Hoppa till innehållet

Svensk vd jobbar för Clinton

Det är ett intensivt arbete för både republikaner och demokrater inför valet den 8 november. På gräsrotsnivå har partierna startat massor av kampanjkontor där volontärer bearbetar potentiella väljare. Det svenska it-bolaget Cybercoms vd Niklas Flyborg är en av dem. Di träffar honom på Wall Street där han sitter och ringer för Hillary Clintons räkning.

DRAR SITT STRÅ. Den svenske it-profilen Niklas Flyborg ägnade en dag åt att stödja Hillary Clintons presidentvalskampanj, eftersom hon är den av kandidaterna som har ett tydligt program för digitalisering.
DRAR SITT STRÅ. Den svenske it-profilen Niklas Flyborg ägnade en dag åt att stödja Hillary Clintons presidentvalskampanj, eftersom hon är den av kandidaterna som har ett tydligt program för digitalisering.Foto: Foto: Pontus Höök

Det går ovanligt lätt när vi kliver in genom dörren på 52 Broadway, alldeles intill New York Stock Exchange.

”Skriv era namn här och ta sedan hissen till tolfte våningen”, säger dörrvakten innan han återvänder till sin bok.

Det är söndag förmiddag och alldeles tomt i den stora entrén, som normalt är fylld med folk.

Jag och fotografen Pontus Höök åker upp med hissen, han som vanligt med tre kameror och en tung ryggsäck fylld med objektiv. Vi är lite förvånade över att ingen vill kontrollera oss, och framför allt ryggsäcken, trots att det är dagen efter bombexplosionerna i Chelsea, endast 20 minuter bort.

En av volontärerna hälsar oss lite halvhjärtat välkomna och visar oss till Niklas Flyborg, som sitter och ringer. De förprogrammerade numren går den här dagen till potentiella demokratiska väljare i nyckelstaten Pennsylvania.

”Min uppgift är att övertala potentiella väljare att gå och rösta den 8 november, och naturligtvis rösta på Hillary Clinton. Jag har talat med flera personer som är positiva till henne. Men många har lagt på luren när jag säger att jag ringer för hennes räkning och de kanske gillar Donald Trump mer”, säger Niklas Flyborg, lätt exalterad över sitt volontäruppdrag.

Niklas Flyborg är sedan fyra år tillbaka vd för it-konsultbolaget Cybercom. Bolaget, som har funnits sedan 1995 omsätter 1,3 miljarder kronor och har 1 300 anställda med ett 40-tal olika nationaliteter, och kontor i sju länder. Cybercom och Niklas Flyborg har varit en aktiv deltagare i FN:s hållbarhetsarbete sedan 2010, vilket ledde till ett besök av generalsekreteraren Ban Ki-Moon för två år sedan. Han ville diskutera rekrytering över landsgränser och migrationsfrågor.

”Det var väldigt speciellt. Han hade fått tips om oss från regeringskansliet när han var i Sverige så de ringde och bad om ett besök. Efter besöket blev jag inbjuden till FN:s forum för den privata sektorn”, säger Niklas Flyborg.

Nu är han på besök i New York för att delta i flera evenemang under generalförsamlingens öppningsvecka.

Vi talar en stund, men blir snart uppvaktade av en ung och ganska stressad Clintonmedarbetare som är ansvarig för kampanjkontoret. Det visar sig att han är besviken på både oss och Niklas Flyborg eftersom ingen från media är välkommen på kampanjkontoret. Vi går ut för att ta bilderna i vimlet på Broadway i stället för på det sterila kontoret.

Nu känner vi igen Clintonlägret, en organisation som vill ha total kontroll och hålla media så långt borta som möjligt. Men för Niklas Flyborg var det inga problem när han anmälde sig för sin volontärtjänst.

”Jag skulle ändå hit för FN-mötet och hade söndagen ledig, så vi kontaktade Hillary Clintons organisation i god tid från Sverige och frågade om jag kunde hjälpa till. Vi har fått lite information och sedan var det bara att komma hit och börja ringa”, berättar Niklas Flyborg.

Det som fått honom att engagera sig i kampanjen är egentligen inte Hillary Clinton själv, eftersom han ser tydliga för- och nackdelar med båda kandidaterna.

”Jag har tittat på kandidaternas program för digitalisering och hållbart företagande. Det är det jag är intresserad av och som vi arbetar för på Cybercom. Demokraterna har ambitiösa mål på det här området med bland annat målsättningen att varje amerikanskt hushåll ska ha bredband innan år 2020. I det republikanska programmet har vi inte hittat något alls om de frågorna”, säger Niklas Flyborg.

”Det slår igenom nu att it är en väldigt bra möjliggörare på många sätt. Bara att koppla upp medborgare är ett bra sätt att skapa demokratisering men också att effektivisera.”

Niklas Flyborg har även fastnat för andra punkter i Clintons program.

”De har en plan inom utbildning för att få fler ungdomar in i unga teknikbolag och öka kunskapen bland unga amerikaner om it. De har satt av 10 miljarder dollar (85 miljarder kronor) i federala medel för nya utbildningsprogram inom bland annat kodning och teknik”, berättar Niklas Flyborg och tillägger:

”Dessutom har de en plan för att ungdomar som avslutar sina studier och startar företag inom tekniksektorn ska få göra avskrivningar på sin studieskuld.”

Han uppskattar också demokraternas mål att förbättra reglerna kring internet och öka möjligheterna för utländsk arbetskraft att kunna komma in i landet och jobba inom unga teknikbolag.

”Det här är jätteviktigt för oss i Sverige. Vi anställer många utländska civilingenjörer.”

Niklas Flyborg har jobbat länge inom it-sektorn och var vd för Mandator inför sekelskiftet. Då som nu var det många som talade om en bubbla, som den gången sprack i mars 2001. Men Niklas Flyborg anser att förutsättningarna är helt annorlunda den här gången.

”Jag känner inte samma vibbar nu, det finns en helt annan mogenhet i dag.”

Han är fascinerad över hur tekniken på många sätt har bundit ihop världen.

”Tekniken har inga nationsgränser. Det går att jobba med utveckling av it var du än befinner dig. Därför tror jag också att vi kommer att diskutera mycket säkerhet med våra kunder framöver.”

Niklas Flyborg är inte överraskad över Donald Trumps framgångar.

”Det går att förstå Donald Trumps popularitet när man är i USA och får höra om utvecklingen. Det har varit åtta år då många fått det bättre men där väldigt många har känt ett ökat utanförskap.”

Han räknar inte med att Hillary Clinton får någon lätt resa till Vita huset, även om hon kan räkna med hans stöd.

”Jag tror att valet är öppet. Donald Trump har ett program som tilltalar stora väljarkårer i USA. Jag som europé har lätt att tro att USA är ett land, men varje gång jag är här slås jag av att det är en kontinent med stora regionala skillnader”, säger Niklas Flyborg.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera