Hoppa till innehållet

Trovärdig intrig i Wall Street-film

För första gången sedan 1980-talsklassikern ”Working girl” intar kvinnor huvudrollerna i en storfilm om livet på Wall Street. En tung skara kvinnliga filmskapare står bakom satsningen ”Equity”, som har svensk biopremiär i morgon, och som sedan ska bli en tv-serie.

MOTIGT PÅ MANHATTAN. Alysia Reiner, Anna Gunn och Sarah Megan Thomas spelar huvudrollerna i ”Equity”, som har Sverigepremiär i morgon fredag.
MOTIGT PÅ MANHATTAN. Alysia Reiner, Anna Gunn och Sarah Megan Thomas spelar huvudrollerna i ”Equity”, som har Sverigepremiär i morgon fredag.Foto: Foto: Robin Holland

”För mig är det enkla svaret: Jag gillar pengar.”

Orden är Naomi Bishops, en hård karaktär med en hög position på Wall Street, och huvudperson i filmen ”Equity”. Hon spelas av Anna Gunn, känd från tv-serien ”Breaking bad”.

”Jag skäms inte för att det äntligen är acceptabelt för kvinnor att tala om framgång”, säger hon i filmen.

Karaktären Naomi Bishop räds inte att säga att hon gillar pengar. Hon har skippat familjebildandet och dessutom är hon inte supersnäll mot sin assistent.

Faktum är att ”Equity”, som har premiär på svenska biografer i morgon fredag, är en mycket mörk skildring av arbetet bakom en börsnotering.

Efter några flygbilder över södra Manhattan målas bilden av en driftig men kantig affärskvinna, som snart kommer att upptäcka skavanker i det företag hon måste ta till börsen.

Samtidigt måste nämnda notering förstås ske under allmänt bejublade former.

Assistenten i fråga måste först mörka sin graviditet, och antyds sedan gå till sängs med det blivande börsbolagets grundare.

Lägg till det en kvinnlig utredare som nosar i kulisserna – men som samtidigt blir alltmer nyfiken på hur det är att tjäna mer pengar än vad en statsanställd gör – och scenen är satt för en smutsig uppgörelse. Innan filmen är slut har rollerna kastats om.

Intrigerna är dock något av en bisak i filmen, och det är kanske också det faktum att de tre ledande rollerna spelas av kvinnor.

Bakom kulisserna finns också en kvinnlig laguppställning, ledd av producenterna Sarah Megan Thomas och Alysia Reiner – som båda spelar bärande roller i filmen.

Filmen är även skriven och regisserad av kvinnor och kommer snart att göras om till en tv-serie av en annan kvinna i den amerikanska kanalen ABC:s regi.

Filmen är förvisso ingen ”Working girl”. I den legendariska 1980-talsrullen spelar Melanie Griffith en ung bankanställd som tvingas klättra över både klass- och könsgränser, samt över en ondsint men lysande Sigourney Weaver.

Men för den som är nyfiken på livet på Wall Street är det här en hygglig upplevelse, som bjuder på många spännande inblickar i spelet bakom en börsnotering eller hierarkin på en investmentbank.

De moraliska motsättningar som flera av karaktärerna brottas med är både trovärdiga och stundtals omtumlande.

Anna Gunn axlar en mindre elegant, men kanske mer trovärdig, variant av Sigourney Weavers sidenkappa.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera