Hoppa till innehållet

Sverige och Kenya lika tufft för företag

Catherine Wangari Maina och Elsa Bernadotte utvecklar sina innovationer på två vitt skilda platser i världen, med helt olika förutsättningar.
Men när de möts i Stockholm är de eniga – de ska få tunga spelare inom finans- och restaurangbranschen att rucka på sig.

MÖTS I ENTREPRENÖRSKAPET. Catherine Wangari Maina och Elsa Bernadotte delar många erfarenheter som entreprenörer trots att det är verksamma på vitt skilda platser i världen.
MÖTS I ENTREPRENÖRSKAPET. Catherine Wangari Maina och Elsa Bernadotte delar många erfarenheter som entreprenörer trots att det är verksamma på vitt skilda platser i världen.Foto: Hampus Andersson

Den ena har skapat en app som ska göra det lättare för unga människor som tjänar mindre än 2 dollar om dagen att spara och disponera sina inkomster. Den andra vill minska matsvinnet genom att erbjuda duglig mat från restauranger och kaféer som ska slängas till kraftigt rabatterade priser. Catherine Wangari Maina och Elsa Bernadotte har ett intensivt samtal om entreprenörskapets möjligheter och hinder på välgörenhetsorganisationen Hand in Hands mingel i Stockholm.

”Jag har alltid velat ägna mig åt socialt entreprenörskap. För mig har det inneburit en chans att förändra mitt liv, och det är det viktigaste. Jag tror att ödet ligger i ens egna händer. Allt handlar om att göra världen till en lite bättre plats”, säger Catherine Wangari Maina.

Hon är en av vinnarna i Hand in Hands tävling Youth Awards. Tillsammans med flera andra unga entreprenörer i Kenya har hon blivit utbildad i affärs- och ekonomistyrning, entreprenörskap och digital marknadsföring med hjälp av Hand in Hand Eastern Africa. Nu utvecklar hon sin mobilapp SaverPal.

Catherine Wangari Maina och de tre andra vinnarna är i Sverige en vecka för att bland annat träffa andra entreprenörer och utbyta erfarenheter. En av dem är Elsa Bernadotte, som är en av fyra grundare till matappen Karma. Idén bakom appen är att minska matsvinnet genom att erbjuda överbliven kafé- och restaurangmat till halva priset. Bland annat har Klarnagrundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken foundation investerat i appen.

”För min del har det varit lite av en dröm som har gått i uppfyllelse. Sedan jag var liten har jag alltid sagt att jag vill bygga något som kan växa och bli något ännu större och bättre. Att skapa något av värde”, säger Elsa Bernadotte.

Vilka skulle ni säga är era största utmaningar?

”Att ändra sättet man tänker på. I skolan ska man alltid följa det rätta svaret, man har ett särskilt sätt som man ska göra saker på. Som entreprenör finns det inga rätta svar, man vet inte hur saker ska se ut utan får försöka tills det fungerar. Saker kommer i vägen och man måste försöka på nya sätt för att övervinna dem. Vill man ändra något så kommer det att bli en utmaning”, säger Elsa Bernadotte.

CWM: ”Just nu är min största utmaning att få rätt partner. Det är så mycket byråkrati i Kenya. Jag måste försöka bli partner med en bank, men det är svårt.”

EB: ”De gillar inte förändring.”

CWM: ”Nej, de är väldigt konservativa.”

EB: ”Det är roligt för jag kan verkligen relatera. Vi har en ganska enkel produkt, men vi måste fortfarande överkomma de stora spelarna i branschen och få dem att känna sig bekväma med något nytt. Vi är fortfarande unga och har inte massa erfarenhet som de kan lita på. Men det är lättare att argumentera mot en restaurang än mot en bank.”

Hut viktigt är det för er att träffa andra entreprenörer?

CWM: ”Jag ser framför allt upp till kvinnliga entreprenörer. De har fokus och vet vad de vill. Allt jag har lärt mig än så länge är genom olika nätverk. Det är vitalt skulle jag säga.”

EB: ”Jag håller med. Det kan lätt bli ensamt. En del av att vara entreprenör är att sälja en vision, och att alltid ha ett leende på läpparna. Man måste berätta hur bra det går och hur bra det kommer att bli. Å andra sidan har man en massa faktorer som är väldigt osäkra. Och det gör det ganska ensamt.”

Finns det något särskilt ni vill fråga varandra?

EB: ”Vilken reaktion brukar du få när du säger att du är en entreprenör?”

CWM: ”Reaktionen jag får är oftast att jag är för ung, att jag inte kommer klara det. Och att jag är för liten, fysiskt.”

EB:”Att du är för liten för att vara en entreprenör? Wow, det är första gången jag hör det argumentet. Varför spelar det någon roll?”

CWM: ”Om man kollar på de flesta entreprenörerna är de vuxna och över 40 år. Det är så många som vill berätta för en hur man ska göra. Man måste ta ett steg tillbaka och tacka för deras råd, men ta det man behöver.”

EB: ”Jag kan inte låta bli att bli väldigt rörd. Vi kommer från så olika bakgrunder, men jag känner ändå igen mig i allt du säger. Jag håller med, du ska be människor om råd, men inte köpa allt de säger. Hade jag gjort det hade jag inte kunnat starta mitt första företag. I slutändan måste du gå din egen väg.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera