Hoppa till innehållet

Tidsenlig krog tar hem det äldsta priset

I kväll koras Årets affärkrog 2016. Prisutdelningen sker på Bobergs Matsal, som fick Di Weekends utmärkelse förra året. Bland gästerna märks kockar, krögare och näringslivsprofiler.

Björn Frantzén och Bobergs matsal fick utmärkelsen förra året.
Björn Frantzén och Bobergs matsal fick utmärkelsen förra året.Foto: Foto: Jack Mikrut

Årets affärskrog är Sveriges äldsta restaurangpris, det har delats ut av Dagens industri sedan 1983. Samma år började Di publicera krogtester varje vecka, då under namnet "Lunchguiden".

När Bobergs Matsal fick priset förra året var det ett slags tillbaka till rötterna. I kocken och krögaren Björn Frantzéns regi gjorde nämligen den traditionella affärskrogen comeback på NK i Stockholm, som till på köpet firade 100-årsjubileum då.

På Bobergs Matsal serveras bara lunch och även på så sätt anknöt utmärkelsen alltså till det ursprungliga krogtestandet med "Lunchguiden".

Det var tydligen en efterlängtad återkomst. Björn Frantzén konstaterar att konceptet affärslunch inte för evigt är förpassat till 1980-talets restauranghistoria. Det kan göras gångbart även i dag.

"Jag har aldrig sett så många kostymer på samma ställe. Det är kul att folk lägger både tid och pengar på en riktig affärslunch", säger Björn Frantzén.

När Björn Frantzén tog över restaurangverksamheterna på NK var den uttalade målsättningen att ta tillbaka affärslunchen i den då lite bedagade matsalen som funnits lika länge som varuhuset. Det lyckades.

"Det ultimata kvittot var att bli utnämnd till Årets affärskrog", säger Björn Frantzén.

"Det har betytt mycket för kundtillströmningen och för oss som arbetar här".

Det var under 1980-talet som börsen vaknade till liv och den så kallade yuppieeran inleddes. Det medförde ett uppsving för kroglivet där generöst tilltagna representationskonton gödde näringen. Det ökade uteätandet var också pådrivande för den gastronomiska utvecklingen.

Sedan dess har restaurangnäringen och gastronomin förändrats radikalt, men då som nu visar näringslivstoppar intresse för restaurangbranschen.

Eriks i Gamla stan, sedermera Pontus in the Green House, finansierades i stor utsträckning av Jan Stenbeck. I dag är Antonia Ax:son Johnson delägare i Björn Frantzéns restauranggrupp, som numera inkluderar en restaurang i Hongkong, och Sveriges mest omtalade restaurang ligger på finansmannen Patrik Brummers egendom Fäviken.

Fäviken Magasinet tillhör de få restauranger som fått 24 poäng i Di Weekends krogtester sedan förra Årets utdelning av Årets affärskrog. Ingen restaurang har uppnått maximala 25 poäng. Senast det inträffade var i maj 2015 när Daniel Berlin i Skåne-Tranås fick full pott.

Men Årets affärskrog handlar inte om vilken restaurang som får högst betyg. Den måste ha högt betyg, men stor vikt läggs vid faktorer som tillgänglighet, social miljö, och det som brukar kallas ambiance. Inte minst ska det vara en restaurangupplevelse som känns relevant och ligger i tiden.

Vilken krog som på bästa sätt erbjuder en sådan upplevelse i år avslöjas alltså i kväll, och intervju med vinnare går att läsa i fredagens Di Weekend.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera