finns en risk att man just nu fokuserar så mycket på teknik och plattformar att man glömmer att innehållet ändå är det viktigaste”, säger Pär Lernström.

Har ni några förebilder?
”Det finns inte många, de mesta VR-sändningar görs i projektform, som flera konserter som har sänts i 360 grader. Jag tror att det handlar om att lära sig att göra tv på ett helt nytt sätt, relevant med den nya tekniken.”

Vad är största lockelsen med VR?
”Att få kliva in i rum och händelser som man inte har tillgång till annars och uppleva dem på ett närmare och annorlunda sätt. VR låter som att det handlar främst om teknik, men egentligen är det en känslomässig upplevelse.”

Innehåll från AudiAnnons

Tekniken som ger nya bilen ett försprång

Räckvidd på 623 kilometer och en verklighet där varje bromstillfälle omvandlas till energi – tack vare smart regenerativ bromsning.

Tekniken bakom den nya generationens elbilar som bidrar till längre körsträckor genom att återvinna och ladda batteriet banar ny väg i fordonsbranschen.

Extern länk: Elektrifiering på nästa nivå – Audis nya premium-SUV

Audi Q6 e-tron markerar starten på en ny era för elbilar, där effektivitet och lång räckvidd går hand i hand.

Den nya modellen från det tyska premiummärket är utrustad med ett litiumjonbatteri på 100 kWh (94,9 netto) och erbjuder en körsträcka på upp till 623 kilometer.

– Genom att använda vår erfarenhet har vi förbättrat både batteriet och drivsystemet för längre räckvidd. De nya egenutvecklade motorerna är ännu mer effektiva med ny teknik som hårnålslindning och torrsumpsmörjning, säger Alexander Garcin, chef för produktavdelningen på Audi.

Batteriet är utrustat med ett avancerat system som reglerar temperaturen, vilket säkerställer att det hålls kylt eller uppvärmt under färden. Allt för att batteriet ska kunna fungera optimalt.

– Under en resa kan batteriet förkonditioneras om laddstation valts via ruttplaneraren eller val i navigationssystemet.

Ny laddteknik

Audi Q6 e-trons 800-voltsteknik med en laddeffekt på 270 kW möjliggör snabbladdning där upp till 255 kilometer räckvidd kan uppnås på bara tio minuter vid en HPC-laddningsstation. Dessutom stiger laddningsnivån från tio till 80 procent på ungefär 21 minuter.

Med 400-volts laddare kan Q6 e-tron använda bankladdning för att dela och snabbladda batteriet. 800-voltsbatteriet delas då automatiskt upp i två batterier med samma spänning som sedan kan laddas parallellt med upp till 135 kW. Beroende på laddningsnivå utjämnas först båda batterihalvorna och laddas sedan samtidigt.

För att laddningen ska vara så smidig som möjligt ingår ett pro-abonnemang i Audis laddningstjänst Audi charging under det första året.

– Det ger access till mer än 660 000 laddpunkter i 29 länder via laddkortet eller myAudi-appen. Vid exempelvis Ionity går det även att ladda genom att direkt genom att ansluta kabeln via Plug & Charge – förutsatt att man har ett Audi charging-abonnemang, berättar Alexander Garcin.

Energi som omvandlas

Audi Q6 e-tron utnyttjar ett avancerat regenereringssystem som ökar effektiviteten och räckvidden.

– Vid de flesta inbromsningarna återanvänds energin tack vare systemet, och energin går direkt tillbaka till batteriet istället för att de fysiska bromsarna används. Under ideala förhållanden kan så mycket som 220 kW återvinnas.

Föraren i Q6 e-tron har möjlighet att välja mellan olika lägen, beroende på preferenser: antingen en traditionell setup med inbromsning via bromspedalen som möjliggör frirullning för optimal effektivitet eller en one-pedal-funktion om så önskas.

– Oavsett vilket läge som används återladdas batteriet i de flesta inbromsningarna.

Cirkulärt kretslopp

Audis devis är ”Vorsprung durch teknik” (försprång genom teknik), och enligt Alexander Garcin pekar mycket mot att utvecklingen i framtiden går snabbt framåt med ännu effektivare batteriteknik.

– Vi investerar också stora resurser för att på sikt återvinna det mesta av batterierna för att skapa cirkulära kretslopp, avslutar Alexander Garcin.

Extern länk: Kraftfullt utseende, dynamiska proportioner och imponerande köregenskaper – här är nya Audi Q6 e-tron 

 

Mer från Audi

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Audi och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera