Hoppa till innehållet

Succé för schweizerur till budgetpris

34 minuter tog det bara. Sedan hade klocktillverkaren Liv Watches finansierat sin andra kollektion via crowdfunding-sajten Kickstarter. Men i stället för lyx satsar bolaget på schweiziska lågprisklockor.

Schweizerklockor förknippas med lyx och dyra prislappar. Men just nu blåser det motvind för klocktillverkarna från alplandet. Fjolåret blev det första sedan 2009 då exporten sjönk och mycket talar för att även 2016 blir ett förlorat år för den schweiziska lyxursindustrin.

Det finns dock en tillverkare som går mot strömmen och det med framgång. I stället för att tillverka dyra modeller vill Liv Watches sälja handgjorda lågprisalternativ.

Under 2014 lanserades den första modellen handgjorda schweiziska klockor på internetplattformen Kickstarter. Projektet blev då fullfinansierat på 11 timmar.

Efter jättesuccén har företaget nu precis introducerat sin andra serie, Liv GX1-A. Det nya projektet marknadsförs som den första handgjorda schweiziska automatklockan för under 500 dollar, motsvarande 4.200 kronor.

Intresset har varit enormt. Med fyra dagar kvar av projektet har bolaget fått in nästan 720.000 dollar, över 6 miljoner kronor.

Den ursprungligen summan som efterfrågades, 40.000 dollar, nåddes på en dryg halvtimme. Sedan dess har företaget kontinuerligt tänjt på gränserna. Efter att ha fått in 300.000 dollar släpptes nya färgkombinationer och efter 600.000 dollar en klockvinda i trä.

Nu återstår endast 259 klockor av de ursprungliga 2.000 som ingår i den nya kollektionen, som tillverkas i Schweiz. Liv Watches är dock ironiskt nog ett amerikanskt bolag.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera