Hoppa till innehållet

Tacos och barbecue ska lyfta Gröna Lund

Den kända kocken Jonas Dahlbom byter Åre torg mot Gröna Lund.
Efter nio år i skidmetropolen har han flyttat till Stockholm för att rycka upp restaurangerna på nöjesfältet. Årets nya attraktioner på Grönan är Fiesta Taqueria & Bar samt Hekto BBQ.

KROGKARUSELL. Jonas Dahlbom ska rycka upp restaurangutbudet på Gröna Lund där han har fått titeln kreativ kulinarisk ledare. Årets krognyhet är mexikanska Fiesta Taqueria & Bar.
KROGKARUSELL. Jonas Dahlbom ska rycka upp restaurangutbudet på Gröna Lund där han har fått titeln kreativ kulinarisk ledare. Årets krognyhet är mexikanska Fiesta Taqueria & Bar.Foto: Foto: Amanda Lindgren

Djurgården håller på att få ett verkligt krogstråk längs vattnet. Spritmuseums restaurang och Oaxen Krog & Slip, granne med Gröna Lund, rankas bland Stockholms bästa. Den kategorin siktar också Tommy Myllymäki på att nå när han hösten 2017 öppnar restaurang på Biskopsudden tillsammans med Svenska Brasserier.

Men redan den 23 april, när nöjesfältet öppnar för säsongen, får Djurgården en ny restaurang, mexikanska Fiesta Taqueria & Bar. Den lär dock inte konkurrera med Djurgårdens finkrogar.

”Det ska bli en rolig, folklig restaurang med bra vällagad mat, så klart”, säger Jonas Dahlbom, som i sin nya roll på Gröna Lund har titeln kreativ kulinarisk ledare.

Gröna Lund försöker alltså inte ta efter Tivoli i Köpenhamn som haft stjärnkrogar på nöjesfältet.

”Vi ska inte bli som Tivoli, men ambitionen är ju att man ska åka till Gröna Lund för att äta och inte bara för att åka karusell”, säger Jonas Dahlbom.

Den som vill besöka nya Fiesta eller någon annan av Gröna Lunds restauranger måste betala entré. Och restaurangerna (utom Tyrol) är bara öppna när nöjesfältet är öppet, cirka 130 dagar under sommarhalvåret.

Den andra restaurangnyheten den här säsongen är Hekto BBQ, som Jonas Dahlbom beskriver som en food truck utan hjul. Det är ett snabbmatställe som står på en ponton. Namnet hekto kommer sig av att man betalar maten efter dess vikt.

Det var inför alpina VM i Åre som Jonas Dahlbom och hans bror Anders Dahlbom 2006 lämnade Trädgår’n i Göteborg och flyttade till Jämtland. I en nybyggd fastighet mitt på Åre torg startade de Dahlbom på Torget. Den restaurangen har de sålt till bröderna Wersén. Jonas Dahlbom har kvar en liten andel, 4,5 procent, och har fortfarande sitt efternamn på krogen. Hur det blir i fortsättningen är inte bestämt.

”Det är rätt många månader när det inte händer så mycket i Åre. Jag var klar med det helt enkelt. Jag har ju varit mycket i Stockholm och jobbat med Bocuse d’Or och Årets kock så det kändes rätt naturligt att flytta hit”, säger Jonas Dahlbom.

Hans bror, Anders Dahlbom, har sålt hela sin andel i restaurangen i Åre och bor numera i Loiredalen i Frankrike.

Bröderna Dahlbom har båda vunnit Årets kock och Jonas Dahlbom var coach till Tommy Myllymäki när han tävlade i kock-VM, Bocuse d’Or, förra året. Myllymäki vann EM 2014 och tog bronsmedalj i VM 2015. Själv kom Jonas Dahlbom på fjärde plats när han tävlade i Bocuse d’Or 2005. Han har också varit med i ”Kockarnas kamp” i TV4.

Det är alltså en tävlingsinriktad kock som rekryterats till Gröna Lund. Det bådar för fler krognyheter framöver.

”Det här är bara början. Det finns idéer och ambitioner för framtiden. Det kommer att hända grejer”, säger Jonas Dahlbom.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera