Hoppa till innehållet

Tog västern till Boden

Planen var att bli lantbrukare. Men det blev  något helt annat. I sommar firar delägaren Jonas Lundström 20-årsjubileum med sitt Western Farm, och den egna presenten till verksamheten är att satsa ännu större för framtiden.

STADENS MAN. Jonas Lundström grundade den fiktiva västernstaden Shadow creek 1996. Sedan dess har projektet växt med boende, shower och företagsaktiviteter.
STADENS MAN. Jonas Lundström grundade den fiktiva västernstaden Shadow creek 1996. Sedan dess har projektet växt med boende, shower och företagsaktiviteter.Foto: Foto: Amanda Lindgren

Vi befinner oss i västernstaden Shadow creek. Året är 1879, och sheriffen Charles har fullt upp med att hålla ordning på de övriga medborgarna i denna händelserika ort.

”Jag är med och skriver alla manus. Vi gör det en gång om året, på våren. Då sätter vi alla shower inför sommaren”, säger Jonas Lundström.

Nöjesparken Western Farm strax utanför Boden satsar mycket på skådespel och de speciella karaktärerna som återkommer år efter år.

Bland de uppbyggda kulisserna utspelar sig alla möjliga draman, samtidigt som besökarna erbjuds såväl guldvaskning som turer med häst och vagn samt kamelskådning.

Jonas Lundström är grundare och driver i dag anläggningen tillsammans med delägaren Joel Andersson.

Allt började under gymnasietiden, då Jonas Lundström gick på lantbruksskola.

”Vi hade jord- och skogsbruk hemma, och tanken var väl att jag skulle ta över det en dag.”

Men i skolan började han testa ridning tillsammans med skolkamraten Roger Laestadius. Det blev mer och mer, och när en gammal ridskola blev till salu utanför Boden höll sig de två skolkamraterna framme.

Fastighetsbolaget Wiksténs köpte fastigheten, och Jonas Lundström och Roger Laestadius hyrde in sig och började driva verksamhet på platsen.

”Vi hade mycket idéer redan från början”, säger Jonas Lundström.

1996 startade allt, med mycket fokus på västernridningen och äventyrsverksamhet i skogarna runt den gamla ridskolan. Arkitekten Olle Metz anlitades för att ta fram ritningar med de gamla västernstäderna i Nordamerika som förebilder.

Verksamheten växte.

”Med tiden blev det allt större fokus på artister, shower och företagsaktiviteter. Volymerna ökade.”

Roger Laestadius valde så småningom att kliva av det dagliga jobbet med parken för att fokusera på sin kärnverksamhet med lantbruk och hästar, och sköta de delar i nöjesverksamheten som hade med hästarna att göra på konsultbasis.

Jonas Lundström växlade upp ytterligare, bland annat med julshower.

”I dag tror jag vi är störst i Norrland på julbord, vi säljer runt 10 000 biljetter till våra egenproducerade shower.”

Vi går ett varv i parken, som är full av besökare denna varma sommardag. En show pågår framför hotellet, och en stund senare rider två indianer förbi. Vi möter flera av karaktärerna som är ute och minglar runt, och i en av lokalerna pågår den populära artistskolan för barn.

Intill parken ligger en stugby, och här ska en större investering göras under de närmaste fyra åren. Visionen är att ha mellan 200 och 300 bäddar år 2020.

”Att vi satsar på bra boende beror på att vi ser effekterna av de investeringar vi gjort tidigare på stugorna. De används året om, både av sommarens parkgäster, konferensgäster och besökare till våra shower, julbord och andra arrangemang under resten av året. Under januari har vi många ryska turister här.”

Jonas Lundström driver i dag även en rad andra bolag, bland annat en konferensanläggning utanför Västerås, samt ett hotell och ett bussbolag i Boden.

För att klara av alla verksamheter som växte allt mer föreslog han en förändring till fastighetsägarna Wiksténs: att han själv tillsammans med en ny delägare skulle köpa hela Western Farm.

Så blev det, och i september förra året gick entreprenören Joel Andersson in i verksamheten. Han ansvarar bland annat för den dagliga driften på Western Farm, medan Jonas Lundström har en mer övergripande roll.

”Men vi är en liten organisation så vi gör ju allt. Man är med där det behövs.”

”Generationsväxlingen som vi fick här vid förändringen av ägarstrukturen  har gett otrolig kraft till verksamheten. Det exploderar just nu av idéer!”

Innehåll från Grant ThorntonAnnons

Bli en vinnare med nya reglerna: ”Möjlighet att förbättra affärsmodellen”

Henrik Johansson, vd, Grant Thornton.
Henrik Johansson, vd, Grant Thornton.

Tuffare krav – men framför allt en möjlighet för företagen att skapa nya affärer. Så ser Grant Thornton på de nya hållbarhetsreglerna.

– De företag som gör arbetet på rätt sätt kommer att hitta affärsmöjligheter som kan stärka bolaget rejält, säger Henrik Johansson, vd, Grant Thornton.

Snart blir det enklare att jämföra bolag med varandra. 

CSRD - Corporate Sustainability Reporting Directive - syftar till att skapa en enhetlig och transparent hållbarhetsrapportering inom EU. Detta innebär att all hållbarhetsinformation ska taggas digitalt och göras tillgänglig i en databas.

– CSRD är inte bara en rapporteringsstandard, det är en möjlighet för företag att genomlysa och förbättra sin affärsmodell, säger Henrik Johansson, vd på Grant Thornton.

Han konstaterar att CSRD har uppkommit ur insikten att vi använder jordens resurser på ett sätt som inte är hållbart, och att världen därför behöver tänka om. Här kan företagen vara med och göra skillnad samtidigt som de stärker sin egen konkurrenskraft.

– Utifrån det har man globalt valt lite olika vägar för att jobba med detta. I Europa gäller en regelbaserad ansats med CSRD-direktivet där lagstiftaren går in väldigt tydligt på vad man ska rapportera, varför och på vilket sätt.

Hur kommer detta att påverka entreprenörsbolagens vardag?

– De stora bolagen som träffas av reglerna först blir drivande i transformationen, men även medelstora och mindre entreprenörsbolag kommer att se vikten av att investera i hållbarhet. På tre till fem års sikt kommer CSRD att hjälpa till att sätta pris på omställningsarbetet, vilket blir en enorm fördel för de företag som redan påbörjat arbetet, säger Henrik Johansson.

Enligt CSRD ska all hållbarhetsinformation taggas digitalt. Den infon ska läggas in i en databas, där man som användare kan gå in och jämföra olika bolag ur ett hållbarhetsperspektiv.

– CSRD blir ett mer enhetligt och transparent sätt att rapportera än dagens metoder. Och när marknaden börjar prissätta det omställningsjobb företag gör, då finns någonting att investera mot. Jag tror att det är först då man kommer att se den stora förändringen.

Företag som tidigt och effektivt anammar CSRD kan komma att se att det leder till ökade marknadsandelar och en starkare position i konkurrensen, menar Henrik Johansson.

En central del av CSRD är den dubbla väsentlighetsanalysen som hjälper företag att identifiera och utvärdera risker och möjligheter i sin värdekedja.

– På ett väldigt metodiskt sätt hjälper den ditt företag att anpassa och utveckla affärsmodellen för att möta framtidens utmaningar.

– Om man går in i den dubbla väsentlighetsanalysen med ett öppet sinne och tittar på ”vad har vi för intressenter idag? Vad ställer de för krav idag och vad kommer de ställa för krav om fem år?” Och utifrån det så tittar man på sin värdekedja. Då kommer man att hitta sätt att dels utveckla affären, men också upptäcka risker i sin affärsmodell.

I den dubbla väsentlighetsanalysen är hela ESG-perspektivet centralt. Henrik Johansson konstaterar att det – beroende på verksamhet i bolaget – förstås är väldigt olika vilka av E (de miljömässiga nyckeltalen), S (de sociala) och G (företagets styrning, riskhantering och kvalitetsarbete) som hamnar mest i centrum för olika företag.

– För ett företag vars affärsidé bygger på att erbjuda medarbetarnas kompetens så är ju S-nyckeltalen otroligt viktiga. Sådant som rör till exempel jämställdhet, mångfald, arbetsförhållanden, stress och psykologisk trygghet.

Henrik Johansson trycker inte minst på jämställdhet som ett område där företagen kan göra skillnad.

I en kartläggning från Grant Thornton, gjord hösten 2023, granskades 156 svenska börsbolag. Den visade att 35 procent kvinnor satt i en bolagsstyrelse, och endast åtta procent kvinnor innehade ordförandeposten.

I Grant Thorntons Internationell Business Report som släpptes i mars 2024 konstaterades också att vi uppnår jämställdhet först år 2053 med nuvarande utvecklingstakt.

– Att ligga i framkant med sitt jämställdhetsarbete kan bli helt avgörande för att kunna rekrytera medarbetare och att få affärer, säger Henrik Johansson.

– Den dubbla väsentlighetsanalysen kommer hjälpa företagen att se var det finns möjlighet att skapa ett ännu större värde framöver.

Henrik Johansson tror att CSRD kommer att fungera som en viktig katalysator gällande framtidens företagande, och därigenom också göra stor skillnad även i det globala perspektivet.

– När företag och samhället gör strukturella förändringar, det är då det blir stora förändringar i slutändan.

Vad vet du om framtidens nyckeltal? 

 

Mer från Grant Thornton

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Grant Thornton och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera