Hoppa till innehållet

Tar ton i hög debatt

Ska det k-märkta Trygg Hansa-huset på Kungsholmen få en gigantisk fjärilsliknande utbyggnad? Den franska stjärnarkitekten Manuelle Gautrand ger sin in i höghusdebatten och satsar på att få upp stockholmarna på taket.

SKISSAR PÅ STOCKHOLM. Den franska arkitekten Manuelle Gautrand var en av fem finalister som tävlade om att få rita Karlavagnstornet i Göteborg. Nu ska hon ge det k-märkta Trygg-Hansa-huset i Stockholm ett lyft.
SKISSAR PÅ STOCKHOLM. Den franska arkitekten Manuelle Gautrand var en av fem finalister som tävlade om att få rita Karlavagnstornet i Göteborg. Nu ska hon ge det k-märkta Trygg-Hansa-huset i Stockholm ett lyft.Foto: Foto: Amanda Lindgren

Arkitekturstilen brutalism från 1960– och 1970-talet har ofta blivit kritiserad för sin råa storskalighet, med material som betong, metall och glas. Stilen gör sig påmind i kvarteret Brädstapeln på Kungsholmen med Trygg Hansa-huset i spetsen.

Huset, ritat av arkitekterna Anders Tengbom och Stefan Salamon, skyddsmärktes 2009 av Stockholms stadsmuseum med en blåklassning, den högsta kulturminnesklassningen. Planerna på utbyggnad började kort därefter.

”Det ser lite sorgligt ut i dag, en renovering hade behövts, men jag gillar det verkligen. Det är en kraftfull arkitektur, ni har verkligen bra kvalitet på brutalismen i Sverige”, säger den franska arkitekten Manuelle Gautrand.

Tillsammans med det svenska arkitektkontoret Equator har hon ritat en ny arkitektur för utbyggnaden av Trygg Hansa-huset, ett projekt som blivit omdebatterat.

Turerna kring fastigheten och dess framtida utveckling har varit många. Två samråd, dock med andra arkitekter, har redan genomförts men mötte stark kritik. Fastighetsbolaget Areim, som 2014 köpte huset av Trygg Hansa, står tillsammans med den andra ägaren SEB Trygg Liv bakom det nya förslaget.

”Tillsammans med stadsbyggnadskontoret bestämde vi oss för att göra mer research och utveckla en ny plan. Vi pratade bland annat med grannar om vilka för- och nackdelar det här området och huset har. Vi kom fram till att vi ville ge Stockholmssiluetten ytterligare värde snarare än att ta bort någonting, vilket många moderna byggnader gör i dag eftersom de har väldigt platta tak. Tanken är att det ska bli ett nytt landmärke som sticker ut”, säger Erik Ullsten, projektansvarig på Areim.

Manuelle Gautrand startade sin egen byrå 1991 och fick sitt internationella genombrott när hon ritade Citroëns utställningshall C42 på Champs–Élysées i Paris. Den ursprungliga inspirationen till utbyggnaden av Trygg Hansa-huset fick Manuelle Gautrand av en utskuren fjäril i papper, som ser ut som den ska lyfta. Arbetet tog dock sin början i en iakttagelse av Stockholms takåsar.

”Min intuition var att skapa taket som saknas. Stockholm har en rik skyline med mycket skulpterade tak i olika färger som jag blev väldigt imponerad av. Det är en mix av koppar, svart och röd metall, och utsmyckningar i guld. Men kommer man till Brädstapeln så finns det inget tak. Det vi var ute efter var en pusselbit som passar bra in”, förklarar Manuelle Gautrand.

Framför allt ska den nya byggnaden fungera som kontor, men tanken är att en del av terrasserna ska bli trädgårdar tillgängliga för allmänheten. Inspirationen till taket på terrasserna ligger i Manuelle Gautrands favoritpryl kalejdoskopet. Taket ska vara av spegelglas, som reflekterar grönskan från trädgårdarna.

”I de europeiska städerna är många av de publika utrymmena på marknivå, vilket är synd, eftersom det finns ett fantastiskt landskap som bara går att se från högre höjder. Medborgarna måste få vara med och få känslan av sin egen stad.”

Manuelle Gautrand tar också tydlig ställning i debatten om höghus, hon menar att det är nödvändigt för att moderna städer ska kunna utvecklas.

”Jag reser mycket och i de europeiska städerna finns det en särskild karaktär, som är väldigt värdefull. På ett sätt är städerna som museum och alla står inför samma problem – att behålla identiteten av staden och respektera husens historik samtidigt som man tillåter modern arkitektur. Vi har precis samma svårigheter i Paris.”

Tror du att folk är rädda för modern arkitektur?
”Jag tror att vi blir mer välkomnande, för tio år sedan var det inte lika lätt. Många har nog uppfattningen av att arkitekter vill skapa modern arkitektur bara för att, men vi vill att de nya sätten att arbeta och leva ska vara en del av innerstaden. Vill man arbeta i en innovativ miljö i dag måste man söka sig utanför staden, den möjligheten måste finnas i innerstaden också. När man sätter sig ned och förklarar det här så förstår människor, eftersom de faktiskt har ett behov av den moderna arkitekturen. Det som saknas är en dialog som förklarar arkitekturen för alla.”

I dag, torsdag, beslutar stadsbyggnadsnämnden om planförslaget ska ställas ut för granskning.

Innehåll från EKNAnnons

Vändningen: Rekordhög framtidstro bland många exportföretag

Carl-Johan Karlsson, chef för affärsområdet SME & Midcorp på EKN.
Carl-Johan Karlsson, chef för affärsområdet SME & Midcorp på EKN.

Så sent som i november i fjol visade en undersökning från EKN på rekordlåga exportförväntningar bland små och medelstora företag. Nu är det precis tvärtom.

– De här företagen är viktiga för ekonomin, så det är goda nyheter för Sverige, säger Carl-Johan Karlsson på EKN.

EKN:s garantier kan vara det som behövs för att en satsning ska bli av

Optimismen har återvänt bland Sveriges små och medelstora bolag, SME – åtminstone om man ser till en ny undersökning från Exportkreditnämnden, EKN.

Vid sex tillfällen med start i november 2021 har EKN ställt samma frågor till exporterande små och medelstora företag.

I november 2023 låg exportörernas förväntningar i botten. Bara 43 procent av företagarna trodde då på ökad export det kommande året medan 23 procent i stället väntade sig att exporten skulle minska. I den senaste undersökningen är läget ett helt annat: Nu tror 68 procent på ökad export – och bara 7 procent på en minskad sådan.

– Det är inte så ofta man kan säga att siffrorna talar sitt tydliga språk, men så är det nu: Framtidstron är tillbaka. Sedan bottennoteringen under senhösten har vi fått lägre inflation och signaler om en ny räntebana från Riksbanken – och SME reagerar direkt, säger Carl-Johan Karlsson, chef för affärsområdet SME på EKN.

40 procent av exporten

Enligt SCB fanns det i Sverige vid årsskiftet drygt 45 000 exporterande SME, det vill säga företag med 1 till 249 anställda. Det kan jämföras med de drygt 1 000 exporterande företag som har 250 anställda eller fler.

– SME är så många att de står för hela 40 procent av Sveriges totala export. Det gör den här sektorn mycket viktig för ekonomin och sysselsättningen i landet. Alla orter har inte storföretag, men de har små eller medelstora företag. Därför betyder det något när SME tror på ökad export, säger Carl-Johan Karlsson och fortsätter:

– Förenklat kan man säga att när större företag ökar sin produktion kan det innebära en rad saker, som att de flyttar sin produktion utomlands eller köper in fler robotar. När små företag ökar sin produktion så anställer de lokalt.

Röda havet påverkar kortsiktigt

Ser man till förväntningarna som enbart rör det kommande kvartalet och inte helåret visar EKN:s senaste undersökning också på stärkt optimism. Här ligger exportförväntningarna nära toppnoteringen i slutet av 2021. Då hade effekterna av pandemin klingat av och Ryssland hade inte ännu invaderat Ukraina.

– Vi hade nog sett ännu högre förväntningar för det kommande kvartalet om det inte varit för situationen i Röda havet. På kort sikt påverkar det företagens transporter i och med att de nu måste gå runt Afrikas horn, vilket innebär minst tolv dagar längre färd till och från Asien. Men på lite längre sikt ser det ut som om företagen räknar med att det är löst, säger Carl-Johan Karlsson.

Exporten avgörande

I EKN:s undersökning säger 42 procent av de tillfrågade företagen att de troligen eller absolut inte skulle överleva utan sin export.

– Vår undersökning visar hur avgörande exporten är för de här bolagen. Därför är det av största vikt att de får den finansiering de behöver för att fortsätta växa, oavsett om de exporterar lingonsylt eller enormt avancerade styrsystem till gruvindustrin. Och där har vi på EKN en viktig roll att spela, säger Carl-Johan Karlsson.

EKN kan försäkra upp till 80 procent av bankens risk vid exportaffärer 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera