Hoppa till innehållet

Tio svenska artister får chansen i Texas

Stjärnskottet Tove Lo har gjort det en gång. Punkrockbandet INVSN har gjort det flera gånger.

Nu ska Adée, Silvana Imam och Barack Obama göra det för första gången – uppträda på SXSW-festivalen i Austin, Texas.

DRAR TILL TEXAS. Grammisvinnaren Silvana Imam.
DRAR TILL TEXAS. Grammisvinnaren Silvana Imam.Foto: Foto: Joey Abrait

South by Southwest, SXSW, är världens största festival och internationella branschkonferens inom musik, film och interaktiva medier.

Megakonferensen hålls varje år i mars i delstaten Texas huvudstad Austin, vars slogan är ”Keep Austin weird”.

Enbart SXSW Music samlar över 2 000 artister inom pop, rock, metal, soul, electro och hiphop, och lockar 30 000 deltagare från hela världen.

SXSW firar i år 30 år och för första gången deltar landets sittande president. Barack Obama framträder på SXSW Interactive i dag den 11 mars och hans hustru Michelle Obama inviger SXSW Music den 16 mars med ett tal på temat ”Let girls learn”.

The Hives, garagerockbandet från Fagersta, intog Texasscenen redan 1999. I fjol gjorde Seinabo Sey, Tove Styrke och Tove Lo succé. I år får tio andra svenska artister visa vad de går för: Silvana Imam, Dolce, Adée, Ember Island, FEWS, Next Stop: Horizon, Summer Heart, Vulkano, Miike Snow och The Great Discord.

”Att bli inbjuden att spela på SXSW är det största som har hänt mig karriärmässigt”, säger Adée, 25-åriga Ida Olsson från Öland, låtskrivare, musikproducent och sångerska med hits som ”Circle of violence” och ”Woman”.

”Med en sådan här möjlighet står framtiden framför en. Det blir min tredje USA-turné men den första där jag får åka med mitt band, så jag vet att det kommer bli sjukt kul”, fortsätter hon.

Det svenska artisturvalet görs av SXSW Music, delvis i samarbete med Talent Coach och Studieförbundet Bilda. Artisterna får utöver resa och logi en rejäl dörröppnare, inte minst till den kommersiellt viktiga USA-marknaden.

”Eftersom många ser Sverige som en av världens ledande nationer inom populärmusik förväntas vi presentera nya förmågor”, säger Holger Carlsson på LW Productions, en av de drivande aktörerna.

Han betonar att mycket av det som har kommit att bli det svenska musikundret bottnar i studieförbundens såddverksamhet på gräsrotsnivå. Studieförbunden har tillsammans över 14 000 artister och band.

”I princip alla svenska framgångsrika band har, åtminstone tidigt i karriären, funnits med i något studieförbunds musikverksamhet”, säger Wilhelm Blixt, kultursamordnare på Studieförbundet Bilda.

”En viktig uppgift för oss är att göra musikverksamhet tillgänglig för så många som möjligt.”

Rapparen Silvana Imam, som i januari utsågs till årets artist på Grammisgalan, är laddad inför resan:

”SXSW betyder att jag är ett steg närmare mitt mål; att nå ut till hela världen. Att visa att språket inte är en barriär. Att förändra invanda strukturer. Jag är välsignad som får göra det här, och det är ändå 2016 och på tiden att någon visar var skåpet ska stå.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera