Hoppa till innehållet

Svenska företag efter i skidspåren

Johanna Ojala är längdtränaren som vunnit tv-pris. I morgon syns hon återigen i SVT:s ”Vinterstudion”, i samband med tävlingarna i Bruksvallarna.

Med erfarenheter från norsk skidåkning uppmanar hon svenskt näringsliv att öppna plånboken.

Den 19 november är det säsongspremiär för SVT:s ”Vinterstudion”, med programledarna André Pops och Yvette Hermundstad, eftersom längdsäsongen drar i gång med de nationella tävlingarna i Bruksvallarna. Dock har flera svenskar tvingat ställa in på grund av sjukdom, däribland Charlotte Kalla.

Som expert i studion finns återigen längdtränaren och vinnaren av tv-priset Kristallen, Johanna Ojala.

”Första tävlingen är lite speciell eftersom de unga som vill slå sig in måste ha toppat formen för att få chansen att åka världscup, medan de mer etablerade kan ta det lite lugnare mentalt och också träna på mer in emot tävlingarna. Det ska bli spännande att se nya unga åkare som fått bra träning och utveckling under sommaren. Det är kul att se kalvarna komma ut på grönbete”, säger hon.

Parallellt med att följa de svenska åkarna kommer ”Vinterstudion” också att handla om det som hänt i Norge, där toppåkarna Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug testats positivt för dopning.

”Vi har ett stort och viktigt uppdrag att prata om det som hänt i Norge under sommaren och hösten. Vad är sant och vad är spekulationer? Det är sådant vi ska ta upp och försöka reda ut”, säger Johanna Ojala, som har en bakgrund som tränare för ett norskt team.

Vad är din bild av vad som hänt?

”Det handlar om skilda saker. Jag tror att Johaugs grej är ett misstag, medan den långvariga användningen av astmamediciner, som på ett sätt ledde fram till det som hände Sundby, är allvarligare. Jag uppfattar att man har en lite annan syn på den här typen av medicinsk praxis i Norge än i Sverige.”

Johanna Ojala har dock inte själv sett friska åkare medicinera mot astma. Dessutom råder det oklarhet om det ger en prestationshöjande effekt.

”Därom tvistar de lärde. Och det är också en nyckelfråga så klart i bedömningen av prestationerna. Men att ha problem med luftrören ses ibland som en yrkesskada i vår sport, vi vistas utomhus och ventilerar stora mängder torr kall luft och problemen visar sig ofta vid 15–16 års ålder hos längdåkare, skidskyttar och skidorienterare.”

Som tränare har Johanna Ojala bland annat varit på teknikträning med det brittiska landslaget. Och för att lyfta sporten och öka intresset måste fler ”nya” nationer ge sig in i kampen om topplaceringar.

”Jag hoppas att vi kommer att få en breddning av sporten. Storbritannien är på gång, fransmännen har ett väldigt starkt sprintlag och de amerikanska damerna är på frammarsch. För intresset för sporten är det är väldigt viktigt att det inte bara är ’den röda armén’ eller skandinaviska åkare som toppar listorna.”

Ett ökat intresse i fler länder skulle också göra de ekonomiska förutsättningarna för de aktiva bättre.

”Man får ett träningsbidrag från landslaget, men varje åkare måste ha sponsring på kläder och utrustning och personliga sponsorer på hemmaplan för att få det att gå runt. Det är en enorm snedfördelning i förhållande mellan insats och vad man får ut jämfört med exempelvis en fotbollsspelare.”

Johanna Ojala efterlyser fler företag som rycker in och stöttar enskilda åkare som är på väg upp.

”I Norge finns det betydligt fler åkare som har det ganska bra ställt utan att vara i absoluta toppen eller med i något landslag. Företagarna där är mer villiga att stötta utövare och våga satsa, även på den som kanske inte hunnit visa resultat. Vågar man göra det så ser fler ungdomar att det är en möjlig väg, och då kan det locka fler att bli längdåkare än fotbollsspelare.”

Som tv-personlighet har Johanna Ojala prisats och fått mycket beröm. Så har hon också oftast bemötts i tränarrollen, men inte alltid.

”Jag har också mött det omvända, det är många runt sporten som bara antagit att jag är sjukgymnasten och inte tränaren. Jag är ganska ovanlig som kvinna och tränare för seniorer, och framför allt för män, inom längdskidåkningen, och det har varit svårt för en del att få ihop. Jämställdheten inom idrotten är under all kritik.”

Johanna Ojala har fått höra att hon inspirerar tittare att vilja träna och röra på sig.

”Det gör mig glad. Det är så himla kul att motivera, både motionärer och elitåkare. Det märks att längdåkningen står sig väldig stark som rekreationssport och motionsidrott. Och tack vare att högpresterande yrkesmänniskor också vill vara högpresterande på sin fritid har de börjat köra tävlingar som Vasaloppet. Det har skapat en elitmotionärsboom som längdsporten tjänar på ekonomiskt.”

Som tv-tittare sitter man ibland med kaffet och får se en dimmig alptopp i snömodd och en textremsa som förtäljer att den tänkta alpina tävlingen är inställd.

Sådana tillfällen ger studion och Johanna Ojala mer utrymme och tillfälle att verkligen gå in på detaljer, och på favoritämnet teknik.

”Jag tycker det är otroligt kul med teknik och att se hur en människa rör sig. Åkekonomi är dessutom så väsentligt inom längd, det gäller att inte slösa någon energi i onödan.”

Så du hoppas egentligen på ett par inställda störtlopp i vinter?

”Haha, ja exakt. Då får jag extra mycket tid att gå på djupet i intressanta ämnen.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera