Hoppa till innehållet

Tidsbrist bäddar för lyxlyor

Exklusiva konceptboenden byggs i en rasande fart i Stockholms innerstad. På Nybrogatan 19, ett av de senaste i raden, ligger konstnären Tony Craggs verk till grund för flera inredningsdetaljer.

KREATIV CHEF. Ulrika Arph-Thott leder det kreativa arbetet med lägenheterna.
KREATIV CHEF. Ulrika Arph-Thott leder det kreativa arbetet med lägenheterna.Foto: Foto: Jonas Eng

Sekelskifteshuset Nybrogatan 19 på Östermalm i Stockholm uppfördes i början av 1900-talet av läraren Sofi Almquist för att inrymma hennes samskola och lärarbostäder. Nu tar 49 exklusiva bostadsrättslägenheter form i de gamla lokalerna. Bakom projektet står Oscar Properties, som specialiserat sig på konceptboenden i drygt tio år.

”Vi ville skapa en våningskänsla, det har varit lite av ett ledord i det här projektet. Tittar man på hur borgarklassen levde vid sekelskiftet så var det mycket salonger, i dag lever vi snarare otroligt yteffektivt. Det här projektet är som en modern tolkning av det salongslivet och den värld man levde i då”, säger Ulrika Arph-Thott, kreativ chef på Oscar Properties.

Tanken är att husets uttryck som präglas av nyklassicism, nyrenässans och jugend ska bevaras, men nya balkonger kommer att byggas och fasaden flyttas ut mot norr för att frigöra mer yta. I det gårdshus som tillhör fastigheten kommer även två stora penthouse-lägenheter att byggas till.

Tidigare huserade kontor och den judiska skolan i byggnaden, skolan har nu flyttat längre in i gränden i nybyggda lokaler.

”Det här är gamla våningar som hade blivit illa omhändertagna, så här fanns det ganska givna parametrar på vad vi skulle göra. Vi fick mycket gratis när vi började planera utformningen, på grund av husets arv”, säger Ulrika Arph-Thott.

Och det finns tydliga likheter från skolsalarna från början av 1900-talet som Ulrika Arph-Thott visar bilder på. Listerna sitter högt upp på väggarna och både fönster och dörrar är höga. Ulrika Arph-Thott förklarar att de har ”gömt” många funktioner för att skapa ytterligare rymd i rummen, som att minimera antalet dörrknoppar, fälla in skåpen och gjort nisch i badrummen.

Som kreativ chef är Ulrika Arph-Thott, som är jurist i grunden, den som leder det kreativa arbetet och fungerar som en slags remissinstans för allt som har med gestaltning och produktkvalitet att göra.

I en av tamburerna i visningslägenheten på Nybrogatan 19 står skulpturen ”Inside Compass” av den brittiske konstnären Tony Cragg. Verket ska placeras i en av ingångarna till huset. Tony Craggs verk har varit utgångspunkten i utformningen av lägenheterna, och Oscar Properties gick i somras in som sponsorer för att ta hans skulpturutställning till Djurgården.

”Vi har följt Tony Cragg i över 15 år och var och besökte honom i hans skulpturpark och ateljé. Vi tittar alltid på konst, det är en av våra grundstenar i bolaget och vi får mycket inspiration därifrån.”

På vilket sätt kan man se Tony Cragg i lägenheterna?

”Vi har tittat på hur han använder sig av trä och rostfritt stål. Det var bland annat därför vi valde att gå ifrån mässing som alla kör med nu och tillbaka till det rostfria stålet i blandare och beslag till exempel. På samma sätt som han inte nöjer sig med första bästa trä när han gör en skulptur, så hade vi kanske 50 olika golvprover.”

Nybrogatan 19 är bara ett av många exklusiva konceptboenden som byggts i Stockholm under den senaste tiden. Andra exempel är Wallenstams Ture No8 på Grev Turegatan och Jernhusens bygge Continental Apartments vid Centralstationen. En ny trend har växt fram, där bostadsprojektet marknadsförs som ett eget varumärke, med separat hemsida och en egen grafisk profil. Stora exklusiva böcker berättar om fastighetens historia.

Gemensamt för bostäderna är att de bland annat erbjuder ett brett serviceutbud, som kemtvätt, städning och mat till sina boende. Nybrogatan 19 kommer till exempel att ha en vinklubb i samband med den vinbar som öppnar på gatuplan.

”I dag värdesätter man sin tid otroligt mycket. Man jobbar, har familj, ska vara social och hinna träna. Kan du få hjälp med vardagliga saker till en låg kostnad eftersom du bor med så många andra så underlättar det vardagen och våra köpare älskar att det finns”, säger Ulrika Arph-Thott.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, tror också att fenomenet med konceptboende har att göra med tidsbrist.

”Tiden är en bristvara i dag och vi vill ha allting komprimerat. Finns det saker som spa och restaurangservice blir det som en form av all inclusive. Har du råd så köper du dig gärna den tiden.”

Hon tror även att marknadsföringen av bostadsprojekt som ett enskilt varumärke kommer att öka.

”Det är en utvecklingen som har att göra med konkurrensen. Storytelling runt ett projekt känns mer exklusivt än att bara hålla ett prospekt i handen. Det är en innovativ lösning som jag tror vi kommer se mer av”, säger Claudia Wörmann.

Men smakar det så kostar det, kvadratmeterpriset snittar på drygt 200 000 kronor för en lägenhet på Nybrogatan 19. Den billigaste lägenheten, en etta på 28 kvadratmeter, startar på drygt 4,7 Mkr. Utropspriset för den största och dyraste lägenheten på 201 kvadratmeter är 42,3 Mkr.

Intresset är stort, enligt Ulrika Arph-Thott, men att det rör sig om ”lyxiga bostäder” håller hon inte riktigt med om.

”Vi tycker ju inte själva att vi bygger lyx, vi bygger med kunskap och hjärta. Det behöver inte nödvändigtvis vara de lyxigaste materialen, utan vi arbetar med komposition.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera