Hoppa till innehållet

Surfar på rå trend

I skuggan av sommarens stora Pokémontrend har ett annat fenomen med snarlikt namn dykt upp i Sverige.
På kort tid har poké bowls, ett slags mix av sushi och sallad, blivit en aspirerande stjärna på snabbmatshimlen.

FICK SMAKSTART. I början av sommaren öppnade Aaron Colman och Susanne Wallman Hawaii Poké på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Nu har lokalen blivit för liten.
FICK SMAKSTART. I början av sommaren öppnade Aaron Colman och Susanne Wallman Hawaii Poké på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Nu har lokalen blivit för liten.Foto: Foto: Patrik Olsson

Den första sushin serverades i Sverige i slutet av 1970-talet, men det var inte förrän under 1990-talet som sushibarer började etablera sig runt om i landet. I dag är sushi lika vanligt förekommande som snabbmatsklassikerna hamburgare och pizza.

När nästa snabbmatstrend nu vinner mark i Stockholm är det svårt att inte göra kopplingar till sushi. En poké bowl beskrivs bäst som en mix av sallad och demolerad sushi med japanska influenser. Ljummet ris och rå fisk är den vanligaste basen, men tillbehören kan variera. Ursprungligen kommer rätten från Hawaii, där den traditionellt består av rå fisk skuren i bitar blandat med salt, sjögräs och nötter.

Genom surfkulturen kom rätten till Kalifornien, där den under det senaste året har slagit stort. För att undanröja eventuella tvivel – poké bowl har ingenting att göra med Pokémon, utan poké (uttalas poh-kay) är det hawaiianska ordet för skuren bit.

I början av sommaren öppnade tre renodlade pokéställen i Stockholm. Fler ställen har lagt till poké bowls på menyn, men Hawaii Poké, A Bowl Poke Poke och Orange County är de första som bara serverar poké.

”Vi tänkte starta en hälsosam snabbmatskedja med poké på menyn, men sedan bestämde vi oss för att köra på poké fullt ut”, säger Susanne Wallman, som driver Hawaii Poké tillsammans med Aaron Colman.

Vid lunchtid ringlar sig kön ut på gatan, och många sätter sig utanför för att äta. Ägarna säger att konceptet har spridit sig snabbt tack vare sociala medier och återkommande kunder.

”Det är lustigt att vi är tre verksamheter som hade samma idé och öppnade i princip samtidigt. Vi har skapat tre liknande ställen men alla har olika inriktningar, så det är kul. Jag tycker bara det är positivt att vi är flera, vi hjälps åt att marknadsföra varandra”, säger Susanne Wallman, som har arbetat som restaurangchef på flera Stockholmskrogar.

Hur är det att starta något helt eget?

”Man jobbar alltid hårt, men nu jobbar jag för mig själv. Det är coolt, en skön känsla.”

Förutom sin egen investering har Susanne Wallman och Aaron Colman också fått stöd från Almi Invest. Interiören har de snickrat ihop själva. En vanlig dag vid lunchtid serverar de mellan 200 och 300 skålar med poké, och ligger enligt egen utsago flera månader före sin finansieringsplan. Nu är tanken att öppna fler ställen i Stockholm.

”Vi har blivit tillfrågade om både investering i bolaget och om det finns ett intresse för att göra franchise av det. Vi sitter i en dialog om nästa steg. Det är aktuellt med en expansion eftersom vi redan har vuxit ur Mäster Samuelsgatan”, säger Susanne Wallman.

”Den enda begränsningen vi har är egentligen utrymmet. Nu letar vi efter fler ställen och ett cateringkök där vi kan förbereda större cateringförfrågningar”, säger Aaron Colman.

Den som har gått förbi Blecktornsgränd vid Mariatorget i sommar har säkert sett en ovanligt fullpackad trappa. A Bowl Poke Poke öppnade i maj, och drivs av Samir Kersh och Rima Ismail, som bland annat har jobbat på krogarna Oaxen och AG. Deras lokal på 17 kvadratmeter är ofta proppfull, och många sitter långt ned på trappan utanför restaurangen.

”Vi käkade poké både i Los Angeles och på Bali och fastnade för det. Vi hade planer på att öppna eget, och poké bowls passade bra till lokalen vi fick tag på. Det har gått bättre än vi någonsin hade kunnat tro”, säger Rima Ismail.

Totalt har de investerat drygt 300 000 kronor i restaurangen och som det ser ut nu har de inga planer på att öppna ytterligare ställen – det är stressigt nog som det är. Rima Ismail och Samir Kersh jobbar mer än heltid och mellan klockan 11.30 och 16 serverar de i snitt 200 poké bowls.

”När man brinner för något vill man inte lämna över det i någon annans händer. Vi gör vår egen variant, med en egenkomponerad sås, så det är ingen klassisk poké. Sedan har vi bara tagit de tillbehör vi tycker är goda”, säger Rima Ismail.

Innehåll från PhilipsAnnons

Sjukvårdens stora klimatavtryck – så kan det minskas

Hälso- och sjukvården bidrar till klimatkrisen. Men med mer energieffektiv medicinsk utrustning kan utsläppen minska avsevärt. – Vi vill göra det enklare för vårdgivare att ta hand om både patienten och planeten samtidigt, säger Stephanie Sievers, Nordenchef på Philips. 

I takt med att klimatkrisen intensifieras hårdnar kraven på omställning för alla – även för hälso- och sjukvårdsindustrin. Stephanie Sievers är Nordenchef på Philips Healthcare, global leverantör av högteknologisk medicinsk utrustning. Hon betonar att hälso- och sjukvårdssektorns utsläpp och påverkan på klimatet inte ska förringas – i en rapport från 2019* beräknades vårdens totala koldioxidavtryck uppgå till 4,4 procent av de globala nettoutsläppen av växthusgaser. 

– Hälso- och sjukvårdssektorn har en stor påverkan på klimatet och bidrar i hög grad till klimatkrisen. Faktum är att utsläppsmängden nästan är dubbelt så stor som från flygindustrin*. Hela vårdsektorn behöver därför nu på allvar planera och genomföra sin omställning – och i det arbetet finns enorma möjligheter, säger Stephanie Sievers.

Philips erbjuder flera olika lösningar som möjliggör för sjukhusen att erbjuda patientsäker, högkvalitativ hälso- och sjukvård, samtidigt som de minimerar sin miljöpåverkan. Med sin nya hållbarhetsplattform ”Care means the world”* vill de tydliggöra den starka kopplingen mellan en hälsosam planet och en hälsosam befolkning. 

Ett exempel på hur Philips stöttar sjukhusen att minska sitt klimatavtryck är mer energieffektiv röntgenutrustning – såsom Philips senaste CT- och MR-maskiner vars energiförbrukning är upp till 62 procent lägre*. Ytterligare ett exempel är de utsläppsanalyser och åtgärdsplaner som Philips erbjuder sjukhus runtom i världen. På Tammerfors hjärtsjukhus i Finland accelererar man nu sin omställning till klimatneutralitet* med hjälp av just ett sådant analysarbete. 

– Medvetenheten kring hälso- och sjukvårdssektorns betydande klimatpåverkan ökar inte bara hos Philips Healthcare och andra globala storbolag. Även makthavare och ledare världen över, inom såväl hälso- och sjukvård som inom miljö och klimat, ger ämnet mer uppmärksamhet. Det märktes inte minst på FN:s senaste klimatkonferens, COP28, där hälsa för första gången var en del av dagordningen, fortsätter Stephanie. 

Att hälso- och sjukvårdsfrågan inkluderades på COP28 resulterade i en deklaration* där ledare från hela världen gemensamt underströk det brådskande behovet av mer hållbara hälso- och sjukvårdssystem. En viktig milstolpe som kommer att accelerera omställningen framåt, tror hon. Hon ser att fler sjukhus planerar att följa i fotspåren efter Tammerfors hjärtsjukhus och mer systematiskt se över och minska sina utsläpp. 

– Sjukhus världen över vill göra vad de kan för att minska sin klimatpåverkan, men få vet var de ska börja. Nu ser vi ett skifte, där förståelsen för sjukvårdens stora klimatansvar ökar. Vi ser fram emot att få göra det möjligt för fler vårdgivare att ta hand om både patient och planet – samtidigt, avslutar Stephanie Sievers. 

Läs mer på: https://www.philips.se/healthcare 

* https://www.bmj.com/content/366/bmj.l5560.full

* https://ourworldindata.org/co2-emissions-from-aviation 

* https://www.philips.com/a-w/about/environmental-social-governance/care-means-the-world.html 

* https://acc.philips.com/a-w/about/news/archive/standard/news/press/2023/20231019-philips-supports-tampere-heart-hospital-in-finland-to-decarbonize-its-clinical-operations.html 

* https://acc.philips.com/a-w/about/news/archive/standard/news/press/2023/20231019-philips-supports-tampere-heart-hospital-in-finland-to-decarbonize-its-clinical-operations.html 

* https://www.who.int/publications/m/item/cop28-uae-declaration-on-climate-and-health 

 

Mer från Philips

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Philips och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera