Hoppa till innehållet

Tradition receptet för Årets kock

Restaurang Lilla Ego i Stockholm har nu tre vinnare av Årets kock i köket.
Årets kock 2016 är nämligen Jimmi Eriksson, en av tre kockar från Lilla Ego som var i final.

VINNARE. Jimmi Eriksson tog hem guldmedaljen i Årets kock 2016. Tävlingen gäller som svenskt mästerskap i professionell matlagning.
VINNARE. Jimmi Eriksson tog hem guldmedaljen i Årets kock 2016. Tävlingen gäller som svenskt mästerskap i professionell matlagning.Foto: fredrik Sandberg

Krögarna och kockarna Tom Sjöstedt (vinnare av Årets kock 2008) och Daniel Räms (vinnare 2013) var de första som stormade fram på scenen för att gratulera.

Med tre av åtta finalister var chanserna goda att vinnaren skulle komma från Lilla Ego, men Tom Sjöstedt försökte innan finalen var avgjord att tona ned förväntningarna. Tom Sjöstedt sa till DI att han i bästa fall hoppades på en pallplats.

Och han fick rätt.

”Det var ju rätt pallplats i alla fall!”, sa en jublande glad Jimmi Eriksson med Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld kring halsen.

Krögarparet Daniel Räms och Tom Sjöstedt har coachat krogens tre finalister.

”De har varit till otroligt mycket hjälp. Jag har jobbat på Lilla Ego i tre år, ända sedan de öppnade. De har gett mig all backning sedan dag ett på jobbet”, säger Jimmi Eriksson.

Jimmi Eriksson är 28 år och har varit i semifinal tre gånger. Det här var hans första final. Att möta två av sina arbetskamrater i final var förstås lite speciellt.

”Vi har hållit på och tränat och stöttat varandra i ett halvår. Men den senaste månaden har man hållit sig lite mer för sig själv.”

Juryns motivering lyder:

”Med rötterna i den svenska traditionen men i ett nutida utförande.”

Silvermedaljen gick till Johan Backeus på matlagningsstudion Aveqia i Stockholm. På tredje plats kom David Lundqvist, Gute Grill och Bar, Stockholm.

Alla åtta tävlande i finalen var manliga kockar, men det kanske finns hopp om att få se fler kvinnor framöver. Priset som bästa assistent till finalkockarna, commis på fackspråk, gick nämligen till Signe Åberg.

Dessutom prisades en av Sveriges bästa unga kvinnliga kockar, Lina Ahlin, som fick Karin Franssons mentorpris. Lina Ahlin utsågs förra året till Rising star av den svenska krogguiden White Guide och fick som pris praktisera hos Massimo Bottura på trestjärniga Osteria Francescana i Modena i Italien. Hon har jobbat på Gastrologik, Fäviken Magasinet, Restaurant Frantzén och är nu kock på nystartade Agrikultur.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera